Сега слушай. По-скоро – чети. Колата е най-обезценяващият се актив и която и да е кола, колкото и да е яка тя, не си струва парите, които ще дадеш за нея. Това е на първо четене.

automobile-160338_960_720

И все пак колата си остава критично важна за нашия делник. Тоест – все ти трябва кола.

Сега ще те запозная с перфектния баланс между цена и добродетели за ежедневието.

Не робувай самоцелно на марката.

Бъди гъвкава и свикни с идеята, че на света няма само 5 марки коли. Един „Голф” без никакво съмнение е великолепна кола, но както и да го смяташ, е 40 000 лева. Обезценяването при по-висока първоначална сума е доста по-шоково, колкото и да е хубава една кола. Докато една „Мазда 3” ти е 30 000 лева и е не по-малко великолепна кола. А една „Астра” ти е 27 000 и също така е всичко, което ти трябва за делника. Виж каква съществена разлика има в цената, и то при сходни качества…

Внимавай с екстрите!

Като купуваш кола, особено на изплащане и като съответно не вадиш парите веднага, ти се струва, че едни 3-4-5 хиляди лева за допълнително оборудване не са кой знае какво и е по-добре да ти е максимално оборудвана. Това не е така. Доста екстри ще забравиш въобще, че ги имаш, но ще ги плащаш години наред. Концентрирай се върху задължителните неща – климатик, седалка, която се регулира по височина, парктроник – за жените е удобно, автоматик и някакви по-красиви елементи в интериора. Това е! Друго не ти трябва.

За делника ти трябва кола, която малко от малко трябва да е практична. Забрави за някакви супер индивидуални цветове – ще ги плащаш допълнително. Забрави и за кола с три врати. Тривратка караш до 25 и над 55, когато мислиш само и единствено за себе си.

Тук съм избрал коли, които хем се отличават като външен вид, хем са доказани като техника.

Може ли малко по-конкретно?

Опел Корса. Може всичко. А новият модел е ве-ли-че-ствен! Като му погледнеш фаровете отпред,  малко прилича на порше, без да има цената на порше. Вътре е просторен и супер добре подреден, става за кратки пътувания, става и за дълги пътувания. Има приличен багажник и може да върши перфектна работа за семейство с едно дете. Модерен е, в същото време си остава опел – здрав и умен. Изглежда претенциозно, ама в сервиза е непретенциозен. Можеш да го паркираш пред Bedroom или лятото в Лозенец, а на следващия ден да отидеш на родителска на детето. Има място за всичко, минава отвсякъде, паркира навсякъде, има всички системи за сигурност, които ти трябват, и има асистент при тръгване от наклон. Тоест – не се потиш с полусъединител. Струва около 20 и малко. И си струва и 20-те и малкото след тях.

Фиат 500 във всички разновидности. Това е единствената двувратка, която харесвам! В тази кола няма нищо, кой знае какво чак толкова уникално. Нито като място, нито като технологии, нито като екстри. Но. Фиат 500 е толкова красив и завладяващ, че тук наистина дизайнът заслужено е победил функцията. Не ме разбирай погрешно, той си е ок и отвътре. Но не повече. Фиат 500 е икономичен модел и с него всички ще ти харесват колата.

Хюндай 10 и 20. Амбициозен и полезен играч. Без да блести ослепително, ще ти свърши всичко, което очакваш от една кола с такива размери. Лесен за поддръжка, с адски удобни седалки, много добро табло и усещане за по-скъпа кола, хюндайчето може да ти бъде дискретният и тих спътник в делника.

Мазда 2. Здрава и безкомпромисна техника, перфектна селекция от екстри и удоволствието да кажеш, че караш мазда и всички да се съгласят, че мазда наистина са супер! А Мазда 3 е най-красиво изглеждащата кола в класа си, която съм виждал.

Навсякъде можеш да намериш полезни делнични играчи. Здрави, стабилни и със своя авторитет. Това е личният ми, проверен и гарантиран списък. Затова го споделям. Това са вълнуващи коли за каране.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара