Тази странна дума – “трайфъл”, означава вид десерт, състоящ се от няколко редуващи се слоя. Единият слой със сигурност трябва да бъде нещо хлебно – бисквити, кекс или както е в нашия случай – трохи. Вторият слой най-често се състои от някакъв плод, нарязан на ситно, или пък сладко. Трети слой – крем. Най-често това е разбита сметана. И в нашия случай имаме четвърти слой – тофи карамел. Това е един от десертите, за които не се нуждаете от точна рецепта, а от въображение. Все пак ние искаме да ви дадем чудесна идея, която се надяваме да ви допадне. И тъй като дюлята е чудесен ароматен плод, кошмарен за обработка, понеже е изключително твърд, тази рецепта е измислена така, че след като я сготвите, да имате пълния набор от пръстите ви, все още закачени за вас.

January-1 (Copy)

Продукти (за 4 чашки):

За пошираната дюля: дюля – 1 бр. голяма (~ 500 г), вода – 2 л, захар – 100 г, лавандула, цветове – 1 ч.л. За трохите: трохи от мек хляб – 100 г, масло – 60 г, пудра захар – 2 с.л. За тофи карамела: водата от пошираната дюла, масло – 30 г, течна, млечна сметана ~ 60 мл. За крема: течна, млечна сметана – 200 г, заквасена сметана – 200 г пудра захар – 150 г ,ванилов екстракт – 1 ч.л.

Приготвяне:

Започнете с дюлята – обелете я и я поставете в достатъчно голяма тенджера. Покрийте я с вода и прибавете 100 г захар и щипка цветове от лавандула. Оставете водата да кипне, след което намалете котлона на минимум, колкото да къкри. Варете дюлята около 20 минути, или докато не омекне. С помощта на голяма цедка, решетъчна лъжица или щипка я извадете от тенджерата и я оставете настрана.

Започнете с тофи карамела:

увеличете котлона на максисмум и редуцирайте течността от дюлята, докато не остане един пръст от нея и не започне да се карамелизира. След като достигне желания от вас тон на карамел, спрете котлона и дръпнете тенджерата настрана. Прибавете маслото и сметаната и разбъркайте, за да се стопи маслото. Прецедете тофи карамела през цедка, за да отделите цветовете лавандула и оставете настрана.

Направете трохите:

наронете сърцевината на мек хляб на трохи и ги запържете до златисто в широк тиган с малко масло. След като станат златисти, ги поръсете с 1-2 с.л. пудра захар и ги гответе още 1-2 минути. Извадете ги от тигана и ги прехвърлете в широка чиния, за да се охладят бързо.

След като пошираната дюля се охлади, я нарежете на ситни кубчета.

Направете крема: разбийте течната сметана със 150 г пудра захар с миксер, докато не започнат бъркалките да оставят следи, но сметаната е все още рядка и не задържа форма. В този момент прибавете заквасената сметана и разбъркайте набързо, колкото да се хомогенизира кремът. Внимавайте да не преразбиете крема, тъй като ще се пресече.

Сглобете десерта: подгответе 4 прозрачни чаши. На дъното на всяка от тях поставете малко от нарязаната дюля, отгоре малко от трохите, върху тях от сметановия крем, а върху него поръсете от тофи карамела. Повторете слоевете, докато не свърши мястото в чашата. Оставете десерта за поне една нощ в хладилника, след което вече ще бъде готов за хапване.

Рецепта на кулинарно училище Amuse Bouche

Facebook Twitter Google+

0 Коментара