Всеки обича да получава подаръци. И никой не обича да подарява. Не поради отчетливи отклонения в характера като човеконенавист или скъперничество, а защото е истинско изкуство да уцелиш това, с което ще зарадваш ближния. И понеже сме на прага на типичната за края на годината истерична обиколка в търсене на подаръци, решихме да ви улесним с няколко препоръки за бърза навигация по магазините.

christmas-541782_960_720

Това не!

Глава “Подаръци” има във всяка книга за добри обноски и етикет. А и в навечерието на всеки празник печатът прелива от съвети “Какво да подарим за Нова година… Свети Валентин… 8 март”. Откъде иначе да знае човек, че е прието жените да получават плюшени играчки и бонбони, а мъжете – бутилка марков алкохол?

В действителност, когато стане дума за нежелани подаръци, повечето жени споменават с лошо същите тези плюшени играчки и: вазички, свещи, шампоани, душ-гелове, евтина или просто неподходяща козметика, дрехи, които не отговарят на размера. И бонбони! На мъжете не им допадат най-вече сувенири (с изключение на дреболиите, пряко свързани с тяхното хоби), вратовръзки, дрехи и просто непрактични вещи. И дамите, и кавалерите се отнасят недружелюбно към “приятните” изненади от рода на сувенирни чаши, химикалки, статуетки, рамки за фотографии, албуми и прочие.

ДАР ЗА…

Най-лесно се избира подарък за човек, чиито увлечения и предпочитания са ви добре познати. На практика обаче е невъзможно да се изковат идеалните препоръки, с които можете без проблем да уцелите вкуса на всеки. Но често е значително полесно да избереш подарък близо до целта, ако си
наясно дали човекът, за когото е предназначен, е екстраверт (общителен и отворен към света) или интроверт (тип, който поставя на преден план вътрешния си свят), флегматик или сангвиник, меланхолик или холерик. Тоест да съобразиш избора с особеностите на личността и характера й.

…волните души

Две са ключовите думи, които ще ви служат като ориентир, когато избирате подарък за екстраверта: “красиво” и показно”. Търсете вещи, които той с удоволствие ще демонстрира. Варианти: елегантен калъф за очила, дизайнерски чадър, луксозна кутия за визитки.

…вглъбените в себе си

Търсите ли подарък за интроверт, забравете идеи от рода на козметична серия за баня. Той би оценил само вещи с индивидуално послание и предназначение. Варианти: направен по поръчка календар, в който годината започва от неговата рождена дата, украшения ръчна изработка, бутилка рядко срещано вино (ако разбира от вина) или картина (ако се интересува от живопис).

…флегматика

Флегматиците предпочитат практични вещи. Радват се и на топъл шал, ако подхожда на стила им, и на кафеварка, и на куфарче с пълен комплект отвертки. Ако не сте успели да измислите полезен подарък, спокойно можете да връчите на
флегматика елегантно пликче с пари. Избягвайте обаче да им поднасяте красиви, но безполезни вещи.

…сангвиника

При избора на дар за сангвиника водещ е принципът “колкото по-забавно, толкова по-добре”. Той искрено ще се зарадва и на десеткилограмова торта с неговия портрет, и на надуваема кукла от сексшоп. Ако фантазията ви не проработи, вземете просто бутилка марков коняк или кутия с пури. Към нея добавете брошура “Как да откажем цигарите” — сангвиникът ще оцени шеговития контраст.

…меланхолика

Ако държите да запазите добрите си отношения и в бъдеще с този човек и той е меланхолик, отделете достатъчно време и внимание за избор на подарък. В този случай имайте предвид две неща – традиции и суеверия. Никакви хладни оръжия, огледала и празни кутии! Меланхоликът би се отнесъл благосклонно към подарък с интелектуална насоченост: книги и дискове с музика, филми или видеоигри. Ако колекционира нещо, отличният избор е нов експонат за колекцията му. Спокойно можете да му връчите и подарък, подчертаващ
специалното отношение към неговата персона: нещо, свързано с увлеченията му, или любими лакомства в разкошна опаковка.

…холерика

За неспокойните и импулсивни холерици важни са шикът и (или) необичайността на подаръка. Цената или марката обаче не са от значение за тях, защото не са меркантилни по природа. Например ако решите да подарите на жена холерик чанта, не е задължително да е “Луи Вюитон”. Може да бъде и секънд хенд, но трябва да се забелязва отдалеч. Този темперамент одобрява и нематериалните подаръци, които привличат вниманието към неговата персона: стихове с посвещение, фойерверки в негова чест, серенада под прозореца
и т. н.

gift-553147_960_720

И накрая няколко съвета, които ви гарантират стопроцентов провал:

1. Не си блъскайте главата предварително
върху идеи за подарък 

В деня на тържественото събитие, закъснявай- ки, надникнете в близкия супермаркет и купете първото, което ви попадне пред очите. Няма значение, че няма да успеете да се погрижите за красива опаковка. И без това после ще я скъсат и изхвърлят.

2. Спестете време и пари и подарете нещо от
излезлите от употреба ваши вещи

Върхово постижение е да преподарите на виновника за празничния повод нещо, което той ви е подарил преди време.

3. Влезте в първия ви попаднал магазин „За 1 лев“

Керамични слончета, „изсечени с брадва” чаши, прелестни бамбукови подложки за сервиране от полиестер, непопиващи влага хавлийки и прочие никому ненужни вещи твърдо са се установили на върха на класацията за най-противни подаръ-
ци.

4. Съгласувайте предварително избора си и подарете нещо друго

Няма по-неприятна изненада от това да очакваш едно, а да получиш друго. Например да ти обещаят нов автомобил, а да ти поднесат нов сешоар. Виж, обратното наистина е ефектно.

5. Изненадааа! Живо зайче

Ако колегата ви се прехласва по предимствата на живота на село, не му мислете! Живо зайче – в най-лошия случай котенце или куче – ще бъде наистина незабравим подарък. А кой ще се грижи за него въобще не е ваш проблем!

6. Поднесете го така, че всички да разберат колко струва

Голям жест е да връчите вашето пакетче с думите „Дадох последните си пари“. А още по-добре е, ако оставите и етикета с цената. Особено поразително впечатление правят етикетите с надпис „2 на цената на 1“, „50% намаление“ и „безплатна мостра“.

7. Никога не се замисляйте дали вашият подарък ще се хареса

За приятелката, която ненавижда готвенето, препоръчваме тенджера. За съседа, който се страхува от вода — шнорхел, за баба ви – ролери. А приятелите, които делят една стая под наем, не е лошо да зарадвате с плюшена играчка два на два метра.

8. Постарайте се подаръкът ви да напомня недостатъците или проблемите на този, който го получава.

На спазващите диета поднасяйте кулинарни книги или сладкиши. Шампоаните с панделка трябва да са против пърхот (в краен случай за мазна коса), кремовете – против бръчки!

Схванахте ли намека?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара