С началото на всеки слънчев сезон се опитвам да ви подготвя за предстоящите летни пътувания – кои джаджи да сложим в куфара, как да съчетаем почивката с работата и така нататък. Е, отпускарският сезон не е далеч, затова и съм ви приготвила поредната доза съвети за приятна почивка. И колкото и да е странно за мен  – това включва по-малко технологии. Благодарение на новите технологии ???.

Телефоните ни са толкова умни, че с тях можем да се откажем от доста товар в куфара, а и по-леки раници при ежедневните пътувания. Благодарение на тях почти никой не носи допълнителен фотоапарат например. Освен разбира се, ако не сте запален фотограф, тръгнал на фотообиколка – може да постигнете чудесни изображения и с камерата на телефона.

Подготовка и превенция

Нещо по-важно – той се е превърнал последните няколко години в своеобразна застраховка за мен. Какво имам предвид? Били ли сте жертва на кражба? Не го пожелавам на никого. Винаги ми се е струвало изключително нагло вмъкването в интимността на човек. Но никой не е застрахован срещу наглите джебчии независимо дали се намирате на плажа, в някоя топ туристическа дестинация, или просто сте жертва не недобросъвестни камериери в хотелската стая. Затова и предпазливостта е нещо, което човек започва да проявява, след като е бил „ужилен“ . Какъв е моят съвет – сканирайте или направете копия на всички важни документи ( това включва лична карта и паспорт), медицински застраховки, дори скъпи билети за атракции, ако сте закупили предварително, и ги съхранете в предпочитаната от вас облачна услуга – каквото и да изберете (Dropbox, One drive, Google Drive и т.н.). Всички те имат мобилни апликации, които може да достъпвате лесно през телефона, а ако сте загубили и него – може да стигнете до тях и през браузър. Повярвайте ми, в чужда страна без помен от документи е достатъчно неприятно преживяване, но с малко може да облекчите „ходенето по мъките“, ако имате поне базовата информация накуп.

Мобилни приложения

В световен мащаб статистиките не вещаят добро бъдеще за смарт апликациите. Изследванията показват, че средностатистическият потребител използва максимум 3-4 приложения в телефона си, а останалите събират прах на дисплея. Специалистите твърдят, че поради тази причина компаниите все повече ще инвестират в разработването на удобни за сърфиране уеб сайтове. Но докато западането на приложенията е все още само тенденция, можем да се възползваме от техните удобства.

Какво използвам аз – калкулатор за изчисляване на курса на валутата. Изключително удобно. И почти всички разработки поддържат еврото като валута (а от там се смята лесно в лева ?). Една особеност тук – възможни са леки разлики в курсовете, ако приложенията нямат достъп до интернет (все още при пътуване извън Европа това си е скъпо удоволствие), но със сигурност ако преди да излезете сте използвали безплатната безжична мрежа на хотела – няма да имате никакъв проблем след това да смятате в офлайн режим. Плюс: все още живеем в сравнително спокоен свят – няма големи ежедневни трусове на валутния пазар. ?

Повечето големи градове имат дори собствени приложения с указани точки за безплатен интернет. В Европа за ориентация лично аз използвам Google Maps (да, знам, че следи всяка моя крачка), но досега не съм успяла да се справя с офлайн режима му, затова препоръчвам само ако телефонът ви ще има достъп до интернет. А иначе винаги е добра идея да потърсите локалните транспортни услуги на app.

И накрая, лично на мен ми е много интересно с Google Translate, когато пътувам, защото се старая да уча по някоя друга дума/израз, където и да отсядам. Плюс това гласовата функция е не само забавна, но и много полезна, когато сте в страна, в която просто е невъзможно да прочетеш написаното. И не е нужно тази страна да е далече, вижте Унгария, където да кажете „наздраве“ е просто като: „Egészségére“ ?

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара