Някои популярни и широкоразпространени лекарства, сред които антидепресанти, сънотворни и обезболяващи, може да увредят уменията за шофиране при възрастни хора, установи проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Много класове медикаменти се свързват с риска да повлияят на способността за шофиране и в листовките за пациенти изрично се обръща внимание на водачи на превозни средства и на оператори на машини.

Авторите на изследването обаче са се задълбочили и са проследили възрастни пациенти, приемали такива лекарства в продължение на до десет години, като са изследвали и уменията им за шофиране на годишни пътни изпити.

Оказало се, че употребяващите определени класове лекарства са изложени на по-голям риск да се провалят на пътни тестове. При възрастни хора, които приемат антидепресанти, седативи, сънотворни или нестероидни противовъзпалителни лекарства, е почти три пъти по-вероятно да се провалят на шофьорски изпит в сравнение с хора, които не приемат такива лекарства.

Резултатите не доказват, че причината е в лекарствата, каза ръководителят на изследването д-р Дейвид Кар, специалист по гериатрична медицина във Факултета по медицина на университета на Вашингтон в Сейнт Луис, САЩ. Той каза, че е трудно да се установи пряка връзка между определено лекарство и намалените способности за шофиране.

В изследването обаче д-р Кар и колегите му установяват множество фактори, сред които различните заболявания на участниците, паметта и мисловните им умения, проблеми със зрението и това дали живеят в бедни квартали. Кар добави, че за много от лекарствата, с които се свързват понижените шофьорски умения, се знае, че действат на централната нервна система и имат потенциални странични ефекти като замаяност и сънливост, които влияят върху шофирането.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара