Не подлежи на съмнение, че тютюнопушенето допринася за преждевременното стареене на кожата. Тя губи еластичността и свежестта си, розовият цвят става мръсно-жълтеникав, появяват се бръчки. Не са пощадени и непушачите, ако около тях въздухът е наситен с тютюнев дим.

cigarette-1868373_960_720

Кожата на пушача

Никотинът е главният виновник за ранното остаряване на кожата. Той влияе на кръвоносните съдове. Те се свиват и смаляват, което забавя кръвообращението. По този начин към кожните клетки и подкожната тъкан не достигат необходимите хранителни вещества и витамини. Не достига и кислород за дишането и обмяната на клетките, тъй като с цигарения дим в организма навлиза въглероден окис. А той измества кислорода от червените кръвни клетки. Естественият цвят на кожата се влошава. Съединителнотъканната мрежа, която поддържа еластична и стегната кожата, под токсичното въздействие на никотина изтънява и се изражда. Тези промени водят до отпускане на кожата на лицето и шията. Образуват се вертикални, „старчески“ бръчки и лицето добива меланхоличен, болнав изглед. Когато вече са се получили подобни „тютюневи“ изменения, възстановяването на кожата е много трудно.

Жената, която държи да запази своята свежест и красота, трябва категорично да се откаже от пушенето. За съжаление не винаги пушачката има воля отведнъж да остави цигарите. Докато се бори със себе си, нужни са усилени козметични грижи.

При нормална или суха кожа:

Да се почиства редовно лицето с козметично мляко. Да се прави парна баня 2 пъти седмично по 15 минути.

При мазна кожа:

Да се измива лицето със сапун и вода. Да се прави парна баня по 10 минути 3 пъти седмично.

Добре действуват маските от зеленчуци, плодове, кисело мляко, мед, яйца и др. – според типа на кожата.

При цигарен мирис на косата единственият сигурен начин е тя да се измива основно с шампоан или сапун.

В помощ на остаряващата „тютюнева“ кожа:

Тоник:

60 мл сок от лимон или грейпфрут (прецеден през марля), 60 мл лавандулов спирт, 1/2 туба боров вазелин. От добре разбитата смес се втрива леко в кожата веднъж дневно и се оставя 1 /2 час. Измива се с топла вода.

Xидратантен крем:

3 супени лъжици ланолин, 1/2 супена лъжица течен лецитин, 2 супени лъжици какаово масло, 1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици лимонов сок.

Ланолинът и какаовото масло се разтопяват на тих огън. Прибавят се медът и лецитинът и сместа се загрява. Накрая се прибавя лимоновият сок. Сваля се от огъня и се бърка, докато се охлади и се получи бял крем. (Може и с миксер). Държи се в хладилник. Лицето се намазва един път дневно.

Маска за избистрянена потъмнялата кожа

1 размачкан банан кора,  от 1/2 лимон, ситно настъргана, 1 супена лъжица лимонов сок.

Част от добре разбърканата каша се нанася върху лицето и кожата се масажира няколко минути. С останалата каша се прави маска. Оставя се върху лицето 15 минути, след което се измива с топла и накрая се изплаква с хладка вода. При много суха кожа маската престоява само 5 минути.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара