Проучвания върху ползите от кафето се правят от десетилетия. Скорошни проучвания на водещи университети в САЩ и Европа представят един нов и по-различен поглед върху ползите от кафето и неговия ефект.

Новите проучвания върху кафето разкриват ефекта му за повишаване на концентрацията на индивида и как то е средство, стимулиращо екипната работа. Според съвместни проучвания, направени от Калифорнийския университет в Дейвис и Щатския университет Охайо, именно кафето спомага провеждането на по-фокусирана групова дискусия, както и засиленото участие на хората в екипа. Друго проучване, проведено от Университета в Копенхаген, проведено от д-р Перниле Стробек, показва че почивките за кафе са определящ фактор за създаване на социални контакти. Проучванията разкриват как ободряващата напитка има важно значение в социализацията на индивидите.

Съвместните проучвания на двата университета в Калифорния и Охайо изследват въздействието на кофеина при изпълнението на групови задачи. При 2 експеримента върху 72-ма студенти, изследователите откриват, че младежите, които са пили кафе по това време са взели по-ефективни и важни решения в работната си група, отколкото тези, които не са. Любителите на напитката също така са били по- склонни да говорят пред повече хора.

Според проучванията  умерената консумация на кофеиново кафе преди началото на групова активност засилва участието на индивида в задачата, което е особено важно за всеки, който се завръща на работна среда след дълга или кратка лятна отпуска. Оказва се, че връщането към работния ритъм и процес е трудна задача и въпреки че сме си починали, в офиса се чувстваме изморени.. За да превключим на работна вълна и по-бързо да стартираме новия сезон, заредени с

енергия и ентусиазъм,

универсално средство си остава чашата хубаво ароматно кафе. Кафето всъщност е напитка, която спомага за един ударен сутрешен старт и осигурява прилив на енергия през целия ден. Това се постига чрез кофеина в него, който  притежава лек, стимулиращ ефект върху концентрацията. Той може да повлияе върху подобряването на цялостното настроение, да повиши ефективността и да помогне за по-лесното асимилиране на информацията по време на учене.

Според данните на проучването на двата университета тази „чудодейна“ напитка оказва своето благоприятно въздействие върху екипната работа, като прави участниците по-бдителни, с което спомага за по-добрата концентрация. Според учените пиенето на кафе по време на срещи може да доведе до провеждането на по-фокусирана групова дискусия, да засили участието на хората в екипа и да остави приятното усещане, че всеки един от тях чрез участието си е допринесъл за взимането на важни решения.

Според друго проучване на Университета в Копенхаген, проведено от д-р Перниле Стробек, кафе паузите по време на работа имат важна роля в изграждането и поддържането на социални контакти. Кафето всъщност „не e нещо, което просто пиете, това е начин да останете заедно“.

Новият поглед на проучванията върху кафето представят централната роля, което то има в екипната работа и удовлетвореността на групата от общата дейност. Социалната роля на кафето  в работна среда е особено важно за сплотяването на екипа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара