Списание Women’s Health събира историите на над 100 души, които успешно са отслабнали пред последното десетилетие и ги обедини в 18 съвети и стратегии за трайна загуба на тегло, подкрепени от науката.

appetite-1239063_960_720

1. Отървете се от готовите храни

Става дума не просто за фаст фууд, а за всяка храна, която съдържа излишно количество захар, сол и мазнини, обикновено това са готови, пакетирани храни, пълни с овкусители, оцветители и консерванти. Те носят единствено празни калории и вместо да насищат, усилват чувството за глад.

2. Почистете кухнята си

Изследвания показват, че разхвърляната кухня, в която храната е навсякъде пред очите ви, подбужда апетита и ни кара да похапваме безконтролно. Когато напазарувате, приберете всички продукти в хладилника или шкафовете. Не се изкушавайте!

3. Водете си дневник

Воденето на дневник, в който описвате менюто си, теглото си, упражненията и дори малките крачки встрани, които правите от вашата диета, ще ви помогне да бъдете по-отговорен към себе си.

4. Съберете фен-клуб

Забелязали ли сте колко много отслабващи има в социалните мрежи? Неслучайно. Хората са разбрали, че когато спазвате определен режим пред публика, е по-трудно да съгрешите, защото няма да разочаровате само себе си.

5. Направете си порции

От съществено значение при отслабването е да имате контрол върху храната, която поглъщате. Най-добре е да измервате вашите основни и междинни хранени в точно определени порции, без странични изкушения.

6. Яжте три пъти на ден

Макар до скоро диетолозите да препоръчваха храната да се разделя на пет малки порции на ден, според най-новите проучвания това означава да мислим за храна през целия ден и често може да доведе до преяждане.

7. Не пропускайте закуската

Да, знаем, че сутрин почти никой не е гладен, но всъщност апетитът в ранните часове на деня е въпрос на навик. Солидната и здравословна закуска ще за сили метаболизма ви още рано сутринта.

chef-1835367_960_720

8. Научете се да готвите

Готвенето вкъщи не е само мода, а здравословен навик. Докато готвите, вие се грижите за храната, влагате чувства и мисъл в нея, внимавате. Това ще ви предпази от бързото поглъщане на готови храни.

9. Добавяйте фибри и мазнини

Както е добре известно, фибрите прочистват чревния тракт и създават усещане за ситост. Здравословните мазнини – растителни – овкусяват храната и помагат да се усвоят важни елементи от нея.

10. Упражнявайте се вкъщи

Ако имате свръх тегло, вероятно се чувствате неудобно да отидете в фитнес зала или да тичате в парка. Но е важно да започнете да правите упражнения. Започнете вкъщи! Не е нужно да имате сложни уреди, достатъчно е да си пуснете музика и да танцувате енергично или да намерите в мрежата упражнения за всеки ден. Въпросът е да бъдете настоятелни и редовни.

exercise-841167_960_72011. Добавете тежести към кардиото

Аеробните упражнения са особено важни за отслабването, но е добре да включите и упражнения за сила, които ще поддържат мускулите, докато губите тегло.

12. Високоинтензивна интервална тренировка

Тази фитнес програма редува цикли на спринт с бавно тичане. Според специалистите този метод изгаря повече мазнини.

13. Състезавайте се

Ако се включите в състезание или маратон, може да се изненадате от своята форма. Със сигурност обаче това ще ви даде мотивация и самочувствие.

14. Глезете се

Не е нужно винаги да се отнасяте към тялото си като старшина в казарма. Разрешавайте си да го поглезите от време на време. Само по този начин ще изчезне чувството, че щом сте на диета, значи сте наказани.

15. Планувайте

Учените са установили, че хората, които визуализират храната си, преди да я поръчат или изядат, поемат по-малко калории.

16. Увеличете протеините

Протеините са от изключителна важност за строежа на мускулите, за здравината на костите и за бързия метаболизъм. Не лишавайте тялото си от белтъчини в никакъв случай.

17. Продължете да пресмятате калориите

Дори след като достигнете желаната цел в теглото си, продължете да пресмятате калориите, които поемате. Правете го, докато автоматизирате правенето на порционите си.

18. Станете човек на навика

Вярно е, че разнообразната храна е важна, но ако всеки ден измисляте нови и нови закуски, ще ви бъде по-трудно да спазвате точно определения прием на калории. През делничните дни се придържайте към сходно меню, а през уикенда си позволявайте разнообразие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара