Защо държим да сме със съвършени тела в един твърде несъвършен свят? Каква е връзката между емоциите, тялото и психичното здраве? Как да се научим да приемаме телата си и техните проблеми без срам, притеснение и страх? Защо да бъдем в телата си е най-хубавото място, на което можем да бъдем? 

Проектът „Кожа“ на Ирина Атанасова представя поредица от интервюта с мъже и жени за връзката им със собственото им тяло – как и за какво им служи то, как се е променяло отношението им към него през годините и как обществото ни се отнася към човешкото тяло.

Веско Николов е фотограф на свободна практика и преподавател по фотография. Има участия в множество изложби и публикации както у нас, така и по света. Специализирал се е в портртетната и корпоративна фотография, но му се отдава да снима сватби и много планини, където се отдава на хобитата си (в планинте, не на сватбите). Живее и работи в София, а фотографското си образование получава е University for the Creative Arts в Рочестър, Англия.

Кога за първи път осъзна, че си мъж и имаш мъжко тяло? Какво означаваше това за теб?

Винаги съм го знаел, но може би момента, в който в действителност го осъзнах, беше, когато започнаха да настъпват чисто физическите промени в тялото ми, тогава разбрах, че и аз не съм по-различен, нещо с мене става и това ми харесваше, буквално имах чувството, че се променям всеки ден. Вече не бях дете. Поне за мен това беше основното пречупване от дете към възрастен.

Как виждаш социалните очаквания за един мъж и до колко мислиш, че се вписваш в тях? (имам предвид изискването за мачовщина по нашите ширини и как това ти се отразява.)

Мъжете в съвремието сме повлияни от обществото около нас и дотолкова искаме да се впишем в неговите очаквания за силен, независим, мъжествен играч, че сами всъщност не осъзнаваме колко сме подвластни на това. Всеки иска да е нещо, а в крайна сметка е един обикновен бот, като всички останали. Взимам за пример рекламите за бира и факта, че аз (поради непонятни и за мен причини) не обичам вкуса на бирата. Всеки път, когато го спомена, се почва- не съм бил мъж, гей съм бил и т.н. Не веднъж бармани и сервитьори са ми се подигравали за това и мина доста време докато спре да ми пука… за едната бира. А защо е това? И какво ни казват всъщност рекламите за бира: „Мъжете знаят защо“ „Drink one if you’re tough enough“, жената прави салатата, мъжете седят и гледат мач. В крайна сметка таргет групата на рекламата става подвластна на нейното послание – ако не пиеш бира, не си мъж. И всичко около нас е така, за мъже и за жени, за това какви трябва да бъдем и какво иска обществото от нас,  какви стереотипи ни налага и дори понякога чисто негативните черти се изкарват като нещо хубаво, което ни прави мъже…. пълни глупости. Аз съм си такъв какъвто съм (или поне ми се ще ;) )

Изпитвал ли си срам от тялото си? Мислил ли си си някога, че трябва да изглеждаш по различен начин, за да бъдеш успешен/щастлив/реализиран?

Да, когато отида на плажа, все съм най-слабия, не трябва да имам косми, трябва да съм напомпан, мускулест всички са такива. Когато отидох на състезание по планинско бягане и се запалих по колоездене и видях, че ниските килограми са по-скоро в плюс, лека полека започнах да се отпускам. Все още обаче ми се натяква как трябва да ям повече, да се хвана със спорт и т.н. (аз ям по 4-5 пъти на ден огромни количества храна и спортувам по 10 часа седмично), но спортовете, с които се занимавам, изискват ефективна сила и лекота. Все още ме преследва комплекса за слабия косматко, ама к‘во да се прави. На моите години, много хора започнаха да пускат шкембенца, аз си останах жилка и надявам се така да бъде. Тялото, малко или много, е от нещата, които обществото изисква от нас, за да бъдем част от него. И все пак: по-добре слаб, отколкото дебел. Винаги съм си мислил какво ли ще стане, ако на всеки, който ми каже: „Абе много си слаб“ му отговоря с: „Ти пък си доста пълен, яж по-малко“ Кое е по-обидно? Да си пълен е ок, да си глист не е. Здравото тяло предполага по-здравословен живот и по-ефективен и лесен живот. Затова винаги трябва да се грижим за него, въпреки гена ни. Спортът и нормалното хранене са в основата на това да сме щастливи и здрави и не говоря за стереотип, а за нормален живот. Всеки е красив, дали е слаб или леко пълен, но има разлика между отпуснат шкембелия и здрав и набит човек, както и отпусната дебелана и приятно закръглена дама. Бъди себе си, но не забравяй, че тялото ти е една машина, която има нужда от поддръжка.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъде?

Защото си е мое, с всичките му кусури, добри и лоши черти. С времето се научих да извличам ползите от това което си имам и да бъда себе си. Всичко останало са глупости и безсмислени изисквания. Дано съм жив и здрав, другото ще се оправи, ако искам. Ако искам мога да съм дебел, слаб, мускулест, космат или епилиран. Мога да си направя операция за смяна на пола, мога да пия мъжки хормони, че да съм още по-мъж или пък да се науча да пия бира за 100% сурова мъжка сила! :D Всеки човек е уникален и трябва да приеме себе си, ако иска и да развива това, което има или да се пребори за това, което няма, но би искал да бъде. Живеем в относително свободен свят и би следвало да се възползваме от това!

Цялото интервю можете да прочетете в сайта на проект „Кожа“.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара