Доволни ли сте от количеството пари в живота си? А искате ли да имате повече? Сблъсквате ли се с финансови затруднения, или мечтаете за по-добра финансова стабилност? Или дори за… финансова свобода? Финансово изобилие?

Знам, че когато се заговори за пари, много хора се сепват смутено, възмущават се, отдръпват се, дори се погнусяват. “Ама как така, Мартина, за какви пари ми говориш, ти нали си духовна?”

А кой ви е казал, че парите не са духовни? Всъщност – нека да помислим: кое в живота ни е духовно и кое – не. Навярно духовни са: поста, медитацията, енергийните практики, помагането на нуждаещите се, молитвата, общението с духовни същности от по-фини светове. Ами останалото? Кои хора са духовни и кои недуховни? Кои дейности са духовни и кои – недуховни? Има ли предмети в света ни, които са духовни, а други – не?

Истината, приятели е, че абсолютно всичко което съществува е с духовна природа. Жестът, с който придърпвате този текст надолу, е с духовна природа. Защото преди материята, идва духът, който я съгражда. Енергията. Енергията която одухотворява материята. А нашата най-забавна, лесна и същевременно трудна задача е да

одухотворим материята докато сме в света на материята.

Това прилича малко на онзи виц, който казва “Бог обещал на мъжа, че ще намира добри и сговорчиви жени на всяко ъгълче на Земята. И после направил Земята кръгла… и се смял, и се смял… :)”

И така, пред нас е илюзията на духовното и недуховното. На доброто и лошото. На черното и бялото.

Противопоставянето на духа и материята. А в основата на всичко това, е енергията. И говорейки за енергия – замисляли ли сте се за енергията на парите? Как я усещате? Трудна ли ви, неприятна ли ви е, мръсна ли е, недостойна ли е?

Представете си, че имате приятел. И един ден кажете на този ваш приятел “Ти не си важен. Има далеч по-важни неща от теб в живота.” Дали ще го видите скоро отново?

А защо се отнасяте по този начин към парите?

Моля ви да си зададете един много важен въпрос: АКО ПАРИТЕ бяха човек, какви щяха да бъдат отношенията ви? Дали щяхте да сте близки приятели, бизнес партньори, да се сработвате добре, или щяха да ви бъдат подчинени, войници на служба, или пък щяхте да сте врагове, да сте извънредно нехаресващи се, или пък директно този човек щеше да бъде много, много лош, човек който не искате да омърсява живота ви?

Зададох този въпрос във фен страницата на Свой Избор във Фейсбук и в личния си профил, и получих много интересни и многозначителни коментари.

 • “Делови отношения, демек да свършим работата “
 • “Любовни”
 • “Пари кат шума бе, Марти. винаги има много ?пък с къв кеф се харчааат “
 • “Аз ги мразя. Не ги приемам, хайде. Искам да живеем на друго ниво, където няма пари. Ако бяха човек…, това щеше да е лош човек.”
 • “Далечни”
 • “Много ерудирана личност е Господин Пари (Mister Money). Отношенията ни са взаимно приятелски.”
 • “Парите са ми приятелчета. Намирам си ги редовно на улицата. Взаимно сме си полезни.”
 • “Виждам ги всеки ден по улиците на София, ходещи бедни душици .Слава богу, че не са ми приятели “
 • “Направо ме тресна този въпрос. Чудно ми е, защо досега не съм си го задавала…. Май ще трябва доста да преосмисля нашите отношения, които мисля, че неглижирам. И това не ми харесва!”

А-ха. Премислете добре този въпрос. Защото… как мислите – възможно ли е отношението ви към парите да е небрежно, уплашено, отвратено или гневно-отблъскващо, и в същото време те да присъстват изобилно в живота ви?

Разбира се, че за да потече паричният поток, човек следва да извърши и определени действия, не само да медитира и обмисля. Но в основата на този успешен поток е вътрешната, енергийна работа.

Блокажите и неуспехите в различни сфери на живота ни се дължат на купища негативни и саботиращи вярвания. Придобили сме ги по всякакви начини – те се носят от поколения в рода ни, чували сме и сме виждали достатъчно примери в мама и татко, за да изградим солидни подсъзнателни програми по много житейски теми. За жалост, те в голямата си част са деструктивни. Обществото, в което живеем, малките и по-големи социални групи, авторитетите в живота ни – всички те играят активна роля във формирането на нашите убеждения. Дори обети, които сме давали в други времена и животи, все още витаят в полето ни и без да съзнаваме, оказват влияние върху толкова сфери на живота.

Допускате ли, че е възможно, дори заради стотиците пъти, когато мама ви е плясвала през ръцете и ви е пращала да ги миете след като сте пипали пари в детството, да е създало онова подсъзнателно усещане, че парите са мръсни?

Една от първите стъпки към успеха е да идентифицираме и изследваме нашите негативни убеждения. И в частност тези по отношение на парите.

Хайде да направим едно упражнение. Прочетете следните твърдения и наблюдавайте внимателно вътрешната си реакция. Какви мисли минават през ума ви, как се чувствате когато четете твърденията, каква е телесната реакция когато четете или дори изговаряте на глас тези твърдения?

 • Парите са мръсни.
 • Само лошите хора имат много пари.
 • Парите са недуховни.
 • Не е възможно човек като мен да има много пари.
 • Честните хора нямат много пари.
 • Аз не мога да изкарвам много пари.
 • Аз не заслужавам да имам много пари.
 • Трудно ми е да изкарвам пари
 • Неудобно ми е да имам много пари, а толкова хора по света да страдат.
 • Парите са зло.
 • Парите покваряват хората.
 • Гнус ме е от тези гадни пари.
 • Парите са мръсни.
 • Не всичко е пари, има по-важни неща в живота.
 • Мразя богатите хора.
 • Все недостигат и това е несправедливо!
 • Другите хора могат, но на мен не ми се получава
 • Откъде-накъде онези )!§!€!% ще имат толкова пари, а аз – не?

Резонирате ли с някои от твърденията? Честито!

Ако осъзнавате къде е проблемът – чудесно, вече сте направили първата крачка към разрешаването му. Погледнете (мислено или буквално) към парите си. Към доходите си. Има ли ги, няма ли ги? Липсват, недостигат, възмущават ви? Усетете как се усеща това в тялото? Всяка емоция е телесно преживяване и има телесна реакция. Някои хора се задъхват, задушават, нещо ги стяга, свива или пробожда. Обърнете внимание какво е при вас. Затворете очи и оставете това усещане да ви обземе. И оставете спонтанно в ума ви да изникнат спомени – кога по-рано и дори в кой най-ранен момент в детството сте се чувствали по този начин спрямо парите? Ще се изненадате, когато нахлуят неочаквани спомени.

Често осъзнаването на негативното убеждение и свързаните с него случки, е достатъчно силно, за да преодолеете част от преградите. Винаги можете да използвате ТЕС (Техники за емоционална свобода) и с потупване по акупунктурните точки да облекчите и минимизирате неприятното усещане. С ТЕС и Пренареждане на Матрицата (супер ефективни техники от енергийната психология) можете да обезсилите и пренапишете всяко негативно убеждение. Подсъзнанието е огромен супер-компютър, който управлява ежедневието ни. Можем да го оставим да оперира с деструктивните обезсиляващи програми, записани там от детството, или пък да въведем нови – ефективни и градивни. Като преподавател по енергийна психология винаги окуражавам моите клиенти да се обучат в ТЕС.

И така – какви са отношенията ви с парите? Възможно ли е да овладеете майсторски енергията им,

за да им позволите да се леят с лекота и благодат,

в изобилие, даряващо полза за всички? Защото това е просто енергия – като всяка друга. За мен те са добър приятел, с който работим добре под мое ръководство. Не винаги сме били в добри отношения. Но осъзнах, че с приятелите се отнасяш с уважение, любов, грижа и благодарност. Цениш ги, общуваш с тях, вършите чудесна работа заедно, взаимно полезни сте си. Имате значима връзка без привързвания. Потокът идва, приемаш, даваш му посока, задаваш му работни задачи и накрая празнувате с благодарност постигнатото.

А вие?

Източник: Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара