В продължение на много години съществува стереотипът, че жените са лоши шофьори. Този стереотип се поддържа от множество клишета, като например, че жените не могат да паркират, че карат бавно и внимателно, и че са по-склонни да правят технически грешки.

Въпреки това, статистиката показва, че жените всъщност са много добри шофьори.

Има няколко фактора, които могат да обяснят защо жените са по-добри шофьори. Първо, жените са по-внимателни и отговорни шофьори. Те са по-склонни да спазват правилата за движение и да избягват рискови ситуации. Второ, жените са по-добри в оценката на риска и вземането на решения в сложни ситуации. Те са по-склонни да действат предпазливо и да избягват рискови маневри.

Разбира се, има и жени, които са лоши шофьори. Точно както има и мъже, които не са добри шофьори. Но като цяло, статистиката показва, че жените са по-добри шофьори от мъжете.

Какви са предимствата на жените шофьори?

Характерно за повечето от дамите е:

Внимание и отговорност: Жените са по-склонни да спазват правилата за движение и да избягват рискови ситуации. Те са по-внимателни и бдителни, и по-добре оценяват риска.

Способност за вземане на решения: Жените са по-добри в оценката на ситуацията и вземането на решения в сложни моменти. Те са по-склонни да действат предпазливо и да избягват рискови маневри.

Устойчивост на стрес: Жените са по-устойчиви на стрес от мъжете. Те са по-малко склонни да правят грешки, когато са под напрежение.

По-малко агресивно шофиране: Жените са по-малко склонни да шофират агресивно. Те са по-спокойни и уравновесени, и по-малко склонни да нарушават правилата за движение.

Какви са недостатъците на жените шофьори?

Смята се, че жените шофьори ще стават все повече в бъдеще. С увеличаването на броя на жените в работната сила, все повече жени ще се нуждаят от шофьорска книжка, за да се придвижват до работа и други места.

Източник:  sofia-diesel-center.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара