Хормоналният дисбаланс е все по-често срещано състояние, независимо от възрастта. Когато става въпрос за хормони, разбира се, първо си мислим за нежния пол. За жените хормоналният баланс е в основата на здравето, емоционалното състояние и живота като цяло, независимо за каква възраст става въпрос. И докато преди години това беше основно проблем около менопаузата, сега хормонални проблеми имат все по-млади жени. В това число и деца, родени от майки с подобни проблеми преди или по време на самата бременност.

При девойките често срещана проява на хормоналния дисбаланс са нередовен или отсъстващ менструален цикъл, кисти или поликистоза на яйчниците и проблемите с щитовидната жлеза. Това са тревожни симптоми, които впоследствие се отразяват на възможността за естествено забременяване и нормално износване на плода. Депресивните състояния, както и редица други емоционални проблеми около бременността и след раждането имат същата етиология. Във връзка с динамиката на съвременния живот при жените след 30-35- годишна възраст започват също различни промени в здравословното състояние, които най-често се проявят като хормонален дисбаланс. Това пък може да доведе от своя страна до ранен климакс, преди 50-годишна възраст, или тежки симптоми при настъпването на менопаузата.

Ендокринната система работи като часовников механизъм, обединява в едно цяло човешкия организъм с помощта на редица саморегулиращи се механизми и в тясна връзка с нервната система. Намаляването или увеличаването на някой от хормоните естествено или изкуствено (отвън) веднага води след себе си редица промени в другите хормони и съответно жлези, както и в целия организъм.

Какво стои в основата? Дисбалансът на Ин и Ян?

Прогестеронът и естрогенът се смятат за двата най-женски хормона. Те осигуряват нормалния хормонален фон и служат, за да овлажняват, подхранват и правят жената красива. Съдържат се във всяка клетка в тялото, като всеки има своята роля и двата взаимно се балансират и контролират. От двата хормона прогестеронът действа повече като балансьор, подпомага образуването на естроген, ако не достига, и противодейства на ефектите му, ако е прекалено много. Най-често проблемите идват от прекаленото увеличение на прогестерона и невъзможността му да регулира другите полови хормони.

В източната медицина прогестеронът и естрогенът се определят като хормоните, носещи Ин – женската енергия, която храни, дава стабилност и плътност. И както всичко друго в природата, Ин не може да съществува без Ян.

Представителите на Ян хормоните в женския организъм са най-вече адреналинът и кортизолът. Това са хормоните на стреса, за които много се говори днес. Факт е, че все повече жени страдат от това, че не следват женската си природа. Според начина ни на живот тялото и умът се приспособяват и се опитват да компенсират, като образуват повече Ян хормони или хормони, носещи мъжката енергия. Тяхното послание е за активност и действие, реакцията често е като „бий се или бягай“ към истински или не заплахи в живота ни, което става ежедневие. От двата хормона кортизолът се задържа по-дълго в тялото и има много важна роля в борбата с инфекции, поддържането на кръвната захар и имунната система. Но когато се задържа и задейства прекалено често, той става отговорен в много от случаите за хормоналния дисбаланс при жените. Особено с напредването на възрастта и натрупването на стреса активността и мъжката енергия започва да има превес и много от жените изпадат в състояние на изтощение, зачестяват депресиите и хормоналните проблеми, като най-често се засягат щитовидната жлеза, половата система и се пуска

каскадата на метаболитния синдром

Проблемът идва от това, че когато сме под силен стрес, особено продължителен, организмът ни се нуждае от огромно количество кортизол. Той намира начини да го осигури, като най-често това е за сметка на половите хормони. Голяма част от половите хормони, и в частност прогестеронът, се превръщат в кортизол, за да се запази тялото и животът. Прекалено голямото количество кортизол в кръвта води до обща хормонална резистентност, включително тироидна и инсулинова. След време или след особено травматични изживявания настъпва изтощаване на надбъбреците и тотален срив на имунната система и целия организъм.

Проучвания доказват, че надбъбречните жлези на плода в утробата на майката, могат да синтезират повишено количество стресовите хормони, от които се нуждае организмът на майката. При бременните жени под стрес допълнителен източник на кортизол може да е развиващото се дете. Което създава проблем и за двамата. Според източната медицина, ако детето се роди с хипертрофирали (увеличени) надбъбречни жлези, може да се предположи, че то ще има по-ниска адаптивност и поносимост към стрес като възрастен. Това натоварва нервната система и създава хормонален дисбаланс още от раждането на бебето.

Какво ми подсказва наличието на хормонален дисбаланс?

Симптомите на хормонален дисбаланс са много разнообразни и не винаги е лесно да се сетим, че това е причината:

 • нарушение в менструалния цикъл (прекалено обилен, нередовен, с повишена болезненост);
 • чести депресии, раздразнителност;
 • необичайно кървене от матката;
 • засилено окосмяване;
 • промяна в кожата, акне;
 • косопад;
 • заболявания на гърдите;
 • наднорменото тегло;
 • световъртеж, виене на свят;
 • главоболие, повишена умора;
 • понижено сексуално желание;
 • отоци;
 • безсъние;
 • нестабилно кръвно налягане;
 • повишено изпотяване.

Как да променя ситуацията?

Необходима е консултация с добър гинеколог, изследвания и диагностика за установяване на конкретната причина. Това дава добра ориентация какви мерки да се вземат, независимо от метода на лечение, който ще изберете -конвенционален или алтернативен. Много жени предпочитат нетрадиционните методи, което също е добре да се направи с квалифициран специалист поради спецификата на проблема и необходимостта от по-продължително водене на терапията в някои случаи.

За да има добър ефект, лечението трябва да е комплексно и да се състои от поне два етапа, което ще отнеме известно време за стабилизиране на резултатите.

Първо, при възможност е необходимо да се отстранят причините, които водят до хормоналния дисбаланс. Това може да е неподходящ начин на живот, което включва храненето, двигателните навици, излагане на постоянен стрес, липса на почивка или нещо друго.

Второ, необходимо е жената да избере вида на терапията, която трябва да бъде назначена от лекар. Може веднага да се отбележи, че само хапчета или дори природни средства, без да променим начина си на живот и мислене, няма да са достатъчни за дълготрайни резултати.

Съществуват много алтернативни методи, подходящи за балансиране на хормоналния фон: фитотерапия, хомеопатия, хранителна терапия, акупунктура, аюрведа, бахова терапия, йога, детоксикацията в терапевтичен план, овладяване на стреса и др. Комбинацията от холистични, природни методи има предимство пред химическите препарати поради индивидуалния подход към нуждите на съответния човек, естествения състав и мекото действие, без странични ефекти, което е подходящо за различни възрасти.

Като цяло женското здраве и емоционално състояние е свързано тясно с хормоналния баланс през целия живот и боксуването на хормоните винаги създава проблем. Поради това грижата за женското здраве е през целия живот. Бъдете здрави!

––––

д-р Весела Попова е холистичен лекар и хомеопат. Приема в центъра „Хомео Арт“. Телефон за записване: 0888 836 921

Facebook Twitter Google+

0 Коментара