Повечето жени влизат в менопаузата на възраст 51-53 години, но, разбира се, този период е индивидуален. Тялото обаче ни предупреждава за бъдещите промени няколко години преди реалната менопауза. Ето няколко симптома, които показват, че тялото ни се подготвя да навлезе в менопаузата.

Болезнени гърди

Хормоналните колебания, с които телата ни се сблъскват много преди менопаузата, могат да накарат гърдите ни да се почувстват подути и болезнени. Освен това, по време на самопроверка можем да забележим уплътнения в тях – най-често това са безопасни образувания, но, разбира се, те все пак трябва да бъдат показани на лекаря.

Синини

По време на пременопаузата кожата ни става по-тънка и по-уязвима и микротравмите, които преди това са преминали без следа за нас, вече могат да оставят големи и ярки синини по кожата.

Сухи очи и сълзене

Воднистите очи са знак, че на органите на зрението ви липсва влага и те се опитват да компенсират липсата по такъв начин. Хормоналният дисбаланс може да причини сухота в очите и замъглено зрение.

Окосмяване по лицето

Друг признак за предстояща менопауза е появата на допълнителни косми по брадичката и горната устна. Но косата на главата, напротив, може да стане по-суха и чуплива.

Сърцебиене

Анормалният сърдечен ритъм е друг симптом на пременопаузата. Жените, които го преживяват, изпитват колебания в адреналина и норепинефрина – невротрансмитери, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане. Ето защо, ако забележите ускорен пулс и високо кръвно налягане, трябва да се свържете не само с кардиолог, но и с гинеколог-ендокринолог.

Суха кожа

Естрогенът помага на кожата ни да задържа влага и когато той намалее, това, което някои козметици наричат ​​„обратен пубертет“, се случва с жените. Акне, пилинг, зачервяване – всички тези „наслади“, които много от нас помнят от юношеството, могат да се върнат в периода на пременопаузата.

Мигрена

Дори ако никога преди не сте имали мигрена, тя може да се появи по време на пременопаузата. Хормоналните промени са една от причините за тежко главоболие. Има обаче добри новини: средно само 5% от жените страдат от пременопаузална мигрена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара