Поне три последователни дни пациентите с Ковид-19 не трябва да имат температура, както и да дишат нормално, за да могат да бъдат изписани от болница. Това гласи Протоколът за лечение в болниците на МЗ, който бе разпратен на лечебните заведения.

В него не е разписан пътя на пациента – от първите симптоми до хоспитализацията. Но се дават указания на лекарите какви медикаменти и методи да използват в болница, критерии кои пациенти са тежки, както и кога да ги изписват, както и какви са симптомите на Ковид-19.

Как да го разпознаем

Инкубационният период на Ковид-19 е от един до 14 дни, предимно от три до седем, се казва в протокола. Основните проявления на болестта включват треска, фебрилитет, продължаващ повече от 5 дни, въпреки антибиотичната и антипиретична терапия, умора и суха кашлица. Може да бъдат налични и други симптоми – запушване на носа, хрема, болки в гърлото, липса на обоняние, миалгия (слабост в мускулите) и диария. Някои деца и новородени могат да имат атипични симптоми, проявяващи се като стомашно-чревни симптоми като повръщане и диария или да изпитват само слабост и недостиг на въздух.

Тежките случаи

Развитието на пневмония е белег за утежняване на инфекцията. Тежките случаи най-вече са развили диспнея (задух) и хипоксемия след една седмица. Тогава пациентите бързо прогресират до синдром на остър респираторен дистрес, септичен шок, метаболитна ацидоза, която е трудно да се коригира, коагулопатия, многоорганна недостатъчност и други, пише в протокола. При тежките и критично болни пациенти треската им може да бъде умерена до ниска или дори едва забележима.

Каква е прогнозата

От случаите до момента, повечето пациенти имат добра прогноза, но прогнозата за възрастни хора и пациенти с хронични съпътстващи заболявания е лоша, се казва още в протокола. Клиничният курс на бременни жени с вируса е подобен на този на пациенти на същата възраст.

Кога могат да те изпишат от болница

Пациентите могат да се изписват от болница, когато температурата се връща към нормалното за повече от три дни, а дихателните симптоми се подобряват. Също така белодробната картина показва очевидно намаляване на възпалението и тестовете за нуклеинова киселина от секрети са отрицателни два пъти последователно при интервал на вземане най-малко 24 часа.

Какво се прави след това у дома

При изписване на пациентите, болниците следва да се свържат със заведенията за първична грижа в района на хората и да споделят медицинските им досиета, да изпратят информацията до съответната община и до здравното заведение, пише в протокола. Пациентите пък трябва да следят здравословното си състояние в изолация в продължение на 14 дни, да носят маска, да живеят в добре проветрива единична стая, ако е възможно, да намалят близкия контакт с членовете на семейството, да се хранят отделно, да спазват добра лична хигиена и да се избягват излизанията навън.

Препоръчва се пациентите да се върнат в болниците за проследяване и повторно посещение след втората и четвъртата седмица от изписването. Транспортът им трябва да става в съответствие с работния протокол за трансфер на новата коронавирусна пневмония (пробна версия), издаден от Националната комисия по здравеопазване, се казва още в протокола.

Източник: Clinica.bg

С целия Протокол на МЗ може да се запознаете ТУК.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара