В поликлиниките в София и някои от другите големи градове ще бъдат създадени специални covid-зони с лекар, сестра и лаборант, които ще правят прегледи, тестове за коронавируса, образни изследвания на белия дроб и др. Така всеки пациент ще има възможност да бъде прегледан и изследван.  Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който даде специален брифинг за новите мерки срещу коронавируса заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според министъра 80 милиона лева ще бъдат отпуснати за нови мерки срещу пандемията, включително и за допълнителни финансови стимули за лекарите, борещи се с коронавируса.

5 милиона на месец ще се отделят за укрепването на доболничната помощ, като всеки общопрактикуващ лекар ще получи по 1000 лв.

За ковид-зоните ще се заделят по 3 милиона месечно. В екипите всеки ще получава по 1000 лв., както и по 10 лв. за всеки пациент.

15 милиона ще бъдат предназначени за купуване на антигенни тестове за пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина.

Всички болници пък трябва да имат 20% COVID-легла. Общо за укрепване на капацитета на големите, структуроопределящи болници ще бъдат заделени около 50 милиона.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара