Ако попитаме случайни жени: „Ако можеш да промениш едно нещо и си сигурна, че няма шанс да се провалиш, какво би било то?“, голяма част от отговорите вероятно ще са свързани с външния вид и фигурата.

Много жените искат да изглеждат по различен начин, който ще ги кара да се чувстват по-уверени. Различното себеусещане има силата да трансформира поведението на човек по един фундаментален начин, с което да промени и живота му завинаги.

Истината обаче е, че много малко жени успяват да преминат през този преход успешно и често опитите завършват с разочарование и един

„горчив вкус в устата“

Защо се получава така, е дълга тема, но има няколко основни принципа, които са лесни за следване и увеличават многократно шансовете ни за успешна промяна – каквато и да е тя.

Когато сме по-млади, промените в тялото ни основно се дължат на хормоните. Предполагам, че всеки е виждал малки момиченца, които свободно си хапват какво ли не, без това да се отразява на фигурата им.

Да, важно е и доколко злоупотребяваме с храната и последните години има тенденция към масово затлъстяване при децата, но това също е една друга дълга тема. Ако приемем, че храненето е в рамките на нормалното, когато сме млади, каквото и да ядем, то няма да има кой знае какво отражение върху начина, по който изглеждаме и се чувстваме.

С времето това обаче се променя и някъде след 20–25-годишна възраст, ролята на хормоните е изместена от хранителните навици. В един момент става много по-важно как се храним в дългосрочен план и нашите навици, отколкото хормоните (които често са функция на поведението ни).

Това означава, че

ако искаме да поддържаме добра фигура

и да се чувстваме добре, вниманието ни трябва да е фокусирано върху поведението ни. Нещо повече. Не е важно просто какво правим днес, а какво правим всеки ден,  ден след ден,  година след година.

Принцип 1:

Ако искаш да се чувстваш и изглеждаш добре, обръщай внимание на навиците си и ги промени, ако се налага.

Много хора ще кажат: „Нищо ново”. Лесно е да се каже, но трудно да се изпълни“. Това е и така, и не е така. Трудно е, защото повечето хора се опитват да направят прекалено голяма промяна за много кратък период. Трайната промяна не работи по този начин, особено за заети жени с динамично ежедневие.

Принцип 2:

Ако искаш да промениш навиците си завинаги, направи го с малки и лесни стъпки. Постоянството е ключът, не скоростта на промяната. Не започвай нещо, което не си убедена, че можеш да правиш редовно в следващите месеци и години.

За много хора дори и малките стъпки се оказват непосилна задача. Това обикновено са хора, които вътрешно са убедени, че нямат волята и самодисциплината, за да успеят.

Много пъти съм писал и говорил за убеждението си, че волята е много по-маловажен фактор за нашия успех в трайната промяна, отколкото повечето хора смятат.

Има друг проблем и той е в това, че много хора се опитват да се променят към нещо, което мразят… или поне не харесват.
Искаме да отслабнем –

ще ям само зеленчуци и пилешко, които мразя.

Искаме да влезем във форма – ще започна фитнес тренировки, които намирам за скучни и досадни.

Избирайки този път, се случва нещо много опасно, което буквално саботира всякакви опити за трайна промяна – ние несъзнателно програмираме мозъка и тялото си да реагират на нещата по определен начин.

Нека да дам един пример, за да стане ясно. Решавам да се „постегна“ и започвам да тичам… Ах-х-х, колко мразя тичането!

Въпреки всичко, проявявам упорство поне в началото и успявам да го правя редовно. В един момент толкова ме затормозява физически, психически и емоционално това тичане, че се хващам все по-често да си повтарям наум „Не искам никога повече да го правя това. Само мисълта за тичане ме кара да се гръмна.“

Така, с времето се създават (несъзнателно) асоциации:

  • Тичане = мизерия
  • Упражнения = мизерия
  • Здравословно хранене = мизерия
  • Да бъда по-здрава и по-слаба = мизерия

Никой не иска да се чувства зле и ако вътрешно сме убедени, че нещо е „мизерия“, при първия неуспех или незадоволителни резултати, ние ще направим всичко възможно, за да се откажем.

Принцип 3:

  • Какви асоциации пораждат изборите, които правиш? ПОВЕДЕНИЕ ==> РЕАКЦИЯ ==> ВРЕМЕ (Повторено многократно) ==> МЕНТАЛНО/ЕМОЦИОНАЛНО ПРЕ-ПРОГРАМИРАНЕ

Храня се здравословно (поведение) ==> Толкова е безвкусно, затормозяващо и ограничаващо (реакция) ==> повторено седмици/месеци наред ==> Мразя здравословната храна и дори не искам да опитвам отново.

Като резултат, асоциацията в главата ни е, „Отслабването и подобряването на здравето е мъчение, които изисква от мен да ям скапана храна, която има вкус на тебешир“.

Принцип 4:

Ако искаш да се промениш, без да разчиташ на волята, прави само това, което ти харесва и доставя удоволствие.
Ако не обичаш да тичаш, започни да плуваш, играй тенис или просто се разхождай. Има хиляди приятни начини да бъдеш по-активна по един приятен и забавен начин.

Ако не обичаш пилешки гърди, а зеленчуците не са твоята храна – спри да ги ядеш. Избери храни, които обичаш и ти помагат на целите.

Четирите принципа горе имат една основна цел – да създадат положителни асоциации с нещата, които искаш да промениш в себе си. По този начин, в един момент ти самата ще започнеш да искаш да правиш всички тези малки действия. Колкото повече и по-редовно изпълняваш малките навици, толкова по-уверена ще се чувстваш в способността си да се променяш. Малките победи ще стават все по-големи. Увереността ще се превърне в смели и амбициозни цели, подплатени с конкретни действия. А ежедневните усилия и действия ще направят нещо с теб, което ще промени живота ти завинаги.

Принцип 5:

Малките навици и поведението определят начина, по който гледаме и мислим за себе си. Зад всяка успешна трайна промяна се крие промяна в идентичността и представата ни за себе си.

В момента, в който започнеш да мислиш и да гледаш на себе си като на разумен осъзнат човек, който има контрол над поведението си и е загрижен за външния си вид и здравето си. Когато започнеш да виждаш в огледалото жена, която всеки ден полага усилия и не оставя нищо на случайността и късмета… тогава промяната за теб ще е необратима. Ти ще си станала нов човек, който прави различни избори, има различни навици, мисли различно, действа различно, изглежда различно и живее различно.

Един от моите първи ментори обичаше да казва, че ако искаме да имаме повече в живота, трябва да станем нещо повече.

Отвори нова страница в живота си….

  • (1)  Кои навици в момента те докараха до положението, в което се намираш? (Принцип 1)
  • (2) Каква е най-малката и безумно лесна промяна, която мога да направя днес и знам, че без проблем ще мога да следвам в следващите месеци (дори и в най-заетите и натоварени дни)? (Принцип 2)
  • (3) Какви асоциации ще породи в мен тази малка промяна? „Скука, отегчение, мъчение, безвкусно“ или „Приятно, забавно, вкусно, вълнуващо, мотивиращо“? (Принцип 3)
  • (4)  Как да направя новата промяна дори още по-приятна и забавна? (Принцип 4)

Избери умно промяна, изпълнявай я редовно достатъчно дълго и остави малките победи да променят човека, който си.

Още полезни съвети от Никола Томов и други експерти на: Aesthetic by Science

Facebook Twitter Google+

0 Коментара