Автоимуинният тирeоидит или най-често познат като тирeоидит на Хашимото е заболяване, засягащо все повече хора, без значение от възрастта. В холистичен план това е жлезата свързана с гърлената чакра, чакрата свързана с говоренето, комуникацията, креативността и това е причината това заболяване да засяга много повече нежния пол, което не изключва разбира се и мъжете.

Заболяването най-често започва изведнъж, но обичайно може да се намери връзка с

продължителен период на стрес,  съпроводен от чести инфекции,

бактериални или вирусни, възпаления на гърлото, ларингити, проблеми с ушите. Имунната система е подложена на продължително напрежение и в един момент не успява да държи възпалението под контрол и се обръща срещу собствените тъкани и органи, в случая срещу собствената щитовидна жлеза.

Тиреоидитът на Хашимото е заболяване на имунната система и се отнася към автоимунните заболявания. То води до постепенното разрушаване на щитовидната жлеза със забавяне на нейната функция, състояние познато като хипотиреоидизъм. Обикновено то се предшества от хипертиреоидизъм (в началото на заболяването, когато жлезата се опитва да компенсира), но в основата на Хашимото стои проблем с автоимунитета.

Другият поглед

Правилното лечение на всяко заболяване трябва да е насочено към търсене и отстраняване на причината, която провокира патологична реакция на автоимунитета. Най-често при подробното интервю – разговор в кабинета, тя се открива, при това най-често не е една, а натрупване на няколко поредни. При системен, цялостен подход е напълно възможно автоимунният процес да се овладее и да настъпи пълна ремисия.

За съжаление

тъканта на щитовидната жлеза няма способността да се регенерира

и възстановяването на функцията и зависи от това до каква степен тя е разрушена. При овладяване на автоимунния процес навреме е напълно възможно възстановяването на нормалната функция на жлезата. Често ме питат дали е възможно спирането на хормонозаместваща терапия –„Да, възможно е, ако щитовидната жлеза не е засегната прекалено много и процесът не е отдавна. След лечение, при овладяване на автоимунната реакция, може постепенно да се спре и хормонозаместителната терапия.”

Какво причинява автоимунният тиреоидит?

Науката все още не може да даде еднозначен отговор  на този въпрос. Причините могат да бъдат различни, понякога дълбоко скрити и от много време. Могат да са от възпалителен характер, неправилен начин на живот и хранене до продължително състояние на стрес, изчерпване и интоксикация и други. Най-често обаче има признаци, на които не е обърнато внимание навреме и които се откриват по време на прегледа.

Кои са най-честите причини и фактори, които се търсят при холистичния терапевт за тиреоидита на Хашимото?

Стресът – под всякаква форма, психически или физически, е основен причинител на редица заболявания, особено съчетан със следните допълнителни фактори.

Инфекции – наличието на огнища на хронична, бактериална инфекция в сливици, синуси. Вирусни инфекции като ентеровирус, рубеола, ЕБВ и други. Напоследък много се говори за паразитите и гъбичните инфекции (кандида албиканс) като фактори, които потискат и объркват автоимунитета. Така те също се свързват с автоимунните заболявания и конкретно с Хашимото.

Хронична интоксикация с химични субстанции или натрупвания на тежки метали и токсини – от типа старите живачни пломби, работа в условия с вредни субстанции, химикали, които ежедневно използваме, консерванти и други хранителни добавки, козметика, битова химия и други. Продължителна неконтролирана употреба на наркотици, йодсъдържащи лекарства, хормонални методи, йонизиращи лъчения, продължително излагане на слънце.

Хормонален дисбаланс от различно естество. Използването на редица хормонални препарати при жените, както хормоните, които приемаме чрез месото, често води до повишен естроген и се среща при тиреоидита.

Кое е общото между автоимунните заболявания? Храненето и възпалението!

Коренът на всички болести е в червата, казват още древните китайците, тоест проблемите започват от храносмилането.

Повишената чревна пропускливост (Leaky gut)  – в различна степен се среща почти при всички автоимунни заболявания. Една от най-важните функции на храносмилателната система, която е част от имунната система, а също така и се нарича

„втори мозък”,

е да разпознава външните нападатели и така допринася за контрола на навлизащите патогени и предотвратяването на автоимунна реакция. Все повече учени смятат, че поддържането на здравето на червата и възстановяване на целостта на чревната бариера е една от най-важните цели на медицината през XXI век.

Пропускливи черва е понятие, което се използва, за да опише патологична пропускливост на тънките черва. Има няколко главни причини за развитие на повишена чревна пропускливост. Най-често срещаните са – нарушена чревна флора и развитие на хранителна непоносимост. В резултат на двете се нарушава чревната бариера. Стените на червата започват да пропускат в кръвообращението субстанции, които нормално не навлизат в организма – по-големи молекули и конгломерати, като непреработени частици от храна, бактерии, собствени антигени. Имунната система започва да ги разпознава като чужди, което предизвиква автоимунна реакция и

започва възпалителен процес в организма.

Той може да се локализира в различни места – щитовидна жлеза, самите черва, мозъка, кръвоносна система, нервната система и други.

Хранителната непоносимост става все по-разпространена във връзка с влошаване качеството на храната. Глутеновата непоносимост се установява при повечето автоимунни заболявания, в частност при хората страдащи от тиреоидит.  Глутенът предизвиква хронично възпаление в тънките черва, нарушава се храносмилането и абсорбцията на много важни хранителни вещества. Други храни, към които има често непоносимост, са яйцата, соята, млечните продукти. За уточнение е необходимо да се направи

„Тест за хранителен интолеранс”

или няколко седмици пробно „Изключваща диета” с постепенно включване на съответните продукти след това и внимателно водене на дневник за реакциите на тялото.

Как да си помогнем?

Има няколко стъпки, които е необходимо да се направят:

Изследвания – ако още не сте си пуснали изследвания е необходимо да направите fT3, fT4, ТАТ, МАТ,TSH, което е достатъчно на първо време, за да се знае откъде се тръгва.

Погрижете се за здравето на стомаха и червата. Тествайте за инфекции, паразити и натрупване на тежки метали. Една от причините за появата на чревна пропускливост е нарушаването на стомашно-чревната флора. Патогенните бактерии се хранят с това, което храносмилателната система не е преработила добре. Необходимо е нормализиране на чревната флора с про и пребиотици и диета.

Направете си детоксикация. Натрупването на вредни вещества в организма е основна причина за много болести, включително и автоимунните заболявания. Приемът на много медикаменти също създава потискане и объркване в имунната система. Най-добре с това се справя ХДТ- детоксикиращата хомеопатична терапия, която има нови препарати, открити и произведени точно за подобни случаи.

Ако сте имали или имате дефицит на някои хранителни вещества трябва да се коригира. Хипотиреоидизмът води до понижена способност за усвояване на витамини и минерали от храната. При Хашимото този проблем е още по-задълбочен, поради намалените стомашна киселина, храносмилателни ензими и нарушената чревна флора.  В резултат, повечето хора с Хашимото страдат от ниски нива на желязо, феритин, витамин Д, Б12, цинк, селен и други хранителни вещества. Близо 90% имат дефицит на витамин Д, дори и в слънчева страна, като България.

При автоимунните заболявания е необходима диета. Съставянето на индивидуален хранителен режим с изключване или допълнително включване на определени храни и отчитане на индивидуалните ви потребности е най-добрият вариант за бързо и трайно влизане във форма.

Източник: „Хомео арт“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара