България е държавата с най-дълго платено майчинство в света, пише информационният лидер CNN в статия, посветена на практиките в различните страни.

Повод за материала е новината, че премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардерн е бременна и ще си вземе само шест седмици майчинство след раждането. Страната по принцип дава по 18 седмици платен отпуск по майчинство. Очаква се Нова Зеландия да увеличи периода до 22 седмици тази година.

В България платеното майчинство е близо 59 седмици. На второ място е Гърция, а на трето – Великобритания, сочат данни на ОИСР. В топ 10 попадат още Словакия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Унгария, Италия, Естония и Полша. Последните две всъщност делят една позиция с по 20 седмици платено майчинство. Първите 10 държави с най-дълго платено майчинство са европейски.

От CNN обаче подчертават, че дори в тези държави майчинството не е платено в пълен размер през целия период. В България например пълният размер на сумата се получава 46 седмици. А във Великобритания, където се дават общо 52 седмици, се дава частично заплащане в 39 от тях.

В Австралия майките имат право на 126 дни, на минимално възнаграждение. Всеки родител може да вземе неплатена отпуска до 1 година. Канадските майки имат право на 15 седмици заплатени на 55% от работното възнаграждение. В Бразилия се изплащат 120 дни пълна заплата на майките и 5 дни на бащите. В Израел майката има право на 6 седмици платен отпуск и още 12 седмици неплатен.

Япония е най-щедра към мъжете, давайки им цяла година със заплащане равно на 34 пълни работни седмици. Но едва 2% от мъжете в островната държава се възползват от тази възможност.

„Най-стиснатата“ държава по отношение на платеното майчинство са САЩ – те не гарантират никакво, а оставят всеки работодател да прецени колко да предложи на служителите си. В края на класацията са още Португалия и Мексико съответно с гарантирани по 6 и 12 седмици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара