Премиерата на световното телевизионно събитие „Геният“ по National Geographic ще бъде на 23 април от 21:55 ч. Поредицата от 10 епизода е първата изцяло игрална продукция на канала. Тя разкрива как Алберт се превръща в Айнщайн, като показва необикновените му професионални постижения, заедно с експлозивния му, страстен и сложен личен живот.

NAT GEO_GENIUS_Geoffrey Rush (2)

„Геният“ е съвместен проект на Fox 21 Television Studios, Imagine Television и OddLot Entertainment. Поредицата е базирана на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“, а изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Джиджи Прицкер, като първият епизод е и режисьорски дебют в игрална телевизионна продукция за холивудкото величие Рон Хауърд.

В ролите на любовниците, враговете и други учени-светила от времето на Айнщайн, в звездния актьорски състав на продукцията ще видим Джефри Ръш („Речта на краля“, „Карибски пирати“, „Блясък“) в ролята на големия едноименен учен, Джони Флин („Облаците на Силс Мария,” „Първа песен,” „Болен от любов”) като Алберт в годините преди световната слава на Айнщайн, както и Емили Уотсън („Теорията на всичко,” „Крадецът на книги”) в ролята на втората му съпруга – и негова първа братовчедка – Елза Айнщайн.

Chez Einstein„Геният“ проследява възхода на Айнщайн от твърде скромното му потекло до любопитния мислител-бунтар, през битките за признание и страданията до световния му статус на знаменитост и превръщането му в човека, отключил мистериите на космоса със своята теория на относителността. Разравяйки се надълбоко, поредицата показва и вълнуващите емоции, които преживява Айнщайн, редуващи се с безсърдечност в отношенията му с най-близките, включително децата му, двете му съпруги и безбройните други жени, с които той има паралелни взаимоотношения.

Действието се развива в неспокойните времена между двете световни войни. Лице в лице със зараждащия се анти-семитизъм в Европа, шпионските игри и потенциалната атомна заплаха, Айнщайн се бори като съпруг и баща, но и като човек с принципи, дори и когато собственият му живот е в опасност.

Поредицата започва с тийнейджърските години на Айнщайн (в ролята Джони Флин), когато той се противопоставя на баща си и зарязва училището си в Германия, за да се запише в университет в Швейцария. Любовта му към нежния пол и страстта му към физиката разцъфват, след като разбива сърцето на първата си любов Мари Уинтелер (Шанън Тарбът, „Обещание“, „Виртуозът“), увлечен от своята мистериозна и неуловима колега-състудент Милева Марич (Саманта Коули, „Виктория“, „Лов на вещици“).

NAT GEO_GENIUS_Geoffrey Rush

Този вихрен романс ги изправя срещу преподавателите им, както и срещу една неочаквана бременност, която ги принуждава да оставят настрана великите си мечти, а Айнщайн трябва да започне работа като чиновник, подтикнат от своя близък приятел Мишел Бесо (Сет Гейбъл, „Салем“, „Fringe“). Стремейки се да пробие в научната общност, Айнщайн публикува пет оригинални дисертации за една година, привличайки вниманието на мнозина, включително на учен, който впоследствие ще се превърне в един от най-яростните му противници, д-р Филип Ленърд (Майкъл Макелатън, „Игра на тронове“).

В навечерието на Първата световна война и на прага на разпада на брака му, Айнщайн се впуска в афера със своята първа братовчедка Елза. Променящата се политическа ситуация го вкарва в особено политизирани научни кръгове, което довежда до търкания с близки приятели и колеги-съмишленици като Фриц Хабер (Ричард Топол, „Covert Affairs,” „Elementary”) и Макс Планк (Ралф Браун, „Пришълецът 3”, „TURN: Washington’s Spies”). Заемайки морална позиция, Айнщайн отказва да застане на страната на Германия. Войната започва и границите са затворени, а той не може да се прибере при синовете си в Швейцария, когато те най-много имат нужда от него.

Съдбата се усмихва на Айнщайн (в ролята Джефри Ръш) след войната, когато неговата теория на относителността се доказва. На път да се превърне в знаменитост за една нощ, Елза (Уотсън) изисква от него да сключат брак, за да избегнат иначе неотменимия скандал. Борейки се с Милева за развод, Айнщайн едновременно трябва да се справя и с главоломната слава. След напрегнат разпит от властите и консула Реймънд Гайст (Винсент Картайзер, „Момчетата от Медисън Авеню“, „Saints & Strangers”), той успява да се измъкне от лапите на зараждащия се анти-семитизъм и да потърси убежище в Съединените щати като емигрант.

NAT GEO_GENIUS_Geoffrey Rush (3)Той заживява и преподава в Принстън, Ню Джърси, но продължава да е обсаден от всички страни. Крехките му отношения с децата и внуците му му тежат, а накрая се озовава в леглото и с руската шпионка Маргарита Коненкова (Аня Бъкщайн, „Игра на тронове“) и трябва да се справи и с Дж. Едгар Хувър (Т.Р. Найт, „Анатомията на Грей“), който тръгва на лична вендета с цел да го съсипе. Изправя се и срещу може би най-голямото от всички предизвикателства: натиска да изостави пацифизма, в който вярва цял живот в името на надеждата, че Хитлер и походът му към Европа могат да бъдат спрени. Въпреки всички трудности, Айнщайн все пак успява да намери надежда и вдъхновение преди смъртта си, в срещата си с младо момиче, тепърва учещо се да разбира света. Както казва самият Айнщайн, „Важно е да не спираме да си задаваме въпроси. Любопитството има особена причина да съществува.“

Заснета в Прага, Чехия, където Айнщайн живее и преподава в началото на кариерата си, поредицата показва още цяла плеяда научни знаменитости от онова време, в това число Мари и Пиер Кюри, Вилхелм Рьонтген, Карл Юнг, Вернер Хайзенберг и други. National Geographic ще излъчи световната премиера на „Геният“ през април в 171 държави на 45 езика.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара