Българският лекарски съюз излезе с апел към гражданите да не предприемат самолечение, защото рискуват здравето и живота си.


„Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти, от БЛС заявяваме: Самолечението е изключително опасно!“

Именно паниката и предупреждението, че лекарствата свършват, провокираха хора, които не са болни, също да изкупят от аптеките най-често изписваните от медиците медикаменти.

„Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки. Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение“, предупредиха от БЛС.

„Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар“, посочват още медиците.

„Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“, предупреждават за пореден път от Лекарския съюз.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара