Необяснимо е, защо нито един издател досега не се е сетил да даде нов живот на мистичния криминален роман „С всички средства“. Последното издание на книгата е на соц издателството  „Народна култура“ от 1978 г.

Това е най-хубавата творба на големия сицилианец Леонардо Шаша, следовник на Луиджи Пирандело и Джузепе Томази ди Лампедуза.

Заглавието е парафраза на демагогския девиз от духовните упражнения на йезуита Игнатий Лойола „Целта оправдава средствата“.

Романът разказва за отшелническия кръг и хотела „Дзафер“. Тук се преплитат святост и поквара, а един ядовит, сатанински свещеник броди сред височайши трупове. Последователят на Ницше, свещеникът Дон Гаетано, е олицетворение на злото и клерикализма. Той смята, че всяка корекция на природата може да бъде дело и дар само на дявола. Само злото може да свидетелства за доброто, само то може да оправдае завинаги завръщането на Христос на земята.

Авторът се опитва да му противопостави художника, следовник на Свети Августин, символ на изкуството и на доброто. Техният спор се води на фона на алчни представители на духовенството, интелектуалци и финансовите магнати, заети с машинации за подялба на сфери на влияние, както и на обикновени хора, работещи в хотела, с техния страх и ненавист към елита. В малкия отшелнически кръг и хотела „Дзафер“ е събрана  цялата тъжна съвременна реалност.

Романът е метафора на Италия от 70-те и 80-те години на миналия век, която доста прилича на сегашната България. Това е държава с корумпиран чиновнически и полицейски апарат, с агонизиращ  режим, вкопчил се „С всички средства“ във властта. Режим, който допуска вътрешни и външни сили да наложат с „огън и меч“ това, което светът нарича „стратегия на напрежението“.

Атентатът на гарата в Болония, отвличането на натовския генерал Дозиър, убийството на лидера на християндемократите Алдо Моро от крайно левите екстремисти от „Червените бригади“ са етапите, които нажежават до червено „стратегията на напрежението“ в Италия. Така е осуетен „историческия компромис“ между комунистите на Берлингуер и християндемократите на Моро. Силна, съуправляваща комунистическа партия в сърцето на Европа? Прецедент, еднакво неудобен и за Съветския съюз и за Съединените щати.

Така че: Кой беше авторът на „стратегията на напрежението“?  КГБ или ГЛАДИО?  Или всички заедно? Романът „С всички средства“ да повдига булото пред отговорите на тези въпроси: „И остави да  падне булото на свяна, като рецитираше Свети Климент Александрийски.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара