Петмез може да се приготви от всички плодове, които съдържат повече захар (грозде, цвекло, дини, сливи). Представлява сгъстен плодов сок без прибавка на захар.

pekmez-od-sljiva-8211-kuha-se-kuha8230-ee99f20cd4e40bceed9d960a1510f0b8_header

Сокът се получава, като се изстискат плодовете или като се сварят и пресоват.

За да се получи бистър, прозрачен петмез, сокът се възварява и се оставя 10—12 часа, за да изстине и се утаи или към сварения сок се прибави гореща бяла пръст или пепел от дъбови дърва. На 50 л сок се прибавя 1 кг пепел или бяла пръст. Coкът се бърка, докато престане да се пени, след което се оставя да се утаи. За да се избистри по-добре, пресичането се повтаря. Прецежда се през тюлбен. Петмезът се вари в разлата тава на силен огън, като се бърка непрекъснато. Готовият петмез има гъстотата на течен мед.

organik-pekmez

Към него могат да се прибавят различни плодове и зеленчуци.

На 15 кг сгъстен петмез се слагат 1 и половина до 2 кг подове (прибавят се, когато сокът е изврял почти наполовина).

Петмезът става вкусен, когато към края на варенето се прибавят леко препечени орехови ядки или бадеми.

За да получи хубав аромат, преди да е напълно сгъстен, в него се потопява сгорещено до зачервяване желязо.

Насипва се в съдове, след като е изстинал напълно, за да могат плодовете да се напоят.

Рецепти

Петмез от грозде с ябълки

Пресичаме 12 литра шира с 350 г бяла пръст или пресята пепел, оставяме я да се избистри, отливаме я внимателно и варим, докато остане наполовина. Нарязваме на резенчета 2 кг ябълки, изчистваме ги от семената и ги слагаме да престоят l и половина—2 часа във варна вода, след това ги измиваме добре и ги прибавяме към полусгъстената шира. За аромат слагаме няколко листа ендрише или 6—7 зърна карамфил. По същия начин приготвяме петмез с дюли, круши, сини патладжани, сливи, тикви. Дюлите държим във варна вода само 1 час, за да не се втвърдят много. Дюлите и тиквите прибавяме към ширата малко преди да е извряла наполовина, защото са по-твърди.

Пeтмез от грозде с бяла зелка

Този петмез прилича на настъргано дюлево сладко. Пресичаме 12 л шира, отцеждаме я и варим, докато изври наполовина. Нарязваме на тънки ивички бяла зелка (2—2 и половина кг), уваряваме я, докато омекне, заливаме я със студена вода, за да се охлади. Отцеденото зеле пущаме в сгъстената шира заедно с 5—6 листа ендрише. Вместо с ендрише, петмеза може да ароматизираме с 3—4 капки бергамот (от аптеката), който прибавяме, щом свалим петмеза от огъня.

Желе от дюли с гроздова шира

Измиваме, нарязваме на резенчета 2 кг добре узрели дюли, без да изрязваме семенната им част, заливаме ги с вода, която да ги облива, и варим до омекване. Прецеждаме ги. Получаваме около 1 литър дюлев сок. Към него прибавяме 1 литър прясна избистрена шира от грозде, 1 кг захар и варим на силен огън, докато получим гъстота на сладко. Три-четири минути преди да го свалим от огъня, прибавяме 1 лъжичка лимонтозу.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара