Всяка кола използва различни видове технически течности, като маслата са една голяма група от тях. Автомобилните масла включват: двигателно, скоростно, диференциално, а при някои коли и масло на хидравликата (например на волана или окачването).

Двигателното масло е една от течностите, които ни се налага да сменяме най-често. Но за по-неопитните шофьори може да бъде предизвикателство да се ориентират в различните видове моторни масла на пазара: oт минерални, през полусинтетични до напълно синтетични. Това ръководство ще ви помогне да разберете основите на моторното масло, за да можете да вземате правилни решения при смяна на маслото и поддръжката на автомобила.

Какво е моторно масло и каква е неговата функция?

Моторното масло е от съществено значение за работата на вашия автомобил. То смазва и почиства движещите се части на двигателя. Ето защо играе ключова роля в поддържането му в добро състояние. Видът на маслото, от което се нуждаете, зависи от различни фактори, включително марката и модела на вашия автомобил, вида на двигателя и климата, в който живеете.

Защо и кога трябва да се сменя моторното масло?

Двигателното масло има ограничен срок на експлоатация и с течение на времето то става все по-малко ефективно при смазването на двигателя: сгъстява се и става по-замърсено. Ако остане в системата твърде дълго време, може да доведе до износване на двигателя, а в дългосрочен план – до скъпи ремонти.

Общото правило е да сменяте моторното масло на всеки 10 000 до 15 000 километра. Но дори да карате по-малко от това, е наложително да сменяте двигателното масло поне веднъж годишно. Това е така, защото маслото започва да се разрушава по-бързо, когато е подложено на по-високи температури, например през летните месеци. Ако обичайно шофирате повече от 10 000 км за една година, тогава трябва да сменяте маслото по-редовно.

Кога се налага доливане?

Може би инструкторът ви е обяснил по време на шофьорските курсове как се измерва нивото на двигателното масло. Важно е редовно да проверявате нивото на маслото и да го доливате, ако е необходимо. Ако нивото на маслото спадне значително, това може да е знак, че има проблем с двигателя. Важно е също така да следите за цвета и миризмата на маслото; ако то е тъмно и мирише на изгоряло или има видими частици, значи е време да го смените.

Номенклатура на моторните масла

Означението на маслата представлява две числа, разделени от буква, например 10W-40 и означава вискозитета му – с други думи, колко е “гъст” продуктът. Първото число дава информация за вискозитета на маслото при ниски температури (например веднага след стартиране на двигателя през зимата), а второто – при високи температури (например в горещ летен ден, или след достигане работната температура на двигателя). Ниският вискозитет осигурява по-малко съпротивление и съответно спестява загубите на мощност на двигателя. Високият вискозитет предоставя по-добра защита от износване. При избора на масло трябва да се намери баланса между двете.

Кое масло е най-подходящо за вашия автомобил?

Когато става въпрос за избор на правилния тип масло, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид.

Вискозитет

Както вече споменахме, вискозитетът е основното съображение при избора на моторно масло. Той играе роля за мощността на двигателя и предпазване от износване. Правилният избор до известна степен зависи и от климата, в който шофирате. При по-студени температури се предпочита по-нисък, а при по-високи – по-висок вискозитетен клас.

Синтетично или минерално?

Друг важен критерий, който трябва да вземете предвид е базовото масло. Съществуват 3 вида: минерално, полусинтетично и синтетично масло. Изборът зависи от типа двигател и изискванията на производителя. Най-често при по-старите автомобили се използват минерални, а при по-новите – синтетични моторни масла. При всички случаи, е добре да изберете оригинални моторни масла, които ще осигурят необходимото качество.

В заключение, моторното масло е важен компонент на вашия автомобил и е важно всеки шофьор да разбира неговата функция и как да го поддържа. Познанията за моторните масла и техните свойства ви помагат да вземате информирани решения, когато става въпрос за поддръжката на вашия автомобил.

Въпреки това винаги е най-добре да се консултирате с професионален механик, преди да правите каквито и да било промени по автомобила си. Те могат да ви посъветват за най-доброто масло за вашия автомобил и да ви помогнат да осигурите максимална ефективност на двигателя си. С подходящото масло и редовната поддръжка ще можете да запазите автомобила си в отлично състояние в продължение на много години!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара