Наскоро Мая и Пламен (Папи) Ковачеви от Пловдив, известни повече като дует Weil, се завърнаха от Съединените щати с ценен трофей. В оспорвана борба с конкуренти от цял свят в Лас Вегас те спечелиха престижната награда Most Famous Awards Show 2016, която е еквивалент на наградите Грами в областта на класическата музика. Мая Ковачева разказва за работата, успеха и за простите радости от живота.

weil

Върнахте се от САЩ с голяма победа. Разкажете повече за нея.

Идеята да участваме дойде спонтанно. Научихме за конкурса от наши познати. Папи веднага повярва във невъзможното, което се оказа възможно. Минахме през няколко тура, отпадаха все повече артисти. На финала победихме украинска цигуларка. Церемонията по връчването на наградите беше под формата на концерт, който открихме ние с нашите изпълнения, а после ни връчиха и статуетката. Част от наградата е запис на наша авторска композиция в световна музикална компания, който ще се осъществи тази пролет.

На какво се дължи успехът ви?

Вероятно успехът се дължи на съвкупност от идеи и тяхното различно представяне пред публиката; все пак нашият дует е инспириран именно от това не да преповтаряме вече познат успешен проект, а да сме различни. Дори в Щатите ни казаха, че сме непознат и именно с това интересен формат.

CoverCD

Как приеха наградата ви от Лас Вегас там и у нас?

Там имахме веднага предложения за работа от по-дългосрочен характер. В България мисля, че се прие добре. Скоро наша колежка каза колко е несправедливо, че подобни постижения в друга посока, например в спорта, винаги се оказват „водеща новина“. Но в музиката е по-различно. Все пак и тук има положително отношение към нас и наградата ни.

Не ви ли се искаше да останете в Америка за по-дълго време?

Не, въпреки че имаме тази възможност. Ние и преди сме пътували доста. Решили сме да живеем и работим тук. Америка е интересна и привлекателна за туристите, но не е „нашето място“. Посетихме я като победители и тепърва може пак да я посещаваме, но нямаме планове да живеем там.

Наскоро реализирахте съвместен проект и с Есил Дюран. Какъв беше той и склонни ли сте на подобни експерименти?

Есил ни покани да свирим на ревюто й по повод събитието „Модна икона“ с колекцията „Бяла Коледа“. Заедно с нея извирихме едноименната песен „White Christmas“. Прие се от публиката с огромен интерес. Продължаваме със реализацията на съвместни проекти, които планираме отдавна и за които явно е дошъл моментът.

Какво ново ви престои в професионален план?

Работим най-усилено по една песен за България. Идеята е пак да е нещо различно, но няма да издавам повече. Освен това започваме вече втория си албум, който ще е различен от първия като звук и стил… но и тук ще запазя изненадата за нашата публика.

DMS_8630

Освен на сцената и в живота сте заедно. Любовта или музиката ви събра?

Нас ни запозна музикалното училище „Д. Петков“ в град Пловдив и музиката, но след няколко години се срещнахме на улицата и ни събра любовта. После пак музика и създаването на дуета. И така, редуваме ги.

Как създавате музиката си, какво ви вдъхновява да творите и какво е посланието ви?

Музиката се ражда в студиото ни, най-често по време на репетиции. Вдъхновява ни всичко: природата и звуците, животът в големия град и т.н. Разширяваме постоянно стилово репертоара си, защото публиката в целия свят буквално е преситена и искаме да я впечатляваме непрекъснато с нещо ново. Стремежът ни е да доближим музикалната класика до много голяма аудитория. Но не в нейния първоначален вид, а със съвременни и различни аранжименти и звуци и дори смесвайки я със стилове, които се създават в наши дни. Така според нас тя ще стигне много по-лесно до ушите на хората.

Кой е двигателят в проекта и случва ли се да възникват творчески разногласия помежду ви?

Двигателят е Папи. Разногласия, разбира се, има. Обикновено за щрихи на цигулката или звуци, които аз (Мая) като цигуларка си представям по един начин – по-лиричен, докато той като китарист, учил електрическа китара, иска да звучат по-авангардно. Но в спора се ражда истината.

По какво се различавате един от друг като характери?

Ние сме много различни. Папи е решителен и действа незабавно, след като е взел решение. Аз винаги премислям дали съм избрала правилно решение по даден въпрос, дали да направя крачката. Но пък така се допълваме.

Имате три деца. Имат ли музикални наклонности?

Най-голямата е на 7 години. Тя е в първи клас и свири на китара от няколко месеца. Изцяло по нейно желание и естествено с наша подкрепа. Другите са момчета – на 3 години и на 8 месеца. Те пеят, слушат музика с голямо удоволствие и много танцуват. Кой знае какво ще е тяхното призвание, дано го открият сами.

Как се справяте с кариерата и семейството? Как поделяте задълженията си?

Справяме се със много стройна организация и… понякога пак не се справяме. Нормално е с три малки деца да е така. Всички имат нужда от грижи, дори за обличане и хранене, но сме решили да не гледаме на въпросите по отглеждането на децата като на задължение.

Ако трябва да изсвирите музиката на вашия живот, как би звучала тя?

Музиката на живота е различна във всеки негов етап. Днешната е пъстра на звуци, динамична и бързичка. Явно я определя ежедневието ни. Но музиката на живота е и самият живот и светът, в който живеем.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара