Есил Дюран е една от най-интересните певици у нас. Завършила е Консерваторията поп и джаз в класа на голямата Ирина Чмихова. Обича импровизациите, джазът й е страст, но след дълги години работа в чужбина  през 2000 г. прави завой и става една от звездите на „Пайнер Мюзик”. В поп-фолка обаче също налага своя почерк и много обича да експериментира с различни музикални стилове и звучене. През 2019 г. реши, че е време за нов завой в музикалната кариера, раздели се с „Пайнер Мюзик“ и вече сама продуцира себе си. Половината от времето си посвещава на другата си голяма страст – модата. Есил е собственик и дизайнер на Fashion Gallery by Esil Duran.

Родена е в Хасково и истинското й име е Исмигюл, което в превод от турски означава „името й е роза”. Живее с композитора Борис Павлов и двамата имат 15-годишен син Харис.

Каква е жената днес – можете ли да я “нарисувате” с няколко думи? С какъв цвят я асоциирате?

Жената днес  е независима, еманципирана, мултифункционална, секси, провокативна и уверена! Цветът, който й отива е червен!

Коя героиня от литературата, приказките или историята се доближава най-много до вашата представа за жената днес?

Жената днес според мен много се доближава до Скарлет О’ Хара от романа “Отнесени от вихъра”- дръзка, свободолюбива, своенравна, суетна, обичаща, греховна, гореща, борбена, амбициозна и вярна на себе си и желанията си!

Днес по-щастливо ли е да си жена, ако се сравните с майка си и баба си? Как се промениха жените през последните 75 години?

Щастлива съм съм, че съм жена в наши дни! Днес, както и преди много години, пак сме майки, съпруги и домакини… ноооооо … прибавяме към всичко това и да сме образовани, работещи и много успешни, информирани, вечно млади и красиви, много социални, секси и с безупречно поддържано слабо и атлетично тяло и т.н. Докоснати сме от Бога, мисията да бъдеш ЖЕНА не е лека, но ние й се наслаждаваме истински и ни личи.

Какъв е първият ви (или най-силният ви) “женски” спомен?

Първият ми „женски спомен“ е лошата кройка и дизайнерско решение на престилката ми с шорти от детската градина. Имах свои виждания за това как трябва да ме виждат момчетата от групата, но никой ме ме разбра.

Какво наследихте от предишните поколения жени и какъв завет бихте искали да оставите на онези, които сега влизат в света?

Благодарна съм на бабите си и моята майка, които ми предадоха с личен пример качества като вярност, грижовност, трудолюбие и способност за истинска любов, без които нито една жена днес не може да се наслади на женствеността си. На идващите женски поколения бих предала всичко това, като добавя и силата и достойнството, с които жената би трябвало да преминава през годините!

Достатъчни ли са 75 години, за да пораснем? Как си се представяте вие самата на 75?

И на 105 години имам чувството, че момичето в мен ще е живо и любопитно. Искам да съм като София – да раста, но да не старея. На 75 се виждам елегантна и щастлива, заобиколена с любими хора  на фона на красива музика.

С какво най-силно привличат и отблъскват днешните жени?

Днешните жени силно привличат с увереност и атрактивност, с умението да подчертаят най-доброто от себе си, но често отблъскват с липсата на нежност, гротескно подсилена женственост и агресия. Често забравяме, че откакто свят светува мъжът е ловецът, опитваме се да му вземем ролята и го отблъскваме от себе си като го караме да се чувства слаб и объркан!

Какво изгубихме по пътя за себедоказване и равноправие и кои са днешните ни най-големи предизвикателства?

Отговорът е прост. По пътя към еманципацията и своите женски права забравихме, че най-голямата ни сила са женствеността и красотата, с които Бог ни е дарил – мъжете търсят точно това от нас. А ролята си на грижовна майка често оставяме в ръцете на детегледачки, пропускаме да се насладим на естествената си природа! Причината според мен е архетипното унаследяване на страданията и болките на поколения жени преди нас..Следващите години вярвам, че ще намерим мярката и в това!

От коя традиционна добродетел жената днес не бива да се отказва и защо?

Не бива са се отказваме да сме сърцето и душата на дома, да сме деликатното, но силно присъствие във всички решения, които мъжът взема! Да го караме да се чувства знаещ, можещ ,силен и закрилящ! Да даваме спокойно воля на своята женска емоционалност, защото това сме ние – да бъдем несъвършени понякога, защото така сме създадени, защото такива са ни обичали винаги !

Съществува ли женска солидарност?

Ако съществува истинско женско приятелство, то тогава имаме наличие и на женска солидарност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара