Вероятно сте чували, че добавянето на овес към вашето меню може да окаже благоприятно въздействие върху здравето на сърцето ви и може да намали риска от сърдечни заболявания. Но дали това е вярно?

Oves

Пълнозърнестият овес е богат на разтворими фибри, наречени бета глюкани, които според направени проучвания спомагат за понижаването на холестерола. В България през изминалата година е била поставена диагноза за сърдечносъдово заболяване на над 70 000 души! Холестеролът е ключов фактор за предизвикване на сърдечнсъдови заболявания, следователно всичко, което ни помага да го намалим, е добре дошло.

Закуска за здраво сърце

Овесът е нещо като съставка-супергерой, когато става въпрос за здравето на сърцето. Представяме ви няколко вкусни начина, чрез които можете да се насладите на едно от най-добрите природни оръжия в борбата с холестерола още на закуска:

1. Изненада за събота сутрин

Breakfast in a Glass, banana smoothieВкусно бананово-овесено смути е страхотна наслада, подходяща за закуска през уикенда. Грабнете един банан, няколко лъжички нискомаслено кисело мляко, обезмаслено прясно мляко, овесени ядки, ленено семе, мед и лед. Смесете всички съставки в блендер и разбийте до получаването на гладка смес. Поръсете с малко канела и се насладете!

2. Вкус за всеки ден

OtvoriSurcetoSiНовата зърнена закуска Cheerios Oats с овес не само гали вкусовите ви рецептори, но и представлява удобен начин, по който можете да се наслаждавате на овеса всеки ден – трябва само да добавите мляко. Специално създадена за здравето на сърцето.

 

 

3. Специална награда

Насладете се на овеса по един различен начин. В сайта на д-р Жанет Брил може да намерите рецепта за вкусни плодови мъфини с овес (Heart Healthy Berry Oatmeal Muffins from Dr. Janet Brill), които ще спомогнат за намаляването на холестерола. Те съдържат 2 ½ чаши овес – един прекрасен начин да поглезите себе си и да направите нещо добро за сърцето си.

keksche

Дар от природата

Ако искате да имате здраво сърце, включете храни, богати на бета глюкан, в закуската си. Тези удивителни молекули могат да ви помогнат в борбата с холестерола.

Cheerios Oats 350 g 3DСред толкова много чудодейни съставки, бета глюканите са до известна степен пренебрегвани, но вече се превръщат във все по-дискутирана тема сред диетолозите. Бета глюканът са разтворими фибри, които могат да помогнат за премахването на част от холестерола във вашето тяло. Проучвания показват, че консумирането на 3 г разтворим бета глюкан на ден могат да понижат нивата на холестерол в кръвта с 5 до 10%. Как това помага за здравето на сърцето? Бета глюканът се свързва с холестерола и го премахва от вашето тяло, помагайки в поддържането на ниски нива на холестерол, което от своя страна е добро за здравето на сърцето.

Активният начин на живот се променя

Проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България, сподели, че що се отнася до здравето на сърцето „генетичната история на семейството е важна, но чрез промяна в начина си на живот и начина на хранене можете да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и да понижите холестерола си.“ Една купа със закуска Cheerios Oats с овес осигурява 1/2 от препоръчителния дневен прием на бета глюкан.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара