„Любов, или нещо такова“ обхваща пет разказа, обединени от вечната тема за любовта и нейните неочаквани проявления  ̶  любов, която се отклонява от нормалното, разрушителна любов, любов, която сме загубили и не можем да забравим. Понякога хората се срещат в неподходящ момент, друг път двама души откриват, че интерпретират любовното чувство по различен начин.

Омъжена жена прочита във вестника съобщение за внезапната смърт на стар свой любовник и се отдава на спомени за миналото. Двойка на средна възраст заминава на дълго планирано пътуване до Гранд Каньон с надеждата далече от дома да успеят да запълнят тишината помежду си. Години след раздялата им мъж вижда любовта на живота си в далечината и не знае дали да се скрие, или да отиде при нея… Това е книга за разминавания и самота, за тишина и неизказани думи, за всеобщия ни стремеж към близост и за това, че веднъж породена, никоя любов не може да ни напусне напълно.

Родена през 1977 година, Тересе Тунген е уважавана норвежка писателка, редактор и литературен критик. За първия си сборник с разкази, „Някога са били вълци”, Тунген получава наградата за дебют на изд. „Аскехау”. Вторият ѝ сборник с разкази, „Любов, или нещо такова”, е номиниран за Литературната награда на Европейския съюз през 2020 година.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара