Шкембе чорбата е легенда и лекарство. Всеки знае, че след тежка нощ най-доброто, което можете да направите за тялото си, е да му поднесете гореща шкембе чорба, добре подправена.

iskembe-corbasi-sarimsak-sosu

Но не е задължително да ходите до близката кръчма, за да хапнете този елексир, щом като можете да си го приготвите вкъщи.

Първото, без което не можете, е хубаво шкембе. Може да бъде свинско или телешко, като първото става доста по-бързо. Разбира се, днес продават полуготови опаковани шкембета в магазините, но истинските майстори предпочитат сами да го подготвят. Какво правят те?

Накисват към 300 грама шкембе във вода за около час, а после го почистват, като го стържат с нож. Варят го на среден огън за около два часа, като накрая добавят сол и черен пипер. Готовото шкембе се изважда и се нарязва на ситно. А бульонът се оставя да замръзне, за да се обере горния лоен слой.

След това бульонът се връща обратно да заври, добавя се към 300 мл прясно мляко на литър от супата. Отделно се запържват в масло 2 лъжици брашно и половин чаена лъжичка червен пипер. Добавя се бульон в тигана и после запръжката се изсипва в тенджерата със супата. Добавя се и нарязаното шкембе.

За да е пълна магията на тази култова чорба, трябва да се хапва гореща и задължително подправена със ситно нарязан чесън, плуващ в оцет и лют пипер.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара