Първото, което впечатлява когато прекрачиш прага на новия бар Macondo, кръстен на колумбийското село от романа „Сто години самота“, са четирите видими чугунени колони, които крепят металната конструкция. Те веднага пренасят в друго време – в началото на миналия век, когато сградата е била строена.

Снимки: Алберто Стайков

Нейни собственици са били братя Хадживълчеви, потомци на брат на отец Паисий. Била е проектирана за хотел, един от най-известните за времето си – Sofia Palace, от архитектите Маричков и Фингов. Разрушена частично по време на бомбардировките, сградата е сменяла често наемателите си през годините. На партерното ниво са се редували банки, заведения… Последното е било решено изцяло в черно…

Доста потискаща атмосфера, но въпреки това Адриан Вела и Борислав Георгиев веднага почувствали потенциала на мястото и открили в него дълго чаканата възможност да направят бар за латиномузика, танци и култура. Адриан е колумбиец, учил пластични изкуства в Париж, и може би тъкмо неговите артистични качества му позволяват да види пространството в ярки, вибриращи цветове, точно такива, с каквито свързваме латинокултурата. След кратко „освежаване“ трансформацията е тотална, а постигнатото усещане е сякаш извън времето и пространството. Мястото изглежда напълно обживяно и още с влизането пренася в Латинска Америка.

Акцентите са много. Всяка мебел и интериорно решение имат своя история. Двете големи цветни репродукции на Анри Русо-Митничаря създават приказна, фантастична атмосфера, лампите са направени с кошници, донесени от Мозамбик, ретро постерите са с испански и португалски надписи, присъстват и традиционните черепи, символи на празника Вси Светии…

Концепцията на мястото е – кафене и коуъркинг място през деня, просторен бар с дансинг през нощта. Тук ще се слуша както латино, така и френска или италианска музика, а също и колумбийски рок. Ще бъдат канени изпълнители на живо. Програмата тепърва ще се развива.  Зад картата на коктейлите стои съдружникът на Адриан – Борислав Георгиев, и тя ще е напълно автентична. В процес е и разработката на ресторанта, който ще предлага традиционни ястия.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара