Основателите на най-големите империи в света са представители на зодия Лъв – Александър Македонски, Юлий Цезар, Наполеон Бонапарт, Фидел Кастро и др. Под знака на Лъва са Франция, Полша – държави с пищна аристокрация, с религия с традиции.

Лъвът е индивидуалист. Държи на егото си.

Това е един искрящ знак. Обхваща времето на максималната слънчева активност през годината – точно тогава е най-светло и най-топло. През юли и август са и „Горещниците“, най-горещите дни според народната традиция.

Лъв е едно от най-старите съзвездия. Името му е дадено още от древните египтяни. Те не са го свързвали нито с мит, нито с легенда, а просто с повтарящите се сезонни явления.
В древен Египет, когато през нощите на март и април високо над хоризонта, приблизително в зенита, заблестявали звездите на съзвездието Лъв, настъпвали непоносими горещини.

Страната се превръщала в изгоряла пустиня, дори плодородната долина на Нил изсъхвала и се напуквала. По това време на нощите се чували само страшните ревове на лъвовете, които скитали из пустинята, за да търсят храна. Никой не смеел да отива там. Пустинята се превръщала в царство на лъвовете. Те били господарите в нея. Това се повтаряло всяка година и затова древните египтяни нарекли областта от небето със звездите, които виждали приблизително над главите си, с името Лъв.

Така на звездното небе се появил Лъвът – царят на животните.

Според преданията под знака на това съзвездие трябвало да се раждат велики царе. Затова най-ярката звезда в съзвездието Лъв е била наречена Регул (от латински REX – цар).
Митологията на гърците свързвала съзвездието Лъв с чудовищния Немейски лъв и с един от подвизите на Херкулес.
Като победил титаните, Зевс ги затворил в мрачния Тартар. Пред огромната му врата наредил да стоят непрекъснато хекатонхейрите (сторъките) и зорко да бдят, за да не избягат страшните чудовища. Титаните завинаги загубили властта си над света. Но борбата на Зевс да завземе властта над Небето и Земята не свършила с победата му над титаните. Предстояла му още една, последна, най-тежката битка със стоглавото чудовище Тифон, което всявало ужас и причинявало злините на земята.

Месечни хороскопи

Когато Гея (Земята) разбрала колко жестоко Зевс е постъпил с нейните деца (титаните), тя встъпила в брак с мрачния Тартар и родила страхотното чудовище Тифон със сто огромни драконови глави, които непрекъснато бълвали огнени пламъци на всички страни. Щом Тифон излезел из земните недра, цялата Земя затрепервала от огромното му тяло. Оглушителен рев на разярени бикове и лъвове, кучешки лай и страхотно змийско съскане се разнасяли далеч по земята, а пламъците от драконовите глави опожарявали всичко наоколо. Ужас обхващал животните и хората и дори боговете от това чудовище. Земята горяла и всичко се топяло от адската горещина, която бълвали главите на Тифон.

Само Зевс не се уплашил.

Той смело застанал пред чудовището и го обсипал с мълнии и гръмотевици. Земята и небето се слели в един непрекъснат огън, сякаш въздухът започнал да гори. От мълниите на Зевс всичко се превърнало в пепел. На пепел станали и стоте драконови глави на Тифон и той се проснал като огромна планина, от която изригвали огнени езици, които разтапяли всичко наоколо. Самата Земя била застрашена от разтопяване. Тогава Зевс, без да губи време, сграбчил огромното тяло на Тифон и го хвърлил в дълбочините на мрачния Тартар, който бил създал това чудовище. Там завинаги останал Тифон. Но и оттам той често всявал ужас сред хората и боговете, като създавал страхотни урагани, които помитали всичко, където преминели. Пламъците на Тифон пробивали планините и като огнени реки потичали по склоновете им и ги опожарявали. Но най-страшното дошло, когато Тифон се оженил за Ехидна. От брака им се родили ужасяващи чудовища – двуглавото куче Орфо, триглавото куче Цербер със змийска опашка, Лернейската сидра, Немейският лъв и др. Някои от тези чудовища излезли на земята, където причинявали страхотни бедствия, ужас и страдания на хората.

Тифон и Ехидна изпратили своята рожба – огромния лъв, в планините, недалеч от гр. Немея (откъдето идва и името му – Немейски лъв). Със страшен рев той върлувал в околностите на гр. Немея и опустошавал всичко. Ужас обхващал хора и животни, когато чували неговия рев. Хората не смеели да излизат от къщите си. Настанал глад и мор по хора и добитък. В Немея се чували само плач и стенания. Никой не можел да избави хората от непоносимото бедствие, за което се говорело из цяла Гърция.

Чул Евристей за това и възложил на Херкулес незабавно да изпълни първото му поръчение: да убие Немейския лъв и да му го донесе в Микена.

Херкулес тръгвал за град Немея. Пред очите си виждал само опожарената земя и никаква жива душа. Нямало дори кой да му каже къде е леговището на звяра. Тогава той се отправил към планините. Цял ден бродел из тях, но никъде не откривал страшния лъв. На мръкване до ушите му достигнал страшният рев на лъва, който се пробуждал и чакал да се стъмни, за да излезе за плячка.

С няколко гигантски скока Херкулес стигнал до леговището на лъва, което представлявало пещера с два изхода. Пред единият от тях той натрупал огромни скали, за да не може лъвът да излезе оттам. Пред другият вход на пещерата Херкулес застанал в очакване с опънат лък. Когато звярът се показал с рев от пещерата, Херкулес го обсипал със стрели като мълнии. Но те отскачали от кожата му. Херкулес не знаел, че Немейският лъв е неуязвим за оръжие. Тогава той се хвърлил срещу звяра със своя боздуган. Победил лъва, метнал го на гърба си и отишъл в гр. Немея. Там принесъл жертва на своя баща – гръмовержеца Зевс. За спомен от първия си подвиг Херкулес положил началото на Немейските игри, през време на които в цяла Гърция прекратявали войните и царувал всеобщ мир.

Херкулес отнесъл лъва в Микена. Когато Евристей видял чудовището се уплашил от силата и мощта на Херкулес. Затова му заповядал повече да не влиза в Микена, а да представя доказателствата за изпълнението на поръченията му извън градските стени.

Великият Зевс превърнал Немейския лъв в съзвездие и го оставил на небето, за да напомня на хората за подвига на неговия син Херкулес, с който той ги избавил от невижданото бедствие.

Историята на Лъв подобно на Рак, е доста заплетена.

На вавилонците това съзвездие било известно като Великото куче, а на египтяните като Сърпът, не е ясно как се е превърнало в Лъв. Египтяните почитали богинята с лъвска глава Секмет, която представяла изгарящата жега на Слънцето по обед. Предполага се, че Секмет е била първоначалният архетип на Лъва, тъй като Слънцето наистина свети най-силно през неговия месец.

Египтяните са и създателите на Сфинкса, за когото някои от езотериците смятат, че представлява лъв, обединен с богиня. Погледнато астрологически, това сливане става на границата на Лъв и Дева, богинята на жътвата, затова и мнозина вярват, че Сфинксът е бил построен тогава (около 10 000 г. пр. н. е.)

Слънцето се смята за цар на планетите така, както лъвът се смята за цар на зверовете. Това обяснява защо Лъвът е с репутацията на царствен и доминиращ знак. Планетите обикалят около Слънцето (техния център), а съответствието на Лъв в медицинската астрология е сърцето, централният орган на живота.

Обикновено Лъвовете се намират в центъра на делата

в живота, като много от връзките им зависят от тяхната слънчева сила за водачество, посока и светлина. Често слънчевата сила на егото или целеустремената воля трябва да прави компромиси с колективното, това е и причината Лъвът да е смятан и за обществен знак. По време на лъвската фаза в човешката дейност индивидът трябва да открие мястото си или да постави своя знак върху обществото като цяло. В този смисъл астрологичното значение на знака съответства на кръговрата на сезонната година, тъй като Слънцето през най-ярките си месеци е аналог на позицията на лидер в обществото.

Слънцето е източникът на живот, то е символ на животворната сила, която движи всички живи същества. Когато тази сила се лее без контрол, когато не е насочена съзнателно, тя води до егоизъм и необходимост да завладява и покорява. Това са диктаторите, те представляват негативния аспект на Лъва.

Древните гърци свързвали Лъв с първия от дванадесетте подвига на Херкулес – убийството на Немейския лъв. В тази легенда Херкулес представлява съзнанието, което добива контрол над жизнените страсти, символизирани от лъва. В „Произходът на зодиака“ Рупърт Глийдоу пише, че Юпитер управлява Лъва. В повечето митологии царят на боговете е архетип на принципа на фокусираното съзнание, тоест подходящо е за Юпитер да господства над Лъв, по същия начин както съзнанието трябва да управлява инстинктите. Дори и днес често смятаме тези хора за веселяци, които излъчват веселие и добродушие.

Известен лъвски тип от гръцките митове е Аталанта, дъщерята на Яс. Баща й, горчиво разочарован от това, че тя е момиче, я изоставил на един планински връх. Тя била отгледана от женска мечка (най-вероятно това е Артемида в образа на един от многото си животни-тотеми), така че развила ловни и атлетични умения, които надминавали уменията на който и да е простосмъртен на острова. Тя съпровождала Язон и аргонавтите, участвала в Каледонския лов и била сериозен участник в много атлетични състезания.

Харесвало й да се състезава с мъжете, въпреки, че не била очарована от тях като партньори. Винаги се оказвала равна на мъжете атлети и дори често ги побеждавала, особено в лова. Много идвали да искат ръката й, поради което тя устроила състезание (което знаела, че ще спечели), като обещала на победителя в надбягването да й стане брачен партньор. Мнозина опитвали и се проваляли. Един ден Меланион дошъл с хитър план как да я победи. На пътя й по трасето той поставил три златни ябълки и докато тя бързо се навела да ги вземе, скоростта й намаляла достатъчно, за да бъде победена. Тя се омъжила за Меланион, родила дете и в една от версиите на легендата те били превърнати в лъвове, защото публично оскърбили Зевс. Сръчна и умела в спортовете като Артемида и Атина (богините, които се свързват с другите огнени знаци – Овен и Стрелец), Аталантa представлява огнения, независим и много умел тип Лъв, от който в крайна сметка произлизат атлетиката, игрите и приключенията.

Почти всички митологични асоциации, свързани с Лъв,

се отнасят до царе и царици, герои и героини,

които господстват над дивите зверове в джунглата и представят безстрашието и куража. Първоначално мъдростта на Лъва е свързвана със способността да се победи див звяр или враг и после с тази да се защитава поколението или царството от врагове. В древните времена царете и племенните вождове по принцип спечелвали лидерската си позиция като демонстрирали могъща сила и майсторство пред предизвикалите ги и в повечето случаи подчинените им оставали изумени от способностите им. И в днешно време се случва военните герои да станат наши водачи, това е по-често срещано при военната диктатура, а не при демокрацията. Така че, вторият етап на Огъня (Лъв) е свързан с първия му етап (Овен), войнът (Овен) се превръща в цар (Лъв). Царят е най-властната личност в земите си, браковете му внимателно са подбирани, за да запазят кръвните линии на предците му чисти. Това е особено валидно за древните египтяни. Те стриктно спазвали тази практика като освен това създавали постоянни тестове или посвещения за царствените принцове и принцеси, така че дори когато не са изправени пред нашественици отвън, тестовете постоянно служели да показват, че господарите запазват чиста и ясна вътрешната си природа като добре настроени инструменти на Бог.

Така и се е смятало, че фараоните са богове.

Гърците не били толкова изпълнени с надменност като египтяните, техните богове винаги стояли над човечеството, на планински връх, и когато се сливали с човечеството, това бил техният божествен избор. Гърците са имали своите смели и могъщи герои, например Херкулес, чиито дванадесет подвига са символ за слънчевия път през зодиака. Възможно е в различни ситуации героят да покаже сила, но такъв войн не се превръща в цар. Техните царе били хора, които въплъщавали мъдрост и политически умения, за разлика от съвременните, които са назначени или избрани, тъй като имат най-голямо богатство и поради това и най-голяма власт.

Истина е, че Слънцето и Юпитер господстват над Лъв, но в съзвездието Лъв има и една много ярка звезда, която помага да се прояви този пети етап на астрологичната мандала в най-голямото си величие.

Тази звезда се нарича Регул, сърцето на Лъва.

3а древните тя била една от „стражите на хоризонта“, както и част от четири звезди, които изгрявали по време на равноденствията и слънцестоенията във Вавилон. Във вавилонския звезден зодиак Регул била звездата на лятното слънцестоене – това е времето от годината, когато се достигала максимално слънчева сила, което води до асоциация с Лъв, Слънцето и фиксирания Огън. Слънцето изразява принципа на волята, амбициите и желанията. А един Лъв има желания и те трябва да се изпълняват, защото иначе тежко на обкръжаващите го. Волята му е почти несъкрушима.

Плутон, планетата на крайностите, екзалтира в Лъв. Плутон, който е архетипът, първообразът на Хадес, господарят на мъртвите, на отвъдното. И той се нарежда тук и му е добре редом със Слънцето. Това е интересно. Този, който дарява живот и този, който го отнема, се събират в един знак. Това показва същността на човешката природа, а в известен смисъл и божествената природа е такава, доколкото е свързана с хората.

През 20-те години на миналия век, в ерата на Нептун в Лъв, управляваните от Нептун сфери – изкуството, филмите и музиката, създават вдъхновени форми на забавление. Светът на инвестициите (стоковата борса, облигациите и стоките, които са управлявани от Лъв), построени върху нептуновите илюзии и фантазии за богатство и власт от алчните хора, внезапно рухват през 1929 г., с „трясък“.

Луната, както обикновено съсредоточава влиянието си върху това, което ни прави спокойни или сигурни, така

човек с Луна в Лъв

се зарежда с издръжливост през дните със слънчева светлина и предпочита да живее с някоя сърдечна връзка – любим или дете. Тези хора могат да се съсредоточават и да се чувстват бодри чрез състезателни спортове, лично творчество или някое от изпълнителските изкуства. Те също така се чувстват подмладени, когато се грижат за себе си – купуват си дрехи, бижута или пък си правят нови прически.

Това е изключително силно разположение на Слънцето, тъй като то управлява Лъва и се чувства много добре в този знак. Хората, родени под знака на Лъва,

обичат да бъдат в центъра на вниманието

и да им засвидетелстват уважение и почит, съответстващи на техния „царски“ произход. Те обожават развлеченията, обичат да се шегуват и веселят, както и закачките и флирта. С часове могат да разказват някоя история, за тях е важно всички да ги слушат захласнати и да са „под светлината на прожекторите“. Много са горди и смятат за недостойно да използват непочтени удари под кръста. Това не им пречи, когато е необходимо, да използват сила. Това, което ги отличава от останалите знаци на Зодиака е, че каквото и да правят, го

вършат в името на доброто на останалите.

Както е и при останалите огнени знаци, и в действията на родените под Лъв, се открива големо самолюбие и егоцентризъм. Това те прикриват зад твърдението, че действията им са мотивирани изцяло от безкористни подбуди. Но каквото и да е действителното положение на нещата, ако те чрез своите действия помагат на останалите да се развиват, като задоволяват и собствените си потребности, всичко би било наред.

Когато се разгневят, те заемат своята царствена поза и с цялото си достолепие поставят опонента си на мястото му. Подобно на истински лъв тези хора могат буквално да изръмжат в лицето на съперника си в отговор на някое предизвикателство. Хубавото е, че гневът им е краткотраен и отминава така бързо, както и се е появил, тъй като те се отличават с великодушие. Тези хора обикновено

не са злопаметни и лесно прощават недостатъците

на другите, стига да не е наранено самолюбието им. Това те не могат да забравят. Трудно им е да преглътнат неуважението и непочтителността, изразени към тяхната царска индивидуалност, която се намира в центъра на тяхната собствена вселена, подобно на Слънцето, което е център на Слънчевата система. Това разположение дарява представителите на този знак с изключителна щедрост.

Предназначението на тези хора е да внасят топлота, радост и щастие в живота на останалите. Те ги зареждат с оптимизъм, жизненост и вяра.

Пословична е щедростта им.

Обичат да се раздават за другите. Често парите изтичат между пръстите им. Лъвовете изповядват философията, че парите са предназначени да се харчат, да носят удоволствие от живота, да поддържат жизнеността и развлеченията.
Слънцето като управител в Лъв означава невероятна сила. То е напълно достатъчно Лъвът да е Лъв. Няма друга планета управител, която така да си личи. Другите планети нямат такава сила и те не правят човека толкова изявено свързан със съответния зодиакален знак. Няма друга планета управител, която така да се афишира, да си личи и да държи останалия хороскоп. Няма значение дали това Слънце е доминантна или не, дали е на границата. Параметрите на Лъва ги има. Лъвът не дава и една секунда от своя знак.

След всичко, което казахме дотук, оставаме с впечатлението, че Лъвът е един знак, който като че ли управлява. А в същото време той не е кардинален знак. Като че ли има противоречие. Кардиналните знаци (Овен, Козирог, Рак, Везни) са по тази част. Неподвижните не. При Телец, Скорпион и Водолей няма такова нещо. Как така Лъвът е управляващ? Той не се бори за това – той си е неподвижен.

Той не се бори да се доказва, защото всичко му принадлежи по право.

Между Овен и Лъв най-голямата разлика е, че Овенът е боец, а Лъвът – не. Овенът иска да спечели битката, да се наложи, да се докаже. Лъвът не иска да се утвърждава и да се доказва, защото той по право владее всичко. Царят не влиза кога да е в битка. Той не влиза в битка ей така – има си за това войници, стражи. Овни. Царят се бие само когато е поставена под въпрос царската власт, царската институция. Овенът иска да се доказва постоянно. Лъвът никога не прави така, защото за него това е унизително. Той очаква още с появяването си някъде да блесне и другите да разберат кой командва и да се отнесат подходящо. Ако те не си дадат ясна сметка какво става Лъвът след време започва да ги побърква.


Единственият знак, който успешно се бори с Лъва, е Скорпионът, който е най-силният знак на зодиака. Битката между тях е титанична и определя човешката природа в голяма степен. Силата на Скорпиона е в това, че той е камикадзе. Скорпионът побеждава от паднало положение. Скорпионът пет пари не дава за рицарските правила на Лъва, за него е важен крайният резултат.

Лъвовете имат физическа енергия над средното ниво и поради тази причина рядко страдат от здравословни проблеми. Ако все пак се разболеят, характерно за тях е, че вдигат висока температура. Но тъй като възстановителните им сили са големи, бързо се изправят на крака. Здравето им сериозно може да пострада само ако някой разбие сърцето им. В тази област те изпитват големи трудности.

Имат нужда от партньор, когото да обичат и уважават.

Обикновено той се отличава с някои свои качества – например: има изключителен ум, много е красив, притежава някакви изключителни умения и др. Разбира се, партньорът трябва непрекъснато да им засвидетелства своята обич. Само тогава той е достоен да застане до тях.

Ако обаче партньорът не притежава всичко това, сърцето на Лъва може да бъде разбито. Тези хора много по-трудно от останалите превъзмогват чувството си на уронен престиж и честолюбие. Може да изпаднат в депресия, дори е възможно да загубят желание за живот. Изводът се налага от само себе си: тяхното слабо място са признанието и уважението, което те очакват да получат. Важно за тях е да се научат да развиват в себе си желанието да помагат на останалите, без да търсят признателност в замяна.

Подобно на слънцето, хората, родени под знака на Лъва, трябва непрекъснато да разпръскват слънчевата енергия, с която са родени, без да очакват нещо в замяна. Такова едно поведение ще е доказателство, че този човек е достигнал качествено различна и много висока степен в своето духовно развитие. Хората със Слънце в Лъв обичат да живеят живота си на пълни обороти.

В личните си взаимоотношения Лъвовете предпочитат да заемат централно място и да имат водеща роля. Но не обичат лесните завоевания. Изискват от бъдещите си партньори първоначално да ги съблазняват, после очакват да са напоени и нагостени и накрая чак прелъстени в пълен разкош.

Децата от тази зодия отрано проявяват слънчевото си излъчване и буйния си темперамент. От съвсем малки показват организаторския си талант и започват да ръководят всички останали. Трябва да се наблюдават да не стигнат до деспотизъм. Ако човек се вгледа в характера на тези деца може да забележи, че желанието им за налагане и доминация не е чак толкова силно. То е само маската, под която се крие съмнението в собствените им организаторски, лидерски и творчески способности. Към такива деца възрастните трябва да подхождат с изключителен такт и много обич.

Лъвовете са едни от най-добрите родители.

Лъв е един от неподвижните знаци. Поради това си качество той не би се хвърлил с главата напред да променя живота си, просто защото статуквото в момента му е омръзнало. Резултатът ще бъде по-добър, ако разглеждат промените като предизвикателство, което води към определен прогрес.

Забързаният им начин на живот не ги оставя да стоят без работа дори минута. Характерно за тях е, че трудно разграничават работата от хобитата и забавленията си. Затова пък всяка задача, с която се захващат, трябва да бъде свършена перфектно и професионално. Задача пред тях е да си изградят по-реалистичен подход по отношение на собствените си възможности и таланти.

Меркурий и Венера са във вражда в Лъв. На Лъва му липсва гъвкавост. Меркурий е планета, която е свързана с логическото мислене, образуването на причинно – следствени връзки, извеждане на зависимости, да е способен човек да мисли логично. Позицията на Меркурий тук означава наличието на вътрешен конфликт. Причината е, че Лъвът може да говори адски убедено, уверено, с огромна вяра и енергия и да си вярва, но в същото време да не е прав. И да не си признава че не е прав. Когато един Лъв усети, че другите не му вярват, че е в неадекватна позиция, той изпада в психически колапс.

Това, което убива Лъва, е съмнението.

Човек с Меркурий в Лъв вероятно ще се окаже творец в полето на речта или писането, А Венера в Лъв най-често се проявява като творчество в изкуствата или дизайна. Човек с Венера в Лъв е цялостен в своите чувства, трудно преживява предателството. Тези хора изхождат от собствените си разбирания и чувства, не могат да поддържат равновесие. Партньорът трябва да се приспособява към Лъва, защото той е упорит, тих и неотстъпчив. Но не влиза в конфликти, притежава вътрешна цялост. Марс в Лъв най-общо казано служи на вътрешния цар. Съзнанието направлява индивида и целите му се постигат лесно, но без правилно направление тези хора могат да разпилеят енергията си, преследвайки илюзорни цели. Много от тези хора може да преследват дадена кариера „за пари“, но сърцата им (Слънцето) не са вложени в нея. Ето защо те изгарят рано или пък получават сърдечен удар.

Луната в Лъв дава един вроден комплекс на величието. Луната е подсъзнателната природа на човека и несъзнателната психика. Хората, които се раждат с Луна в Лъв вярват, че са много велики и че ако по някакъв начин разбият вярата в собственото си величие, ще умрат.

Юпитер в Лъв е архетипният водач, чиито сила и авторитет се простират върху всички аспекта на живота. Човекът с Юпитер в Лъв е склонен да управлява собствения си космос и да се бори да остане независим. На Лъв и Козирог им е много трудно да се извиняват. Слаба планета тук е Сатурн. Лъвът не приема чужди норми, не търпи ограничения. Това са изключително благородни, щедри, лоялни, убедителни, сърдечни хора, стремят се към лична свобода. Често използват собствения си авторитет, за да принудят някой да направи това, което те искат. Много сантиментални са, често се обиждат. Човек със Сатурн в Лъв е предизвикан от задачата да отхвърли самара на сервилността от гърба си, но в крайна сметка ще поеме отговорност за собствените си действия. За Сатурн, който беше в падение в огнения знак на Овена не е странно, че и тук не му е приятно. Изобщо Сатурн по природата си не обича елемента Огън. Вижда му се прекалено странен, прибързан, нетърпелив, опасен. Такива хора може да отричат потребностите на сърцата си в процеса на натрупване на материални придобивки и страдат като Марс в Лъв от сърдечни заболявания, най-често горчивина и отрицание. Те трябва да се научат да разкриват сърцата си, особено пред самите себе си.

В астрологията има една принципна опозиция Слънце – Сатурн. Слънчевите сили – вяра, живот, уважение към себе си, откриване на смисъла на живота и истината за нас самите. Те се сблъскват с песимизма, с това, което не го можем, със страха, с егоизма и безсмислието (Сатурн). Затова в хороскопа винаги се гледат положенията на Слънцето и Сатурн във връзка, независимо къде се намират и дали имат аспекти. Тези две планети принципно са свързани, защото

всеки човек е изграден от тъмна (Сатурн) и светла (Слънце) страна.

Интересно е положението на Уран в Пети дом – той раздвижвайки творческите импулси може да създаде изключителен актьор или тук, в дома на заточението си – голям егоцентрик. Много често хората с Уран в Лъв или Пети дом в рождената карта имат необикновени деца. Подобно на Сатурн и Уран в Лъв е в заточение. Уран е планета на любовта, която се свързва с аспектите свобода и смелост. Любовта е задължително свобода и смелост. А за да си свободен и смел, трябва да си готов да се променяш във всеки един момент. Пак стигаме до това, което знаем – Уран е планета на промяната. А знакът Лъв не се променя толкова лесно, защото е неподвижен знак. Това означава също така, че

Лъвът не обича да бъде поставян принудително натясно.

Ураническите ситуации се характеризират с внезапност, тяхната цел е да ни научат да реагираме нестандартно и революционно. А Лъвът се нуждае от известен комфорт и иска да има ясни цели и задачи. И никак не е склонен да променя начина си на мислене, а още по-малко мнението или решението си. Затова знакът Лъв като изразител на слънчевата активност, която е доминираща спрямо всички планети, включително Уран, блокира неговите принципи доста успешно и го държи в състояние на заточение. Плутон в Пети дом, ако е лошо аспектиран, може да превърне липсата на баща (за която по-горе споменахме) в голямо облекчение за индивида, също така може да предизвика индивида да използва съзидателността си по общественополезен начин.

Лъвовете са творци, живеят в свой собствен свят, знак на съзиданието. Лъвът сам изгражда своя живот и го управлява. Собственото му достойнство е най-силно развитото му качество. Държат да изглеждат добре, да блестят. Притежават цялостност, самостоятелни, независими хора. Винаги се опитват да ръководят. Обичат да имат свой бизнес.

Жената Лъв е по-силна от мъжа Лъв.

Не понася дребнаво ръководство или контрол. В човешките отношения не обичат да се раздвояват, не делят сърцето си на две. Ако има две посоки – трудно се движат. Винаги притежават яркост, показност. Приличат на актьори, като „тамада“ на маса. Обичат да се показват. Хора творци. Липсва им двойственост. Директен, открит, прям знак.

Лъвът се опира единствено на себе си, това идва от Слънцето. Не обича да демонстрира своите недостатъци. Силно зависими са от атмосферата в своето семейство (в което са израснали). Лъвът винаги създава нещо мощно в своя живот. Лъвът обича успеха, популярността му. За него е по-важна собствената му оценка за него, отколкото на другите. Това идва от силния Юпитер. Имат творческо въображение. Въплъщават се в образа на другия човек. Тези хора не търпят външен натиск. Не обичат да губят. Не обичат конфликтите. Най-лошото нещо, което може да се случи на един Лъв, е поражение. За него аплодисментите са по-важни отколкото заплащането. Рим и Римската империя са под зодия Лъв. Умеят да се противопоставят на външните влияния. Между 35-45 г. са в разцвета на силите си. Това е знак индивидуалист. Участва в живота на колектива само ако иска. Не обръщат внимание на дребните неща. Действат интуитивно. Много са избирателни в своите контакти. Винаги черпят сили от традициите. Този човек не разрушава традицията, сноб е.
Знакът Лъв е такъв сектор в хороскопа, зад когото седят Духовете на смелостта. Това е великият знак на Слънцето, където Сатурн е в заточение. Т.е. сблъсъкът между Слънцето и Сатурн в Лъва е в полза на Слънцето. Сатурн се опитва да разколебае Лъва, но му е много трудно. Точно той е труден за разколебаване. Той може да прояви инат, но не и да се разколебае.

Лъвът е огнен знак и емоцията е нещо, което го впечатлява в момента и той изригва. Той е много емоционален и затова реагира бързо на обстоятелствата. Емоцията е най-бързата реакция – по-бърза е от мисълта. Лъвът е неподвижно емоционален. Лъвът е огнен знак и същевременно е неподвижен. Никакво мислене не е в състояние да убеди така Лъва, както емоцията. Изригва в него свещен гняв (при отрицателни емоции). Той е запазена марка на Лъва.

Никой друг знак не може да изпадне в такъв свещен гняв.

Когато Лъвът изпадне в такъв гняв, никакви ваши доказателства не са от значение за него. Лъвът се усеща в героичните неща. Той има силата да събере енергията и да я канализира. Умее да сплотява хората. В състояние е да ги вдъхновява. Ключова дума за него е твърда убеденост. Той е концентрирано, твърдо убеден в каквото и да било, което е свързано с него. По този начин той манифестира човешката природа като светла природа, достойна природа. Знакът Лъв кара човек да вярва, че Бог седи до него. Лъвът затова изглежда толкова надут, защото е убеден, че Бог вярва в човека.

И Лъвът персонифицира човека в себе си.

Лъвът не иска обикновен живот. Той е онзи вечен копнеж в духа на човека – напред, напред, напред. Лъвът отива там, където има предизвикателство. Това е мъжкото начало. А Лъвът е много мъжки знак. Лъвовете не губят смисъла на живота.

Лъвът има широко сърце и има място да разбере другия, да понесе всичко, да е толерантен, само при условие обаче, че той е царят, а другият е поданикът. Трябва да е ясно, че има едно Слънце на небето и един крал на земята – навалица не може да става. Другият трябва да засвидетелства уважение към него, пък дори и лицемерно. Той е абсолютно убеден, че му се дължи. Той е цар, защото е дълбоко убеден в силата на човешкия дух.
Характерно за Лъва е, че той не може да участва в интриги, няма такива дарби. Лъвът е силен когато се бори честно и е на рицарската арена. И ако искаш да му забиеш нож в гърба, това е лесно. Лъвът лесно си обръща гърба и вярва на всички лъжи, които му се казват. Затова не е добре адаптиран към този свят. Това е така, защото усещайки своята вътрешна сила , той не вярва, че някой ще има дързостта да го излъже. Той не вярва, че ще си дотам лишен от инстинкт за самосъхранение, че да си позволиш да го излъжеш. Защото като разбере, че си го излъгал, ти си до там. Не вярва, че ще му забиеш нож в гърба. Защото в слънчевата природа на Лъва много трудно прониква сатурнианската сила. Подлият удар в гърба е толкова недопустим за човешкото същество, че той е удивен.

Най-дразнещото при Лъвовете е тяхната претенция.

Много прави впечатление как се борят да привлекат вниманието. Това е знак, настояващ за внимание до такава степен, че Лъвът е знак на актьорите. Лъвът е актьор в живота, а актьорите обичат да драматизират. Да има повод за страсти и емоции. Затова Лъвовете, когато нямат много страсти наоколо, си ги измислят и ги създават. Това е вече драматизация. Драматизират живота дори изкуствено, само и само да се вихрят повече емоции.

Жената Лъв изкарва от себе си силата на Лъва, но по женски начин. Тя е царицата и единствената разлика с Лъва е, че няма грива. И в природата лъвиците движат нещата – лъвът е предимно за разплод. Лъвицата е жена, която има голямо самоуважение и доста сериозно самочувствие. Тя е пищна жена в хубавият смисъл на думата. Тя не е жена, която се крие.

Тя би си сложила например крещящ грим и ще гледа предизвикателно: някой нещо да каже. Тя е жена и цар не иска да става. Чувства си се много добре като царица и иска да я уважаваш и ухажваш постоянно. Приема ролята на ухажваната жена със самочувствие.

Тя трябва да бъде обожавана – това е точната дума.

Лъвът е неподвижен знак, а неподвижните знаци: нямат стремеж да си променят партньора. Обратното – имат дълбаеща природа, те се окопават. Това е много дълбоко заложено в тях, това е качеството на знака. Лъвът вярва в Лъвицата по същия начин, както вярва, че никой няма да му забие нож в гърба. Лъвът по принцип вярва на жена си. Да не й вярва за него е недостойно. Лъвицата вярва на царя Лъв, че няма да й изневери, защото той просто има най-доброто, защо ще иска нещо друго? Жената Лъв владее прекрасно свещеният лъвски гняв. Характерна за Лъва е царската милост. Проблемите с Лъва възникват когато не го уважават. В негово лице трябва да се уважава достойнството на човека, защото той го олицетворява. Той никога не губи връзка с божествената искра вътре в човека, която дава смисъла. И винаги може да започне отначало – загубил е царството си. Ще си намери друго. Който е бил цар, никога не започва от нулата – направо отива и става цар. Я да видим, къде е местният дворец, казва той. Посрещайте скъп гостенин!

Ако Лъвът трябва някъде да бъде назначен като „парашутист“ за началник, той ще приеме, защото смята, че това му принадлежи по право, по кръв, по всичко. Ако това нещо се предложи на един Козирог, той най-вероятно ще откаже. Защото Козирогът е кардинален и земен знак, искащ власт, и трябва да изкачи цялата социална стълбица. Ще откаже и ще създаде впечатление за някаква безумна скромност, каквато изобщо няма. Ще откаже, защото е реалист и земен знак и така „парашутно“ няма да има истинска власт. Лъвът ще приеме непринудено, защото това му се пада. Ще каже нещо от типа: „Аз не мога да съм портиер. За портиер сложете Козирога, който смята, че трябва оттам да започне, да премине през всички длъжности в това предприятие и след 20 г. да му стане директор. Аз обаче нямам време да чакам“. И това е така, защото Лъвът смята, че е роден да ръководи. Царят се ражда такъв, а не се създава. Прескача тези етапи на Козирога и ако Лъвът е „парашутист“, то той е от Бога поставен, отгоре“.

Той смята егоизма си за правомерен и затова го прилага.

Когато той иска нещо, той вярва, че го иска, защото е най-добрият. Цялото му поведение диктува такива неща. В него има силно чувство на дълг – това е дългът на царя към поданиците.

Лъвът не може да пази тайна. Тайни на Лъвове не поверявайте. При цялото им желание да пазят тайна, природата им толкова силно действа в обратна посока, че трябва да е наяве. За Лъва да има нещо скрито – покрито е много непристойно. Това с тайната той не го разбира, защото смята, че трябва да можеш да издържиш на ударите на истината, каквато и да е тя.

В медицинската астрология Лъв управлява сърцето на човека. Слънцето е „сърце“ на Слънчевата система. Сърцето представя жизнената функция в човешкото тяло. Сърдечните заболявания са един от най-големите убийци на човечеството. В съвременния свят, където всичко се измерва с пари, цената често е човешкото сърце. На този етап на нашето развитие сърцето е това, което се нуждае най-много от развитие и функция на Лъва е да му осигури това. Здравословната диета и редовните физически упражнения са препоръчителни за тези хора. Физическите упражнения, които съдържат в себе си творчески елемент, са особено подходящи за тях. Подходящи за тях са фигурното пързаляне и спортните танци. По принцип танцуването добре приляга на душата им, защото съчетава изразходването на изобилната им физическа енергия със съзидателния артистичен елемент на танца, като едновременно с това внася и романтичната сексуална окраска на близкия допир с партньора.

Родените под знака на Лъва не разбират много добре идеята за пенсионирането . За тях е непонятно как може да се живее, като по цял ден нищо не се прави, от една страна, от друга – с по-малки доходи от тези, на които са свикнали. Много преди това време да настъпи, тези хора обикновено имат странични увлечения и хобита и тогава настъпва времето да им отделят подобаващо внимание. Често тези хора са в състояние да извличат допълнителен доход от своите странични занимания. Те поддържат активен начин на живот и след пенсионирането си, тъй като застоят е нещо пагубно за Лъва.

Още статии и хороскопи – в личния сайта на Мая Павлова. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара