За огнища на коклюш в четири софийски училища предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Разпространението на коклюш ще продължи, най-вече в организирани колективи. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145 ОУ – 8 деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната“,  каза по bTV доц. Ангел Кунчев.

Преди седмица той обяви, че заболеваемостта от коклюш у нас тази година е по-голяма в сравнение с миналата – през цялата 2023 г. сме имали 12 случая за цялата страна. Сега у нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

„Болестта са диагностицира по-трудно. Има го и при неимунизирани, и при напълно имунизирани, каза доц. Кунчев.

„Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш“, съветва доц., Кунчев.

„Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилито, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития“, каза главният държавен здравен инспектор.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара