Безспорно автомобилът е сложна машина, която изисква високо ниво на познаване. Има обаче базови неща, като доливането на масло, на течност за чистачки и проверка на нивото на маслото, които всеки шофьор, включително и жените трябва да владеят. От Motornomaslo.bg ни разказаха за основните неща, които всяка дама трябва да знае за моторното масло в колата ѝ, без значение, дали е моторно масло Xado или друга марка. Факт е, че разнообразието от автомобили, тяхното устройство, както и видовете моторни масла са безброй. Нека да видим кои обаче са опорните точки.

Моторното масло е важно

Без моторно масло двигателят не може да функционира и това трябва да е пределно ясно. Когато маслото започне да намалява, то трябва да се допълва и да се сменя. Точният диапазон, на който се правят смените зависи от автомобила и вашият майстор ще ви насочи най-добре. Също така, не е препоръчително да се опитвате да сменяте маслото сами. Двигателят на вашия автомобил е важна част и никакви компромиси с моторното масло не трябва да бъдат допускани.

Когато става въпрос за доливане на моторно масло, тогава няма проблем и вие да го направите. В случай обаче че маслото ви е било моторно масло Xado задължително трябва да долеете от същото, напомнят от Motornomaslo.bg. Не трябва да се смесват различни брандове масла или пък различни вискозитети, защото това няма да доведе до оптимална работа на двигателя и може дори да причини повреди.

Всяко превозно средство има специфични изисквания за моторно масло, включително степен на вискозитет (напр. 5W-30) и спецификации за производителност (напр. API SN, ACEA C3). Обърнете се към ръководството на вашия автомобил, за да определите препоръчителния тип моторно масло за вашата конкретна марка, модел и двигател. Не питайте приятели или познати те какъв вискозитет използват дори и да имат същата кола.

То може да ви изцапа и е мазно

Моторното масло е в основата си масло, което означава, че е мазно. Когато проверявате нивото му, бъдете убедени, че не е горещо и двигателят ви е изстинал, защото може да ви опари и да пръска. Освен това е най-добре да използвате някакво непотребно парче плат, в което да избършете пръчката, за да видите докъде точно стига нивото му.

Ако случайно докоснете моторното масло с ръка, просто го измийте добре с вода и сапун. В случай че пък изцапате дрехите си, предвид фактът, че маслото е мазно, по тях може да остане петно. Опитайте се да ги изперете бързо, за да минимизирате риска.

За какво да внимавате

Важно е редовно да проверявате нивото на маслото в колата си, особено преди дълги пътувания. Намерете измервателната пръчка, издърпайте я и я избършете. След това го поставете отново докрай и проверете нивото на маслото. Ако е под препоръчания диапазон, може да се наложи да добавите масло. Ако е твърде високо или маслото изглежда мръсно, време е за смяна на маслото.

Моторното масло трябва да се сменя на редовни интервали, за да се поддържа неговата ефективност. Тези интервали варират в зависимост от марката на автомобила, модела и вида на използваното масло. Обикновено се препоръчва да сменяте маслото на всеки 5000 до 7500 мили или на всеки 6 месеца, но се консултирайте с ръководството на собственика за указанията на производителя. Помолете вашия майстор да следи за тези интервали, ако мислите, че ще забравите и ще пропуснете.

Най-важното обаче, за което трябва да внимавате са течовете на масло или необичайни признаци. В това число са течовете под колата и всякакви признаци на ниско налягане на маслото, като предупредителни светлини на таблото, необичайни шумове от двигателя или намалена производителност. Ако забележите някой от тези признаци, потърсете специалист, който да погледне къде е проблема. Не забравяйте, че грижата за моторното масло на вашия автомобил е от решаващо значение за поддържането на здравето на двигателя и цялостната работа на автомобила.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара