Сдружение “Един живот”, списание 360° и Wild-berries започват кампания по набиране на средства за създаване на прототип на мултифукционална седалка, спомагаща практикуването на различни спортове на открито като бягане, ски, сърф и др.  от хора с двигателни увреждания.

Впоследствие се предвижда изработването на лимитирана серия от седалки, които безвъзмездно да бъдат предоставени на парковете за уейкборд във Варна и на “Градина” и в някои от зимните ни курорти.

Когато от Сдружение “Един живот” качват за първи път човек с двигателни проблеми на Мусала, може би не предполагат, че същият този човек ще ги вдъхнови да създадат приспособление – количка, с която още повече хора да могат да практикуват различни активности на открито.

Човекът се казва Влади Гюров, който след мусаленското изкачване започва да спортува усилено – първоначално с игра на баскетбол, после бягане (с количка), а тази зима се сдобива и с количка за ски и започва да кара ски. Удоволствието, което тези занимания носят за него, не е по-различно от това, което и ние изпитваме, практикувайки спортовете, които обичаме.

Количката за ски, с която Влади кара тази зима, “попада” в ръцете на Иван Димитров от Сдружение “Един живот”, като идеята е по неин модел да бъде изработена подобна количка, но специализирана за каране на кайтсърф и уейкборд. Бързо обаче става ясно, че цената на количката за ски – 10 000 евро, е неоправдана и поставя сериозни граници пред всички желаещи да пробват зимния спорт. Идеята прераства в това да бъде създадена мултифункционална количка, на която да може да се поставя активно окачване за каране на ски с монтажна планка за сетъп за ски. Целта обаче е, окачването на същата седалка да може да бъде лесно демонтирано, а на негово място да се монтира монтажна планка за уейк и кайт дъска.

Предстоят серия събития, чрез които всеки ще може да подкрепи начинанието и да даде своя принос за създаването на такава седалка.

Първите събития, които подкрепят каузата и на място ще се събират пари в кутии за дарения са:

20.07 Бар Ботаник / Bobo and the Gang – https://www.facebook.com/events/617959691919205/
21.07 Бар Ботаник / Spens Rap&Roll Band – https://www.facebook.com/events/2310906135803378/
20-21.07 – Уейк парк “Градина”
27.07 – Уейк парк Варна

Иинициаторите на кампанията уточняват, че всеки  може да се включи в набирането на средства и отправят призив към организатори на събития, управители на спортни бази и всички, които биха могли да окажат подкрепа, да се свържат с тях, ако искат да поставят в обектите си/по време на събитията кутии за дарения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара