Ако сте от онези, които всяка седмица започват нова диета, консултират се с диетолози, вадят си карти за фитнес и дори ходят да тренират, но все не успяват да отслабнат, може би е време да опитате нещо ново – хипноза.

Вероятно сте скептични. Това е така, защото Холивуд ни е дал много специфичен и твърде неточен портрет на това, което хипнотизаторът прави. Няма опасност да се превърнете в зомби или да разкриете заровени семейни тайни пред терапевта. Хипнотерапията e начин да кажеш сам на себе си как искаш да спиш по-добре, да отслабнеш или да не се страхуваш от високото.

Изследванията са оскъдни, но наличните такива показват, че хипнозата работи изненадващо добре. Проучвания установяват, че хора, които използват хипноза, са загубили повече от два пъти повече тегло от тези, които са се хранили без терапия. Проучване в Международния журнал за клинична и експериментална хипноза установява, че жените, които са претърпели хипнообразователна терапия, са отслабнали, подобрили са хранителните си навици и начина, по който гледат на тялото си. Междувременно британски изследователи откриват, че хипнозата всъщност може да помогне да се регулира отделянето на пептиди, които контролират колко гладни и заситени се чувствате.

Кой може да опита?

Емоционалните и несъзнателните похапващи са главните кандидати за хипнотерапията. Тези хора обикновено знаят всяка съществуваща диета на света, но просто нямат волята да я изпълнят. А хипнозата им дава точно това – воля. Храната е заела грешно място в мозъка. Целта на хипнотерапията е да пренапише тази асоциативна връзка и да интегрира идеята, че храната е гориво.

Как работи?

Не, няма никакъв тикткащ часовник и Алф не обяснява на котката, че е геврек. Обикновено сесията започва с разговор на терапевта с пациента какви са целите му, как се мотивира, кои диети не работят при него и какъв тип е неговото тяло. Терапевтът не се движи по сценарий. Неговото послание е, че храната е гориво за тялото, а другите хипнотични предложения са персонализирани въз основа на този първоначален разговор.

Самата хипноза трае около 20 до 25 минути. Хипнотизаторът помага на човек да балансира гласовете в главата си. Всички ние имаме здравословно подсъзнание и хипнотизаторът накланя поведението в синхрон с вътрешната мъдрост на тялото за сметка на емоционалните решения.

Терапевтът ще ви предложи да замените сладките неща, от които ви става тежко, с пресни плодове и то така, че вие сам да ги поискате, щом стомахът ви застърже.

Можете ли да се владеете?

Човек под хипноза не е в безсъзнание, той е в пълен контрол на ситуацията, чува всичко, което сес лучва около него. Състоянието прилича на дрямка пред телевизора, когато усещате действието на екрана, но без да внимавате за случващото се.

И ако се притеснявате, че някой недобросъвестен или недобър професионалист – хипнотизатор може да навреди на мозъка ви,  имайте предвид, че подсъзнанието ви никога не се изключва. Ако терапевтът несъзнателно даде предложение срещу моралните ви принципи, вашето подсъзнание ще ви изведе от хипноза.

Източник: Woman’s Health Magazine

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара