Доброто здраве зависи и от това: да изберем най-подходящото време за всяка дейност. Времето за ставане, за работа, за спортуване и хранене. Ние ще подпомогнем организма си, ако знаем малко повече за биологичния часовник в нас, за върховете и спадовете в активността на телесните органи и системи.

pair-746544_960_720

Най-подходящото време • • •

•  • • за вземане на решения е ранно сутрин между 8 и 8,30 ч., когато напрежението и депресията са на най-ниско равнище. Най-неподходящо е времето между 2 и 7 следобед. „Неутрални“ часове са между 8 вечерта и 2 сутринта.

… да насочите мисълта си към положителни неща

е веднага след като станете от леглото сутрин. Изследванията показват, че освен когато сме в отпуск или очакваме нещо радостно през този ден, по-вечето от нас са в лошо настроение още със събуждането. Настроението бавно се покачва през цялата сутрин, като достига връхната си точка в ранния следобед.

… да убедите шефа си да ви повиши заплатата

е по време на обяд. Едно тригодишно проучване на университета „Джон Хоп¬кинс“ с 1000 фирми устано¬вява, че повечето договори са били подписвани, докато заинтересуваните страни са обядвали заедно.

… да вземете аспирин

е между 7 и 8 сутринта. Най-неефективен е аспиринът между 6 ч. вечерта и полунощ.

… да се обръснете ( особено ако не сте много сръчен )

са сутрешните часове. Кръвта се съсирва по-бързо сутрин, отколкото следобед, така че едно порязване сутрин ще кърви по-малко.

… да потиснете гневен изблик

е половин час преди закуската, обяда и вечерята. Чувството за глад и понижената кръвна захар ви правят по-раздразнителни и лесно можете да загубите контрол върху поведението си. Така че в тези „горещи минути“ бройте go gecem, npegu ga кажете нещо остро!

… за четене за изnum

е вечерта преди лягане. Колкото по-кратко е времето между ученето и заспиването, толкова по-добре се „запечатват“ знанията. Ако заспите, слушайки записана на магнетофон лекция, резултатите ще бъдат още по-добри, защото вашето подсъзнание е отворено за възприемане.

••• да си похапнете, въпреки диетата за отслабване

е до един час след ставане сутрин. Ако наистина си го позволите. Калориите изгарят по-бързо и докрай сутрин, когато щитовидната жлеза е по-активна и инсулиновото ниво е по-ниско Същата храна, изядена по-късно през деня, по-вероятно ще се отложи като мазнина.

… да пиете кафе е около 3 ч. следобед

Стимулантите действат най-добре, когато работата през деня вече ни е стимулирала. Най-голяма полза от вашата доза кофеин ще извлечете точно в този следобеден час. Традиционното сутрешно кафе е възприето на основата по- скоро на психологически, отколкото на физиологични нужди.

… да посетите зъболекаря

е сутрин. Прагът на болката е много по-висок сутрин в сравнение с останалото време от деня.

personal-885550_960_720

… да уреждате сметките си

е по пладне или следобед. Повечето от нас са най-добре подготвени да боравят със задачи, изискващи математическо умение, когато телесната температура достигне високата си нормална точка в средата на следобеда. Това време е добро също за дейности, изискващи добра памет и no-съвършена координация между очите и ръцете.

… да постигнете резултат при бягане

е в средата на следобеда и късния следобед, когато тялото е най-силно.

… да се любите

е рано сутрин. Полунощ може да звучи романтично, но хормоните – както мъжките, така и женските, са в своя връх в ранната сутрин, като определят това време най-добро за любов.

…за зачеване

е точно преди разсъмване. Навийте будилника за изгрев слънце и ще имате предимството на „върха“ на мъжките хормони. Ако мъжът във вашия живот има влошена спермограма, ще повишите вероятността за забременяване в ранния утринен час.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара