Сани Жекова постави България на картата на световния сноуборд за жени и макар да се отказа преди година от състезателна кариера, продължава да е известна като най-добрата ни сноубордистка. Красивата шампионка има 3 златни медала от Световни купи и близо 70 пъти е била в топ 10 на световната ранглиста. Представяла ни е на Олимпийски игри, където има два финала. Все така обича планината, природата и адреналиновите спортове – в сбодното си време практикува уиндсърф, мотокрос, планинското колоездене, голф, езда и др.

Каква е жената днес – можеш ли да я “нарисуваш” с думи? С какъв цвят я асоциираш?

Жената днес е смела, автентична, различна. Знае как да бъде лидер и управлява живота си майсторски. Тя може да е всичко, което пожелае. Тя е пъстра.

Какъв е първият ти “женски” спомен?

Моментът, когато сложих обеците на моята прабаба Мани. Била съм сигурно на 4-5 г., но имам съвсем жив спомен, как си играех с нейните красиви бижута и шалове. Тя беше изключителна жена, успешна в професията си, майка на две деца, красива и стилна, с изискани маниери и меден глас, с усет към изкуството и детайла. Мисля, че има огромен принос в изграждането на моя вкус за всичко в живота.

Какво наследи от предишните поколения жени и какъв завет би искала да оставиш на онези, които сега влизат във света?

В семейството си видях добрия пример. Майка ми и бабите ми са изключително дейни и до днес успяват да съвместяват семейните отговорности с управлението на бизнес и с личностното си развитие. Моите прабаби са пример за независими жени предприемачи, които сами са пробивали своя път към успеха. Същата тази сила, устременост, отдаденост и майсторство в професията нося и аз днес. За мен е важно да предам това вдъхновение и на следващите след мен…

Достатъчни ли са 75 години, за да пораснем? Как си се представяш на 75?

Ах, тези 75 са само прашинка от вечността, в която нашата душа израства. Бих искала да мисля, че ще имам същия заряд, какъвто нося и сега.

Коя героиня от литературата или историята се доближава най-много до представата ти за жената днес?

Може би кралиците Александрина Виктория, Елизабет Първа и Елизабет Втора. Личните им истории, както и приносът им за британската, а и за световната култура и икономически подем са впечатляващи.

Днес по-щастливо ли е да си жена, ако се сравниш с майка си и баба си? Как се промениха жените през последните 75 години?

Не бих могла да кажа, но със сигурност се наблюдава частично изравняване на силите сред мъжете и жените в наше време. Все повече жени оглавяват ключови политически и икономически структури. Според статистика на Евростат 7,3 млн. души работят на ръководни позиции в Европейския съюз и 2,5 млн. от тях (35%) са жени. Според данните обаче жените мениджъри получават с 23,4% по-малко от своите колеги мъже, тоест женската сила като че все още не се зачита коректно.

Все още има много мъже, които смятат, че жената трябва просто да е красива и да си стои вкъщи. А според мен за жената е важно да работи това, което й е на сърце – за да има своя социална среда и да развива потенциала си. Равното участие на жените и мъжете в политиката и в бизнеса е важно условие за ефективна демокрация и икономическо развитие. Мисля, че участието на повече жени в процеса на вземане на решения във всички сфери на обществото дава положителни резултати.

С какво най-силно привличат и отблъскват днешните жени?

Харесвам жените, които са естествени в своята визия, комуникация и емоционалност. Смятам, че способността една жена да бъде такава, привлича. Отблъсква ме единствено неискреното поведение.

Какво изгубихме по пътя за себедоказване и равноправие и кои са днешните ни най-големи предизвикателства?

Може би изгубихме домашния покой и частично своята грация. Сега най-голямото предизвикателство е да намерим баланса между нуждите ни като личност, семейството, социалната среда и професионалното развитие.

От коя традиционна добродетел жената днес не бива да се отказва?

От мъдростта. Но етичното поведение, концентрацията, надеждата, вярата и любовта, честността, умереността и чистотата са също много важни.

Съществува ли женска солидарност?

Разбира се и слава Богу!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара