Главоломното зачестяване на гръбначните изкривявания ни накара да потърсим Константин Ганчев. Той е завършил НСА със специалност „Магистър кинезитерапевт”, като от 1996 г. е хоноруван преподавател към катедрата „Кинезитерапия“, член е на „Асоциацията на българските кинезитерапевти и рехабилитатори“, а също така е заместник-председател на „Българската организация по спортна кинезитерапия“. Участвал е във всичките европейски и световни първенства като спортен кинезитерапевт с отборите по шорт трек и фигурно пързаляне.

12

Какви видове гръбначни изкривявания съществуват?

Гръбначните изкривявания са доста видове, но най-често срещани са сколиозите. Това са изкривявания във фронталната равнина на гръбначния стълб. От тях по-често страдат жените, отколкото мъжете, но в днешно време се наблюдава тенденция процентното съотношение между двата пола да е еднакво.

В сагиталната равнина най-честото изкривяване пък е кифозата. Съществува и друга нейна разновидност, наречена болест на Шоерман, още я наричат „болест на израстването“ или ювенилна кифоза.

Като цяло това са най-често срещаните изкривявания на гръбначния стълб, но нека не забравяме, че всяка промяна в s-образната извивка на гръбнака, също се води вид изкривяване, но това са редки случаи, затова ще говорим само за сколиозата и кифозата. 

А от какво се причиняват?

Причиняват се най-често от бързото израстване на фона на слаба мускулатура, някои лоши стойки и навици на децата, леглото, в което спят, позицията по време на сън, дали носят ученическата чанта симетрично или асиметрично, начина на хранене, обездвижването.

Как да разберем, че имаме проблеми с гръбнака?

Бих посъветвал родителите да наблюдават децата си, особено след шестата година. Например, да огледат гръбнака на детето след баня, тъй като най-лесно могат да бъдат забелязани дадени изменения. Нека видят дали двете рамена са симетрични, имат ли еднаква височина, изнесени ли са силно напред. Това всичко води до някакъв проблем в гръбнака. Също така не бива да има разлика в дължината на долните крайници. Наклонът на таза също е от съществено значение за разпознаването на гръбначно изкривяване, едната половина не трябва да е по-висока или по-ниска от другата, или пък ако погледнете в профил детето и има силно изразен наклон напред, отново може да е вид изкривяване. Но нека кажа, че всички тези промени в началото може да не са гръбначни изкривявания, а само лоша стойка, тоест, възможно е да няма структурни изменения на гръбнака. Той все още е във функционална фаза, просто има наличие на неправилна стойка и небалансирани мускули, но ако на този проблем не се обърне внимание, с годините могат да се получат изменения, които да водят до гръбначни изкривявания.

13

Ако разберем, че съществува някакъв вид изкривяване трябва да се обърнем към специалист, за да направи диагностика на гръбнака. Ако той види, че започва началото на изкривяване, ще ви насочи към ортопед, който ще извърши преглед на гръбнака, за да установи дали има структурни изменения, коя степен са и ще проведе съответното лечение. 

Как да предотвратим изкривяване при децата и при нас самите?

Профилактиката на гръбначното изкривяване се започва още от мястото, на което спи детето или възрастният. Леглото трябва да бъде удобно, комфортно, а възглавницата нито много ниска, нито много висока. Когато детето седи, то трябва да е опряло плътно гръбнака на облегалката, да е с леко глътнат корем, а главата да е изправена и да попада между двете ключици. Това е правилната стойка. Когато детето ходи на училище с раница, е хубаво тя да бъде на гърба, за да може тежестта да се разпределя равномерно. Също така детето трябва да бъде насочено към някакъв вид спорт, за да развива физиката си.

14

При възрастните е доста по-трудно да се направи корекция на гръбнака, защото е завършил растежът. Корекция може да бъде извършена, само ако пациентът е още в растеж. Но може да се направи необходимата профилактика, за да не се задълбочи проблемът. Най-често се прилага изправителна гимнастика. 

Съществува ли цялостно лечение и какво е то?

Гръбначните изкривявания се делят на четири степени, като първа и втора степен са изцяло обратими и могат да се повлияят чрез физикална терапия, тоест различни видове изправителни гимнастики. Въпросът е изкривяването да се разпознае навреме, колкото по-рано, толкова по-добре. Но в същото време, ако едно гръбначно изкривяване започне по-отрано, то има по-злокачествен ход. Например, ако се появи на 7 годинки, има възможност да прогресира повече, защото бурният растеж на децата е между 11 и 13 години. При първа степен проблемът може да се оправи само с изправителна гимнастика, но при втора степен, освен физикална терапия се прилага и корсет, така наречените коригиращи корсети, които се носят 24 часа и се употребяват до завършване на растежа на детето. 

Има ли спортове, които са противопоказни за хората с гръбначни изкривявания?

Да. Подскоци, спортове, предизвикващи огъвкавяване на гръбнака, защото той става по-халтав и на фона на тази слаба мускулатура ще се увреди още повече. Фитнесът също не е добър вариант, защото прекаленото вдигане на тежести не е подходящо.

15

При наличен проблем най-добре е да тренирате плуване и изправителна гимнастика, но програмата за спорт трябва да се наблюдава от специалист. 

Какви биха могли да бъдат последствията при деца и възрастни, ако не се предприеме лечение?

Когато гръдният кош се усуче, коремните органи като сърце и бели дробове се поставят в много неблагоприятна позиция и с времето това става причина за по-сериозни заболявания. Освен това се получава нарушен баланс, чести радикулити, а може да се стигне и до дискова херния и ненормално натоварване на ставите на долните крайници. Например при сколиоза, при наклон на таза, единият крайник ще бъде много по-натоварен от другия. При жените пък се появяват проблеми при износване на плода. При наличен проблем задължително посетете специалист и се лекувайте! И не забравяйте – движете се повече. Движението е живот!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара