Как да направим правилния избор на комарници? Безспорно, най-популярен сред всички е рамковият комарник. Той е евтин, надежден и по отношение на експлоатацията не може да се нарече най-простият, но няма да срещнете и особени трудности. Важно е само да го монтирате през пролетта и периодично да го почиствате от прах. Тази мрежа за комари е позната на всички – рамка и решетка, опъната върху нея.

Рамката може да бъде изработена от PVC или алуминий. Първият вариант е най-често срещаният, евтин е и много издръжлив, ако пластмасата е с високо качество. Затова е по-добре да поръчате от доверени производители, които ще свършат работата качествено и на атрактивни комарници цени.

Алуминиевата рамка е по-надеждна и издръжлива. Такава мрежа няма нужда да бъде прибирана през зимните месеци, тъй като металът, за разлика от PVC, няма да се напука от замръзване. Дебелината на алуминиевите стени варира от 0,7 до 1 mm: колкото по-дебели, толкова по-добре.

Профилът на рамката трябва да е гладък, без цепки и дефекти. Трябва да се обърне специално внимание на ъглите, те трябва да са здрави и надеждни, в противен случай само след няколко пъти монтаж и демонтаж мрежата може да се счупи. Дръжките могат да бъдат направени от мека, твърда пластмаса с нитове или метална пластмаса. Последните два варианта са най-предпочитани.

Дизайнът на рамката е универсален вариант, който е подходящ за всеки отвор на прозореца, освен това този дизайн е най-бюджетният вариант, който ще издържи средно 5-7 години. Недостатъкът на тези комарници е само един – ще трябва да ги свалите през зимата.

Има и комарници с плъзгаща се конструкция, която по същество е рамкова конструкция, която е оборудвана с водачи и ролки, така че мрежата да може да се движи подобно на плъзгащи се врати на гардероби. Едно голямо предимство е, няма нужда да прибирате тези комарници през зимата (за разлика от рамковите). Но пък от друга страна тази опция изисква възможност за монтиране на водещи релси.

Ролковите комарници пък са много удобно, защото може да навиете мрежата на ролка, за я поставите в специална кутия, която е монтирана отгоре (по-рядко отстрани) на отвора на прозореца. Дизайнът е лесен за употреба и може да се превърне в стилен елемент от вашия интериор.

Комарниците с „люлееща се“ конструкция обикновено се монтират на врата, която се отваря в посока, обратна на основната врата.

Това са основните видове комарници, а коя опция ще изберете, зависи единствено от вас!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара