Дали по лицето ни се появяват пъпки, бръчки, или по тялото се натрупват целулити, дали имаме желание за секс, дали сме добри в математиката, дали сме неспокойни или концентрирани, определят хормоните.

Те са незначителни, микроскопични химически съединения от белтък, въглехидрат и водород, които тялото ни произвежда в жлезите и тъканта. Един-едничък хормон е толкова малък, че дори с електронен микроскоп ще се затрудните да го откриете. Хормоните в тялото ни са в изключително малки концентрации. Те управляват органите, нервите, психиката, както и обмяната на веществата и имунната ни система. Ако са с ниска или висока концентрация, тялото ни боледува.

Работата на тези микроскопични куриери може да си представим така: от жлезите, произвеждащи хормоните (известни като ендокринна система),

приносителите на „новини“ се озовават директно в кръвта.

Започват да кръжат из цялото тяло и осигуряват жизненото функциониране на клетките. Около 100 билиона телесни клетки и 100 милиарда мозъчни се управляват от хормоните. „Контролният орган“ е хипофизната жлеза. Смайващо е, че всички хормони, които кръжат из организма ни, знаят отлично накъде се движат. Причината: като ключ към ключалката те пасват винаги и само на „рецепторите“ на определени клетки. Хипофизата веднага спира продукцията им, щом те достигнат съответното равнище.

Днес се знае, че хормоните властват в цялото ни тяло. Колко ще пораснем, определя хормонът на растежа (соматотропин), който се произвежда от хипофизата. Развитието на костите и мускулите се влияе от хормоните на щитовидната жлеза. Ако се пресилим физически, адреналинът мобилизира енергийните източници. Хормоните на панкреасната жлеза управляват кръвната захар. Хормонът гама-интерферон стимулира определени имунни

клетки, които убиват вирусите – причинители на грипа

Дори отделянето на урината не минава без намесата на хормоните. За това се грижи адиуретинът. Представете си как бихте се чувствали без него – непрекъснато ще тичате до тоалетната и накрая ще се обезводните. Ендорфинът е известен с действието си като „психохапче“. Той е един вид опиат, възпроизвеждан от организма ни, преди всичко от мозъка. Подобни на този и другите хормони опиати повдигат настроението ни, потушават болката. Чрез серотонина се чувстваме успокоени, приятно отпуснати. Но ако той е в по-голяма доза, изпадаме в състоянието „от нищо не ми пука“. Настроението ни може тутакси да се повиши, ако изядем един банан или парче шоколад, защото в тях се съдържа тъкмо серотонин. Мелатонинът също действа отпускащо на тялото ни. Ако е в подходяща доза, човек може да се похвали със здрав сън. В повече ли е – чувстваме се натъжени и меланхолични.

Хормоните предпазват и от рак на гърдата. Тези, които се намират в хапчетата против забременяване – естрогенът и гестагенът, намаляват риска от рак на матката, на дебелото черво и яйчниците. Но нека не забравяме, че нито една хормонална терапия не е защитена от рискове. А рисковете са инфаркт, особено при пушачките, тромбоза и инсулт.

И една любопитна подробност –

докато флиртуваме, хормоните работят на високи обороти

и раздвижват кръвта. Адреналин, норадреналин, кортизон и пролактин шетат усилено из тялото ни, щом се запали искрата на любовта. Гърдите на жената набъбват. Тестостеронът ни кани за любов, но решаващо значение за самия секс има окситоцинът. От него зависи и появата на майчиното чувство. При раждането бебето разлива това вещество и предизвиква родилните болки, докато ендорфинът е естественият опиат, който, движейки се  из кръвта, ги облекчава. Майката и детето са свързани от хормона окситоцин. Той регулира кърмата, а докога майката ще кърми, зависи от наличието на пролактина.

Болните от диабет не могат без определеното количество инсулин, отделящо се от панкреасната жлеза. А липсата на йод в организма ни се регулира с хапчета, които предизвикват отделянето му от щитовидната жлеза.

От кои хормони се нуждаем най-много? Само лекарите могат да кажат колко и какви хормонални таблетки да вземаме. Тези медикаменти са със силно въздействие. Да се вземат безразборно като лекарства или средства за разкрасяване, би било безумие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара