Активният въглен е една от редките пресечни точки на традиционната и модерната медицина. Аюрведа и китайската медицина са използвали този суров черен прах в продължение на хиляди години. (Първата му записана употреба датира от 1550 г. пр.н.е.). Той е добре познат в медицинската литература като мощен антидот, който адсорбира повечето органични токсини, химикали и отрови, преди да навредят на тялото.

Интересът към активния въглен нараства през 1831 г., когато професор във Френската академия по медицина изпил фатална доза стрихнин и не страдал от никакви неприятни ефекти, защото го комбинирал с активен въглен.

Какво представлява активният въглен?

Важно е да знаете още от самото начало, че активният въглен не е същото като въглен за грил или овъглена дървесина от огъня. Моля, не се опитвайте да го замените или направите свой собствен!

Активният въглен е добит от дървени или костени въглища, при чиято обработка са отстранени въглеводородите. Сместа се нагрява до висока температура и се излага на определени газове чрез многоетапен процес, за да стане изключително порьозен. Това е част от процеса на „активиране“.

След като се активира, увеличената повърхност на молекулите може да се свърже силно с всяко вещество. Този процес на адсорбция (да не се бърка с абсорбцията) е това, което прави активният въглен толкова мощен. Истински активираният въглен е без мирис, без вкус и нетоксичен.

Предимства на използването на активен въглен

Има три основни ползи от това, да имате активен въглен в торбата с трикове:

  • Отстраняване на отрови и токсини.

Проучванията показват, че активният въглен най-добре почиства стомашно чревния тракт. Той може да адсорбира до 50-60% от нежеланите вещества в стомаха и червата, когато се приема бързо след поглъщане. Може дори да има положителен ефект до две часа след поглъщането!

В действителност, спешните отделения рутинно прилагат големи дози активен въглен за определени видове отравяния. За разлика от стомашните промивки активният въглен свързва и отстранява голяма част от нарушаваща субстанция, дори и след като влезе в кръвообращението.

Разбира се, всеки, който преживее отравяне или излагане на токсични вещества, трябва да отиде незабавно в болница, но е добре в аптичката си у дома да имате под ръка активен въглен.

Заради свойството му да пречиства активният въглен се използва масово във филтрите за вода и въздух.

  • Орална грижа

Същите свойства правят активния въглен полезен за оралното здраве. Той не неутрализира токсините, а ги свързва с многото малки пори на повърхността си.

Когато се използва в пастата за зъби или водата за изплакване на устата, той може да се свърже с бактерии и други вредни вещества и да ги отстрани от устната кухина. Активният въглен, размит в малко вода може да помогне и за избелването на зъбите, но не го използвайте по-често от веднъж седмично, защото има леко абразивни свойства.

  • За красота

Активният въглен се появява и в много продукти за красота напоследък. Той ефективно премахване бактерии, химикали, мръсотия и натрупвания върху кожата. Можете да стриете една таблетка в продукта, който ползвате за измиване или скраб на лицето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара