Гражданската отговорност е задължителна застраховка за всеки един шофьор. Тя носи сигурност и увереност по време на шофиране и касае пътните инциденти, които за съжаление все повече зачестяват. Важно е да отговоря на вашите нужди и да е съобразена с очакванията ви, както и да избегнете някои от най-често срещаните грешки при сключване на гражданска отговорност.

За какво служи гражданската отговорност и как да изберем?

Тя поема щети, които са нанесени на трети лица. Те могат да бъдат от материален характер, но също така и да са физически. Полицата покрива щети при управлението на автомобил или друго моторно превозно средство. Съгласно закона е напълно задължителна за всеки един водач.

Изборът на застрахователната сума е съгласен с Кодекса за застраховането. Тя е пряко обвързана с вида на МПС-то, опита на водача, за какви нужди се използва конкретното превозно средство, регистрацията къде е направена.

Често хората допускат две основни грешки. Не проучват достатъчно добре застрахователя, който са избрали или пък избират твърде ниска или висока сума и това води до покриване на излишни разходи.

Преди да изберете коя фирма да ви направи  застраховка гражданската отговорност, то е хубаво да направите известно проучване. Сравнете различните предложения и обмислете добре, кое предложение отговоря на изискванията ви. Важно е и да се запознаете добре с условията на полицата, особено буквите с дребен шрифт. Не се колебайте да потърсите съвет от професионалисти в областта. Ако нещо не разбирате – винаги задавайте въпросите си, за да избегнете в последствие неприятни изненади.

Често задавани въпроси за гражданска отговорност

Сега ще разгледаме някои често задавани въпроси, които може да ви вълнуват.

Не управлявам автомобила, трябва ли да имам гражданска отговорност?

Да, задължени сте да имате валидна гражданска отговорност. Няма значение дали управлявате превозното средство или не, то вие сте задължени, щом е регистрирано, да поддържате валидна гражданска отговорност. За да нямате това задължение, то вие трябва да дерегистрирате временно или постоянно превозното средство в системата на КАТ.

Ако колата не е в движение, трябва ли ми гражданска отговорност?

Отговорът отново е положителен. Дори превозното средство да е в такова състояние, което не позволява да бъде използвано, то гражданската отговорност не отпада. Дългият ремонт или пък неизползването на превозното средство, не са основание за прекратяване на полицата.

Ако искате да прекратите полицата и да нямате такова задължение, то трябва да отидете до КАТ и отново да изтриете регистрацията на  МПС-то. Това можете да го направите сами или да платите на фирма да го извърши вместо вас.

Може ли да се прехвърли гражданската отговорност към друга кола?

Не, това не е като при собствеността. Дори да имате друга кола, която е на ваше име, не можете да прехвърлите едната гражданска отговорност на друга. Това правило важи и при прехвърлянето на собствеността. Тоест вие трябва или новият собственик трябва да прехвърли всички документи на своето име.

Причината за това ограничение е сключването на договор за полица за щети, която да покрие евентуални щети на титуляра или друго лице, което шофира към дадения момент на инцидента.

Какво се случва при кражба на кола?

Това е неприятно събитие, но въпреки това вие като собственик все още имате гражданска отговорност. Докато колата се води на ваше име, то вие сте длъжен да я погасявате. Затова, ако не искате да имате това задължение, то трябва да отидете в КАТ и да махнете регистрацията на МПС-то.

Валидна ли е гражданската отговорност след изтичане на датата на падежа?

Да, ако не са минали повече от 15 дни. След 15-тия ден гражданската не е валидна, така че трябва стриктно да следите за вноските. Повечето застрахователи изпращат съобщение, когато стане време за вноската.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара