Виното е като самия живот – болезнено мъчителен като тежък махмурлук или искрящ и красив като сватбен ден. Зависи как го употребяваш.

Сигурно това е имал предвид древногръцкият философ Платон, които проповядвал умереност в пиенето на вино. Мъдрецът пропагандирал прости правила, много от които в пълна сила важат и днес: децата до 18 години да стоят далеч от чашката; гражданите до 30 години могат да пият, но умерено; участие в пиршества и вино на корем се разрешава само на навършилите 40 години. Снизходителното отношение към по-възрастните при Платон никак не е случайно. Философът вярвал, че: виното облекчава тежкото бреме на старостта, разсейва мъката, укротява нервите, връща силата и ловкостта на тялото.

wine-400739_960_720

Съвременните медици също са категорични: качественото вино е еликсир на младостта. Нещо повече – лекарите са уверени, че ако високоалкохолните напитки се заменят с вино, хората ще живеят и ще изглеждат значително по-добре.

Френският опит

Макар и да има оптимисти, които са уверени, че не е далеч времето, когато в магазините за вино ще ходим като в аптека, все пак сме наясно, че скоро няма да си купуваме бутилка Каберне с рецепта. В интерес на истината обаче трябва да уточним, че виното отдавна е познато като лекарство. Във Франция например този нетрадиционен метод се използва поне от 1000 години, френските лекари не се боят да го прилагаткато лекарство в различни форми, дори венозно.

Според техния опит страдащите от колит трябва да пият червено тръпчиво трапезно вино. То е богато на танин, който стимулира гладката мускулатура на стомаха и потиска активността на болестотворните микроорганизми и бактериите.

За борба с атеросклерозата са подходящи вина, богати на фенолни съединения – това са сухите червени вина.

wine-1574625_960_720

Белите сухи вина пък действат диуретично и са подходящи при някои бъбречни заболявания. Установено е също така, че французите живеят по-дълго от американците с 2,5 години, а страдащите от сърдечносъдови заболявания са с 40% по-малко, отколкото в САЩ. Учените отдавна са наясно и с причината за този феномен – спазването на националната традиция редовно да се пие естествено червено вино, и то по време на обяд. Така съдържащите се в питието биологично активни вещества се усвояват постепенно с храната от организма. Естествените антиоксиданти действат благотворно срещу стреса, а фенолните съединения възпрепятстват натрупването на плаки по кръвоносните съдове и така намаляват риска от исхемична болест на сърцето.

В схватка с рака и артрита

Червеното вино съдържа антиоксиданта ресвератрол, който е изключително важен за профилактиката на злокачествени тумори. Това вещество действа подобно на антибиотик и предпазва гроздето от различни гъбични заболявания. А в човешкия организъм ресвератролът предотвратява злокачественото израждане на клетките и в същото време блокира развитието на възпалителни процеси с каквито например е свързан артритът. Освен това е доказано, че червеното вино подпомага унищожението на образуващи се ракови клетки. Някои учени дори смятат, че това откритие може да доведе до появата на нови методи на лечение и профилактика на раковите заболявания.

Ой, ти бяло, що не си червено!

Обратно на традиционните предпочитания на българина към червеното вино, бялото също има сериозни достойнства по отношение на здравето. Категорично е доказано, че съдържащите се в него антиоксиданти помагат на организма да поддържа нормалното функциониране на белите дробове.

150 мл за щастие

При сложни стресови ситуации да се пие не е грях. И това не е народна мъдрост, а научен факт. Лекари и учени отбелязват една интересна особеност: в тежки условия процесът на дезадаптация бързо срива организма на трезвениците и обикновено те се огъват първи. Затова в ежедневното меню на екипажите на корабите за далечно плаване са включени 150 мл червено вино. То поддържа настроението, спасява от меланхолия и тъга и в голяма степен замества липсата на социални контакти.

red-wine-632841_960_720

Петте оръжия на виното

Виното е напитка с уникални по брой и сложност вещества в състава си. Основните биологичноактивни компоненти обаче са пет.

ЕТИЛОВ СПИРТ в умерено количество. Той е антиоксидант, който възпрепятства образуването на тромби, артеросклероза и иехемична болест на сърцето. Действа като бариера срещу стреса.

ОРГАНИЧНИТЕ КИСЕЛИНИ определят вкуса и аромата на виното и потискат развитието на бактериите.

ВИТАМИНИТЕ се освобождават постепенно в процеса на зреене. Така че в старото вино те са повече отколкото в младото. 250 мл осигуряват около 5% от всички необ¬ходими витамини на организма за 24 часа и 50% от оптималната доза витамин Р и фолиева киселина.

МИНЕРАЛНИТЕ СОЛИ са необходими за работата на всички органи в човешкото тяло. 250 мл вино набавят близо 50% от ежедневната доза йод и фосфор и от 3 до 10% от всички останали минерали.

ПОЛИФЕНОЛИТЕ са природни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на клетките. Във виното те са във форма, която максимално лесно се усвоява от всички органи в човешкото тяло.

Колко му трябва на човек?

Човешкият род условно може да се раздели в следните категории:

 • заклети трезвеници – те са около 5%
 • рядко пиещи – 40%
 • умерено пиещи – 30%
 • много пиещи – 15%
 • изключително много пиещи, включително и алкохолиците – 10%.

Вярно, че за да не нараства последната цифра в течение на годините са прилагани всякакви ограничителни мерки – от разумни до жестоки забрани. Но въпреки тях съотношението практически не се е променило през последните 50-60 години. И макар че реакцията на всеки отделен организъм към пиенето е строго индивидуална, добре е да сте наясно какво количество алкохол мажете да поемате на ден без вреда.

Съвременните учени смятат, че абсолютно безвредна и даже полезна за здравето ежедневна доза спирт е между 5 и 30 г за мъжете и 5 и 16 г за жените. На разбираем език това изглежда така:

Жени:

 • 40 мл водка
 • 150 мл сухо вино
 • 330 мл бира

Мъже:

 • 80 мл водка
 • 300 мл сухо вино
 • 750 мл бира

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара