Времето се променя, а с него и се появяват все повече вируси и на вратата чука отново грипна епидемия. А децата са много по-лесно податливи на настинките, тъй като имунната им система не е така стабилна, като на повечето възрастни. Тийнейджърите са също в тази група, тъй като техният организъм пък е обременен от хормоналните промени и много често начинът им на живот не е oт най- здравословните.

flu-97679_960_720Настинката и грипът имат сходни симптоми, но в никакъв случай не са едно и също нещо!

И двете обаче се причиняват от вируси, което означава, че антибиотиците са напълно безполезни и дадени не навреме даже намаляват способността на организма да се бори с инфекцията. Но грипът като заболяване протича много по-тежко дори и от най-сериозната настинка и често дава усложнения. Най-добре е да се приемат средства, които действат симптоматично и да се остане в къщи на легло и на топло. И в двата случая е необходимо да си обърнете достатъчно внимание, защото зимата и така има повишени изисквания към организма като цяло. Хомеопатията и другите народни лекове са много по- ценни като терапия с качествата си да стимулират естествените защитни сили, a не да ги потискат.

Симптоми на грипа

За грипа е характерно, че буквално за няколко минути може да ви свали на легло. Атакува бързо целия организъм и предизвиква болки в ставите, главата и цялото тяло. Общото състоянието рязко се влошаване, сякаш нещо ви поваля, чувството е за пълно изтощение. Висока температура, която рязко се по­качва, може да достигне до 40 градуса. Един от най-сигурните признаци, че имате грип, а не настинка, е да следите за силни болки в мускулите и костите, която грипът предизвиква в повечето случаи. Както и силно главоболие, особено в началото. Освен това при грип на 2- 3ия ден се появява и силна кашлица, която не отшумява с дните, а даже се засилва. При настинка обикновено сте способни да станете и да отидете на работа, но при грип това в повечето случаи е непосилно. Дори и острата фаза на грипа да продължи 5-7 дни, обичайно ще се чувствате слаби и отпаднали още седмица или повече. Много често грипът води след себе си много други проблеми като бактериални инфекции, бронхит, пневмония, както и поствирусна умора, неповлияваща се от стандартна почивка.

Симптоми на простудата

Обикновено се развива постепенно – в рамките на ден-два. Най-често предизвиква чувство на отпадналост, възпаление на лигавицата, кихане, хрема, кашлица. Може да има и болки в гърлото. Понякога има повишена температура, в повечето случаи не се стига до това да ви тресе, а когато този симптом е налице, не протича в толкова тежка форма, както е при грипа. При простудата може да се появи и кашлица, но не е задължително и обикновено минава бързо. Настинката отминава за три-четири дни, но някои от симптомите могат да се задържат доста по-продължително, без да ви повалят на легло. Въпрос на имунитет и реактивност на организма.

Простудата най-често засяга горните и долните дихателни пътища, а някои лекари престанаха да ги различават от грипните вируси и предписват антибиотици веднага, макар че за вируси такова лечение не се препоръчва.

Ето една кратка сравнителна таблица, по която може лесно да се ориентирате:

 

Симптоми

 

Настинка Грип
Причинител Има около 200 различни вируса причиняващи настинки Само определени грипни щамове вируси
Начало Рядко висока Характерно висока (38.5-39.5С), продължаваща 3-4 дни
Температура Постепенно начало, развива се за 1-2 дена Рязко начало, за часове
Главоболие Рядко, не силно Често, много силно
Мускулни и ставни болки Леко изразени Силни и продължителни
Умора и слабост Леко изразени Изразени, може да продължат до 2-3 седмици
Прострация Не се наблюдава Ранен и много характерен симптом
Хрема, запушен нос, кихане Обичайно Не винаги
Болки в гърлото Често Често
Кашлица, дискомфорт в гърдите, задух Леко до умерено, рядко тежко изразени Могат да са тежко изразени
Усложнения Не чести- синузит или отит Чести-  бронхит, пневмония, гноен отит, тежък синузит

Терапия

Първоначално с редовни ударни дози от витамин С, шуслерови соли, много добавки като коластра и комбинирани хомеопатични препарати могат да облекчат симптомите, но все пак трябва да се лекувате, особено ако става въпрос за грипен вирус. За простуда е добре да се пие горещ чай и да се предизвиква изпотяване. Хремата може да бъде облекчена с инхалации с лайка, а пък кашлицата може успешно да се повлияе с чай от подбел, липов цвят и мащерка. Добре е да се приемат и големи количества антиоксиданти и естествени стимулатори на имунитета като ехинацея и прополис.

Не предприемайте самолечение! И не на последно място, пазете себе си!

Добре е да се придържаме към едно много важно правило: вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици! Само когато има възпалителен, бактериален процес, едва тогава може да се препоръчат от лекар. И все пак, ако решите да приемате антибиотик, добре е след това да се проведе курс хомеодетоксикация от опитен специалист.

Възрастните обикновено боледуваме доста по-тежко от децата. За това освен за децата си е добре да се погрижите и за себе си. Детето ви може да изкара грипа като проста настинка, но ако вие се разболеете, ще ви бъде доста по-трудно да се грижите и за него, и за себе си. Ако се разболеете от грип и имате малко бебе, което кърмите, не преставайте! Носете маска, която сменяте на всеки два часа, но продължавайте да кърмите. Антителата, които ще предадете с майчиното мляко са най-добрата защита за вашето бебе! Обърнете се към хомеопат или холистичен лекар, който ще предпише лечение, с което спокойно ще можете да продължите кърменето без риск за здравето на детето.

Източник: Хомео Арт

Facebook Twitter Google+

0 Коментара