Актриса, певица и фурия, Милица Гладнишка е родена за сцена и публика. Прадядо ѝ е бил изследовател в Африка, майка ѝ е единствената жена тромпетистка в България, а сестра й Емилия е виолистка в операта в Грац. Известна е с дублажа на филми, с участията си тв сериали и риалити формати, но най-вече с музикалните си гастроли в клубове из страната. Блестящото й чувство за хумор, еуфоричното й присъствие и неустоим живец са нейната запазена марка.

Каква е жената днес – би ли я нарисувала с думи?

Жената днес, както и преди, е калейдоскоп. Изобретателна, различна във всеки момент и гениална в комбинациите, които прави. Разликата е, че в днешния свят като че преминава повече светлина през този калейдоскоп и хората – жени и мъже, могат да оценят по-добре красотата и уникалните качества, които носи жената.

Жената днес е по-силна и независима – напук на световните тенденции, които превръщат човечеството в едно голямо бебе, прекарващо живота си в игри на телефона и в прахосване на пари за глупости.

Жената днес е двигател, стратег и, както винаги, многоръкия Шива. Шива, който през деня строи, а през нощта руши – имаме си своите сладки недостатъци ;-)

Коя героиня от литературата или историята се доближава най-много до представата ти за жената днес?

За мен жената на днешния ден е чисто и просто  – вода! С всичките характеристики, които носи тя: мека, упорита, приемаща всички форми и агрегатни състояния, разрушителна, но и живототворяща стихия. Стига да може да се оцени, защото има много заблудени жени, които, за да угодят на стереотипа, буквално се обезобразяват така, че дори мъжете се плашат. Но, човечеството е доказало, че е не ВЕНЕЦЪТ НА ПРИРОДАТА, а ГЛУПЕЦЪТ НА ПРИРОДАТА.

Жената днес е по-информирана и силата й идва от това, че гласът й може да обиколи земното кълбо, истината да бъде чута и защитена. Не покрита, не смазана и подтисната!

Една от любимите ми литературни героини е Роня, дъщерята на разбойника – смело момиче, раснало в омагьосана и коварна гора, в компанията на шайка разбойници. Така се чувствам и аз всеки път, когато се качвам на сцената – на прага на омагьосана гора, която може да те унищожи, но и да ти разкрие приказни светове.

Днес по-щастливо ли е да си жена в сравнение с майка ти и баба ти? Как се промениха жените през последните 75 години?

Категорично, да! Много по-леко се живее днес, отколкото преди 50 г. Или 100.

Какъв е първият ти (или най-силният ти) “женски” спомен?

Аз съм много зле със спомените, от фантазиране смесвам реалност, книги и въображаеми неща. А пък и сме отгледани в семейство, в което работата не се делеше на мъжка и женска.

Обожавам приключенията, потънала в кал и прах, но и баловете и лудите партита.

Какво наследи от предишните поколения жени и какъв завет би искала да оставиш на онези, които сега влизат в света?

Наследих истинска храброст, усмивка, дори пред смъртта, себеотрицание и безкрайно любопитство към чудесата на живота. Някои неща ще успея да предам, но други…все още не съм овладяла и може би никога няма да овладея. Има хора, които никога не се повтарят, и майка ми бе една от тях.

Достатъчни ли са 75 години, за да пораснем? Как ти си се представяш на 75?

Човек се учи, докато е жив, защото знае, че нищо не знае ;-)

На 75 ще бъда луда, весела, но и много страшна, когато се ядосам. Ще бъда вещица!

Какво изгубихме по пътя за себедоказване и равноправие, и кои са днешните ни най-големи предизвикателства?

Всички, независимо дали сме жени или мъже, станахме свръх егоисти. Затова в днешно време е много трудно да си намериш половинка. Станахме саможиви и самодостатъчни. Отшелници в собствените си апартаменти – но не за да търсят божествената искра, а погълнати от магията на безсмислената консумация.

Хубавото е, че светът се върти в кръг и след големия егоизъм идва алтруизмът и скромният хедонизъм: радваш се на всяко цвете, листо и камъче…или просто как пее дъждът.

От коя традиционна добродетел жената днес не бива да се отказва и защо?

Жената не бива да се отказва от сладкото! НИКОГА! Аз, по-голяма добродетел от шоколада или дюлевото сладко не знам!

Съществува ли женска солидарност?

Има, разбира се!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара