През 2002 г. по случай 50-годишнината от възкачването на престола на английската кралица, Брайън Адамс снима Елизабет Втора „у дома, т.е. в Бъкингамския дворец“, разказва рок звездата. Протоколът е безмилостен и той разполага с пет минути, за да направи портрета. Преди кралицата да си тръгне, той я моли да седне на стола във фоайе в един от страничните входове на двореца. Тя се съгласява, сяда, поглежда вдясно и вижда кални гумени ботуши, с които прави любимите си разходки из природата. Елизабет Втора пита Брайън Адамс дали и те ще останат на снимката. Той потвърждава, а тя се усмихва.

Self_Portrait_canon-029_B_rgb

Днес снимката е един от често показваните образи на британската владетелка. Както и една от любимите снимки в богатия архив на Адамс. Изложбата Exposed с негови фотографии може да се види в Young Gallery в Брюксел до 28 ноември. Преди три години той издаде и едноименна книга, в която събира дванадесет години личен фотографски архив. Сред звездите  са

Линдзи Лоуън, Бен Кингсли, Майкъл Джексън, Шон Пен, Мик Джагър, Кейт Мос

05_Zoo_KateMoss_023_I_rgb

Роденият през 1959 г. в Канада музикант започва да се занимава с фотография към края на 90-те години на ХХ век. Първо документира собствените си турнета, после прави корица на свой албум, докато апетитът му към фотографията не спира да се засилва. Най-силно е повлиян от портретите на фотографа Ричърд Аведон.

12720 ZOO 06D BA DQZ30

Днес има зад гърба си много изложби, няколко книги, фотосесии и реклами за Vogue, Harper’s Bazaar, Interview. През 2003 г. създава в Берлин списание Zoo Magazine за мода, изкуство, архитектура. Освен многото музикални, през последните години вече получава и фотографски награди. „Лесно се пишат песни, трудно се пишат хубави песни. Същото е и с фотографията“, казва Брайън Адамс.

Рок звездата Ейми Уайнхаус му позира шест пъти.

Той си я спомня срамежлива и почти винаги недоволна от това как излиза на снимки.

Shot 01_024_rgb

Но след една от фотосесиите Ейми му се обажда, за да го попита може ли да изпрати няколко от снимките на съпруга си, който тогава е в затвора. В друг от най-известните му репортажи Адамс снима актьора Мики Рурк в стаята му в хотел „Дорчестър“ в Лондон, включително и във ваната в компанията на любимото му куче.

Брайън Адамс казва, че работата му като фотограф му позволява да среща хора, с които не би съвпаднал, ако беше само музикант.

seanpenn1Случва се разсеяна звезда да е пропуснала факта, че човекът зад обектива ще бъде рокзвездата Брайън Адамс. Което обикновено помага за разчупването на леда. „Повечето хора искат да изглеждат добре на снимките, така че принципно правят всичко възможно това да стане“, казва той. Особено му допада работата в екип по време на снимки. Въпреки че още пази аналогови фотоапарати, днес предпочита дигиталната техника.

Shot_2_028-1_v1_RGB.tiff

Той признава, че прави и много снимки с мобилния си телефон, за лично ползване. И все пак Брайън Адамс продължава да е първо музикант, а след това фотограф. Въпреки че нерядко на шега се представя като фотограф, който понякога се занимава с музика. А докато изложбата му в Брюксел още върви, вече се продават билети и за новото му турне Get Up Tour.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара