Доц. Елис Исмаил е гинеколог в СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов“ във Варна, където работи от 2020 г. Преди това, от 2012 г. е в клиниката по гинекология на МБАЛ “Св. Анна“ в морската столица.

През 2013 г. д-р Исмаил защитава дисертационен труд на тема „Прогностични фактори при комбинирано лечение на инвазивен рак на маточната шийка IB1 стадий по FIGO” и придобива образователна и научна степен „доктор”. През 2019 г. защитава дисертация на тема „Инвазия в лимфните и кръвоносните съдове при ендометриален ендометроиден карцином – I стадий по FIGO“ за придобиване на научна степен „доктор на медицинските науки“.

От 2017 г. е доцент към Катедра „Здравни грижи“  във филиал–Шумен на МУ–Варна. От 2023 г. е ръководител на същата катедра. Преподава на студенти по специалността „Акушерство“, „Медицина“ и „Дентална медицина“ на български и английски език.

Научните интереси на доц. Елис Исмаил са в областта на ендокринната гинекология, естетичната гинекология, откриването и лечение на предракови и ракови заболявания на женските полови органи. Автор е на две монографии и на 150 научни и доклади публикации.

Доц. Исмаил, защо съществува табу и изпускането на урина се смята за „срамно“ състояние?

Жените не само се притесняват да питат, но и не търсят помощ при специалист. Те отлагат посещението при лекар средно 5-6 години. Това обикновено има по-лоши последствия, не само психологични.

Тази тема е останала като табу от миналото. Изпускането на урина е било игнорирано едва ли не като нещо нормално след определена възраст и споделянето на проблема е било срамно. От ежедневната си практика оставам с впечатление, че забавянето в търсене на помощ от специалист идва от факта, че пациентите смятат, че това е временна патология и ще мине от само себе си. Отлагането на лечението води до задълбочаване на проблема с времето и до развитие на тежки степени на инконтиненция. В наши дни жените все повече се информират и споделят за проблема по-свободно. Колкото повече информация намират в интернет пространството или в медиите, толкова за пациентите става по-лесно да говорят относно този проблем. Вярвам, че в близко бъдеще ще успеем да дадем още по-голяма свобода на пациентките да говорят и споделят с нас оплакванията си.

Може ли инконтиненцията някак да премине от само себе си? Без лечение. Примерно с билки, спорт, упражнения?

Веднъж появила се, инконтиненцията няма как да претърпи обратно развитие без лечение. Съветът ми към жените е винаги да се обръщат към специалист при първите появили се оплаквания. Спортът и упражненията са в помощ към лечението, но не и основен терапевтичен метод.

Доц. Исмаил, бременността, раждането или напредването на възрастта ли са причина за инконтиненцията?

Множество са факторите, които влияят за настъпване на инконтиненция. Част от водещите причини за изпускане на урина са износването на бременност, раждането и настъпването на менопауза. В тези ситуации настъпват изменения в тъканите и органите, които не винаги са напълно обратими. Те водят до нарушаване на статиката на урогениталната система и проява на уринарна инконтиненция.

Страхът от консултация със специалист достойно съперничи на страха от операция. Всъщност, най-вероятно затова жените не търсят помощ при специалист, а се опитват с всякакви алтернативни методи да се спасят.

До преди 5-6 години основният метод за лечение беше оперативният. Вече има нови методи за лечение и не е нужна оперативна намеса. Колкото повече се информират жените за новите лечебни тактики, толкова повече придобиват смелост и споделят проблема си на специалиста.

Доц. Исмаил, какви са съвременните възможности за лечение на инконтиненцията? Има ли ограничения за прилагането им – възраст, килограми, състояние на влагалището, минали заболявания?

Възможностите за неинвазивно лечение на стрес-уринарна инконтиненция са с лазерна система на Фотона и с магнитен стол.

И двата метода са нехирургични, неболезнени и високоефективни.

Няма ограничения във възрастта на пациентите, което е голямо предимство. Преди извършване на лазерната терапия не трябва има активна инфекция във влагалището и/или пикочния мехур. Относно телесната маса – ефективността на метода е 100% при индекс на телесно тегло под 33. Новият лечебен подход с лазерната система на Фотона дава свобода, увереност и самочувствие на пациентките с този проблем. След преминаване на трите лечебни процедури пациентките съобщават за пълно удовлетворение и промяна на качеството им на живот. Щастлива съм, че можем да предложим тази ефективна терапия на жените, вече и в България.

За втора поредна година Global Aesthetics oрганизира Национална кампания за стрес уринарна инконтиненция. В тазгодишната ще участват повече от 10 гинекологични клиники от цялата страна. Кампанията е информативна и е под наслов – “1 от 3: Месец на стрес инконтиненцията”. Тя ще стартира на 22 април и ще завърши на 22 май.  На 10 май ще има безплатни прегледи в клиниките, участващи в кампанията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара