Правила за превоз на багаж в самолета

Когато летим със самолет, едни от най-специфичните правила са тези за багажа и е добре да ги познаваме, за да имаме безпроблемно и спокойно пътуване. Какви са ограниченията за ръчен и регистриран багаж, както и какво можем и не можем да качим на борда на самолета, разказват експертите от онлайн агенция eSky.

Ръчен багаж

Без значение дали пътувате с редовна или нискотарифна авиокомпания, в цената на билета има включен ръчен багаж с посочени от компанията размери, които не трябва да се надвишават. Ако това се случи, пътникът подлежи на санкции, а именно да заплати определена такса на летището. В повечето случаи позволеният за качване на борда ръчен багаж е с размери 55x40x23 см и тегло, което варира според авиокомпанията между 6 и 10 кг. Размерите на ръчния багаж се следят по-стриктно при нискобюджетните компании, при които е възможно, служител на летището да ви помоли да сложите багажа си в определените за това кошове. За да бъдете по-гъвкави, ползвайте сак, вместо твърд куфар.

Отскоро, две от най-ползваните в България нискотарифни авиокомпании въведоха ново правило, свързано с ръчния багаж. При липсата на закупен предварително приоритетен бординг е възможно ръчният багаж да бъде качен не на борда, а в багажното отделение.

 

Регистриран багаж

Все по-често редовните компании, по примера на нискобюджетните, не включват в цената на билета регистриран багаж, за да могат да предложат по-ниски цени. Голям куфар може да се добави допълнително, като цените варират според компанията, дестинацията и сезона. Размерите на регистрирания багаж са строго индивидуални за всяка компания, но в повечето случаи са доста големи и е трудно да бъдат надвишени. Тук по-важно е да се вместите в килограмите, които варират между 20 и 32 килограма.

Специален багаж

В тази графа влиза превоза на ски и водолазна екипировка, велосипед, дъска за сърф, стикове за голф, музикални инструменти и други. В повечето случаи услугата се заплаща допълнително и често се купува седалка за специалния багаж. Ако смятате да пътувате с такъв багаж, задължително се свържете своевременно с туристическата си агенция, за да ви съдействат, съветват експертите.

Забранени и позволени вещи

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените за превоз в самолета вещи. Има неща, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж и не могат да бъдат качени на борда. Така например, позволените течности на борда на самолета са максимум литър, в оригинални опаковки не по-големи от 100мл. Препоръчително е всички те да бъдат отделени в специално затварящо се пликче, за да можете да ги извадите лесно, ако се наложи да ги покажете при проверката. Остри предмети като нож, ножица, пила, тирбушон са строго забранени и ще ви бъдат конфискувани. Не слагайте в ръчния си багаж също сешоар и преса за коса.

В ръчния си багаж можете да носите лекарства за грип и настинка, а ако приемате по-специфични лекарства, носете ги в оригиналната им опаковка, заедно с рецептата.

Храна на борда се допуска в разумни количества и оригинална опаковка. Ако пътувате с бебе до 2 години, без проблем можете да носите храна за него.

Ако имате съмнения дали това, което смятате да носите на борда, е позволено, поинтересувайте се предварително, за да имате спокойно и комфортно пътуване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара