Вечер е. Той чете вестник край масата в кухнята, а тя сръчно довършва последните детайли по сервирането на вечерята. Тя умее да готви, но си има и принципи (дори цяла теория) по въпроса за семейната кухня и ги отстоява. Храни го с това, което според нейните представи е вкусно или полезно. Сервира тогава, когато тя смята, че е време за хранене.

Неговият маниер да си дояжда нощем или по никое време
ужасно я дразни. Тя воюва с лошите маниери. После се чуди защо той е вял и ленив. Защо се уморява. Защо залинява/дебелее. Отговорът на всички въпроси е: защото мъжът трябва да яде това, което му е нужно, а не това, което е вкусно или полезно. И защото дори и в нещо толкова сплотяващо като семейната трапеза мъжът и жената са различни.

toi_i_tq_2

Мъжът яде, когато е гладен,

а не защото гледа на вечерята като на удобен повод да се побъбри за живота или като начин да се разтовари от неприятностите. “За живота” той по принцип не бъбри, тъй като предпочита конкретни теми на разговор: за политика, спорт, новите марки автомобили и т. н. Тези разговори обаче за него са несъвместими с механичните дъвкателни движения.

Дълбоко чужд за него е и подходът да се яде “от нерви” — това го правят жените. Разстроеният мъж ще удари с юмрук по масата, ще направи скандал или ще натисне педала на газта.

Той е месояден,

защото месото е основен източник на протеините, необходими за синтеза на половите хормони, които правят мъжа енергичен, инициативен, целеустремен и сексуален. Те също са строителен материал за мускулите и поддържат защитните функции на имунната система. Всички необходими за мъжа активни вещества се намират в месото
на животните и птиците. Млечните продукти, рибата и растителните белтъчини не притежават толкова изразен стимулиращ ефект. Следователно мъжът трябва всеки ден да яде прясно приготвено месо. Полуфабрикатите и колбасите обаче трябва да бъдат изключени от мъжкото меню, тъй като в тях има много странични добавки, които компрометират понятието “месо” в качеството му на мъжка храна. Истинската мъжка храна е червеното месо, което съдържа незаменима аминокиселина, увеличаваща производството на мускулни влакна и възпрепятстваща отлагането на мазнини.

Но понякога става вегетарианец

и това изобщо не означава, че не е истински мъж. Много често към вегетарианското хранене се насочват мъжествени, тестостеронови самци, за да овладеят природната си агресивност.

Нужни са му повече калории,

тъй като неговата мускулна маса средно е с 20% повече от женската, дори и да е леко закръглен и да не се вписва в прилагателното “снажен”. Мускулите изразходват повече енергия от мастната тъкан, поради което порционът на мъжа трябва да е с 200 ккал дневно по-питателен от женския. Ако мъжът бъде подложен на нискокалорична диета (1500-1800 ккал дневно), след три дни ще се оплаква от силен световъртеж.

Обича сладко

не по-малко от жената. Но за разлика от нежния пол не го използва като успокоително. Американски диетолози установиха, че жените си купуват най-често шоколад след скандал, а мъжете – когато отиват на кино. За жените сладкото е утеха, за мъжете – допинг за подсилване на удоволствието.

И тъй като дамите могат да се заситят само с едно удоволствие, а господата – не, това е обяснението защо една жена може да вечеря само с два шоколадови бонбона, а мъжът не приема десерта за основно хранене.

Сипва си повече, а не пълнее –

или поне не толкова, колкото би наддала една жена от същото количество храна. Мъжкият организъм е сравнително по-устойчив към резултатите от преяждане, защото след засищане веднага започва да гори излишните мазнини. Докато при жените излишното се отлага по талията и бедрата. Освен това мъжът предпочита да си набавя калории от месото – продукт с несъществен принос в качването на килограми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара