Правителството реши да въведе следните мерки, считани от петък – 27 ноември – вечерта, и ще продължат до 21 декември.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрично уточни, че долните мерки влизат в сила от петък вечерта, т.е. в петък учениците са на училище и търговските обекти ще работят.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – училища, висши училища, езикови центрове, извънкласна дейност, детски центрове, детски градини.

Преустановяват се конферентни мероприятия, културни дейности, частни мероприятия са разрешени до 15 човека.

Театралните салони ще работят при досегашните условия – заетост на залите до 30 на сто от капацитета им.

Всички спортни мероприятия също се преустановяват, преустановяват се посещенията във фитнес центрове.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове, тип мол, с изключение за зоомагазини, банки, хранителни магазини, аптеки, дрогерии и доставчици на услуги.

Кварталните магазини ще продължат да работят,

уточни изрично министърът. Църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.

Преустановяват се организираните екскурзии.

Парковете и градинките остават отворени.

Няма да има вечерен час.

Присъственото обучение и затварянето на фитнес залите

се дължи на проучванията, според които на тези места хората се заразяват най-много с коронавирус, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че дори при спазване на всички противоепидемични мерки, стоенето на деца на затворено в продължение на 5-6 часа води до заразяване на всички. Сходна е ситуацията и в спортните зали, където заради високата физическа активност се излъчват много вирусни частици.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски определи новите ограничителни мерки като „навременно решение“. Той обясни, че при прилагането им може да се очаква

до две седмици заразата да бъде чувствително ограничена,

а след три седмици резултатът да бъде видим и в статистиката за смъртните случаи, които ще намалеят.

Мутафчийски обясни, че е използван израелския модел на затваряне за три седмици, който се е показал като изключително ефективен. Израел беше първата държава в света, която върна пълната карантина още през септември. Те затвориха при 6 хил. новозаразени дневно, а след три седмици отново отпуснаха мерките при 400 нови случаи на ден, обясни Мутафчийски.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара