Васил Гюров е част от това поколение български музиканти, които доведоха промяната в България в края на 80-те. Не само с музиката си заедно с „Ревю“, но и с цялото си отношение към живота и нещата. Символ на протеста и чист представител на „Кравай“. Мъж без възраст и мъж с много неща, които да каже с малко думи. И с три деца.

foto elena nenkova

Васо, откъде дойде това Васо, а не Васко?

В първи клас започнаха да ми викат така, в гимназията – Васе, и после пак – Васо. Васко са ме наричали майка ми, баба ми и някои не толкова близки хора. Повече съм свикнал на Васо, ама не реагирам по-специално, ако чуя зад себе си  Васко.

Не мога да не те попитам, какво мислиш за израза „Музикант къща не храни“?

Хубаво е , че го има, иначе щяхме да изпаднем в ситуацията: „Всичко живо свири и пее. Двама души за работа не можеш да хванеш…“ Аз лично никога не съм мислил да оставям музиката. Но през годините съм правил и други неща. Те основно са свързани с природата, изкуството и спорта. Изкарах капитански курсове, работих известно време като ски учител и много години се занимавах с аудио- и видеомонтаж и специални ефекти – все неща, които също харесвам. Мисля някой ден да направя нещо като зелено училище, в което да уча децата на неща, които са важни, но забравени. Подготвям се за това повече от 20 години. Скоро ще съм готов.

Zimna snimka

Как реши да имаш три деца? По-традиционният формат в България е 2 деца?

Децата ангажират, но и дават голяма сила. Заслугата за отглеждането на моите е повече на близките ми, за което съм благодарен. Благодарен съм най-вече на жена ми и майка ми. А както знаем за бабите и дядовците: никой не е длъжен да им гледа внуците.

Какво дете беше ти?

Обикновено. А, ако ме питаш за дефиниция на обикновено или необикновено, всяко дете е необикновено.

Какви ти бяха игрите, какви ти бяха играчките, какво даваха по телевизията по твое време?

Футбол, фунийки, които играехме по строежите в квартала, а самите фунийки си ги правехме с всякакви списания освен „Космос“, топчета, стражари и апаши, които играехме навсякъде, но най-много на морето. Филмите бяха „Семейство Мейзга“ , „Залог, по-голям от живота“ и „Ум, белият делфин», които гледах на нашия телевизор – „София“, още го пазя в мазето. От детството си спомням и времето, в което майките и бабите започваха да викат децата си да се прибират. Мен никога не са ме викали.

Vaso i Viara Eco proest

С кого от детството си още сте приятели?

От първите приятели (до 5–7клас), за съжаление, с никого. После от СМГ-то: Владо, Ханс, Милен, Пеков… За тези от „Кравай“ няма да стигне страницата… после детството взе да отминава.

Какъв човек беше твоят баща, когато ти беше дете? Какво ти даде и на какво не успя да те научи?

Млад и силен, уважаван. Даде ми любовта към природата и музиката и ме научи на една дузина спортове. Това, на което не е успял да ме научи досега, може да се случи в бъдеще. Човек винаги може да научи нещо, особено от баща си.

Как се възпитават две момчета и как се възпитава момиченце?

Момчетата се възпитават по-трудно според мен. Момичетата идват почти завършени. Защо е така? И аз това се питам.

Имало ли е момент, в който се хващаш за главата и си казваш: „Ебаси, трябваше да ползваме презервативи!”?

Никога.

20161001_153328Кой е шамарът, който никога няма да забравиш?

… Един път ни прибраха в Първо районно с моя приятел Милен, понеже бяхме с дълги коси – беше през 83-та. Влязохме в идеологически спор с един млад милиционер заради кръста, който носех (подарък от баба ми). Той не вярваше, че аз вярвам. От дума на дума стигнахме до „Системата“, която той представляваше. Аз възторжено цитирах: „Клаха българите, както турчин не ги е клал“. Тогава получих звучен шамар, който приех с учудващо и за мен спокойствие. Мисля, че той съжали и взе да обяснява, че му е малък пагонът, за да оправи „тия работи“… Не беше лош човек и той си вярваше. Срещнахме се като врагове, а се разделихме  приятелски.

Какво мислиш за Стинг, който обяви, че няма да завещае нищо от милионите на децата си?

Негов избор. Той е достатъчно мъдър, за да знае, че парите не са най-важното. След като така е преценил, явно има защо.

Ти би ли направил същото?

Не съм мислил за милионите. Вълнува ме повече духовното завещание, което ще им оставя.

Каква е разликата между „нас“ и нашите деца?

Те винаги са по-големи оптимисти от нас.

DSCF1528

Ти кой герой от „Мечо Пух“ мислиш, че си?

Аз не съм герой от „Мечо Пух”. Аз съм „Бързоногия Джар”.

Кое е най-хубавото в това да бъдеш баща?

Че можеш да станеш дядо.

Какъв дядо си представяш, че ще бъдеш?

Строг, но справедлив… и тайно обичлив.

За какво би зашил шамар, който дълго да помнят децата ти?

За предателство. Не към мен. По принцип.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара